Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Καμία δέσμευση για νέα μέτρα - Εάν χρειαστεί θα ζητήσουμε και θα λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης

Τζανακόπουλος: Καμία δέσμευση για νέα μέτρα - Εάν χρειαστεί θα ζητήσουμε και θα λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στα περί ανταλλαγής της συμφωνίας με την πΓΔΜ με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Τα περί δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων απέρριψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος την ίδια στιγμή έκανε λόγο για φήμες όταν αναφέρθηκε στα περί ανταλλαγμάτων για τη σύναψη συμφωνίας με την πΓΔΜ, ενώ αναφέρθηκε και στο σενάριο η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Μάλιστα, χαρακτήρισε ιστορικό το αυριανό (21/6/2018) Eurogroup καθώς θα «επικυρωθεί και τυπικά η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος, θα αποφασιστεί ο μηχανισμός παρακολούθησης της οικονομίας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα αλλά θα παρθούν και οι τελικές αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους».
Αναφερόμενος στον μηχανισμό παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας για τη μεταμνημονιακή περίοδο δήλωσε ότι «δεν προβλέπει μέτρα, δεν συνδέεται με χρηματοδότηση και εκταμιεύσεις, δεν προβλέπει κανενός είδους καταναγκασμό και δεν έχει ουδεμία σχέση με τον μηχανισμό πειθάρχησης των μνημονίων».
Σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η σχετική συμφωνία θα κινηθεί στο πλαίσιο του Eurogroup τις 15ης Ιουνίου του 2017, δηλ. Ανώτατο ετήσιο όριο ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών στο 15% του ΑΕΠ και προσδιορισμό μέτρων που καθιστούν το χρέος βιώσιμο βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Όσον αφορά τα περί ανταλλαγμάτων για τη συμφωνία με τη πΓΔΜ, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «φήμες που φανερώνουν την άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι Θεσμοί και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη.
«Κυριότερα όμως φανερώνει ότι έχουν αποδεχθεί ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει θετική ρύθμιση για το χρέος και σπεύδουν τώρα να απομειώσουν αυτήν την επιτυχία.
Αφού εξαντλήθηκε η κινδυνολογία περνάνε στο σύμπαν του παραλογισμού και του ανορθολογισμού» τόνισε.

Επίθεση κατά ΝΔ και Μητσοτάκη

Για ακόμα μία φορά, ο κ. Τζανακόπουλος έστρεψε τα βέλη του κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή τη φορά με αφορμή τη συμφωνία με την πΓΔΜ και τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«ΝΔ και VMRO (αντιπολίτευση των Σκοπίων) όχι μόνο αγνοούν την ιστορική τους ευθύνη για τη διαιώνιση του προβλήματος αλλά σήμερα, υπό την ηγεμονία ακροδεξιών ομάδων στο εσωτερικό τους, προσπαθούν να παίξουν το χαρτί του διχασμού ανάμεσα σε δήθεν πατριώτες και δήθεν προδότες».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι η «η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΝΔ δεν θα ακολουθήσει την ηγεσία της και μερίδα του τύπου που υποστηρίζει τη χρυσαυγίτικη μετάλλαξη του ιστορικού κόμματος της κεντροδεξιάς.
Οι προβοκατόρικες ενέργειες των τελευταίων ημερών δεν μπορούν να δημιουργήσουν εικόνα εθνικού διχασμού».
Πάντως, ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι η συμφωνία συνιστά για την ελληνική κυβέρνηση «πράξη ευθύνης και πατριωτισμού που αποκαθιστά την ιστορική πραγματικότητα.
Και απαντά στις ανάγκες του ελληνικού λαού που στην μεγάλη του πλειοψηφία διαχρονικά επιθυμεί την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων».

Η στάση των ΑΝΕΛ και η ψήφος εμπιστοσύνης

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς για τη στάση των ΑΝΕΛ και το ενδεχόμενο να μην περάσει η συμφωνία από τη Βουλή, απάντησε ότι «η συμφωνία θα κυρωθεί με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αν χρειαστεί η κυβέρνηση θα λάβει εκ νέου ψήφου εμπιστοσύνης για να εξαντλήσει την τετραετία», ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση, η συμφωνία για το Σκοπιανό να μην κυρωθεί από την ελληνική Βουλή.
Παράλληλα τόνισε «δεν υπάρχει συνταγματική ανάγκη για αυξημένη πλειοψηφία (180 βουλευτών) για την κύρωση της συμφωνίας.
Θα επιδιώξουμε ωστόσο να υπάρχει μια όσο το δυνατόν διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Όσον αφορά τους ΑΝΕΛ, ο ίδιος επεσήμανε ότι εάν καταψηφίσουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό στη Βουλή «θα ζητήσουμε και θα λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης».
Επίσης σχολίασε τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη τονίζοντας ότι έχει τηρήσει μια πολύ έντιμη στάση, που τον τιμά.
«Το Κίνημα Αλλαγής, αν θέλει να δικαιώσει την ιστορία του, θα πρέπει να υπογράψει στο σύνολο του τη συμφωνία για το Σκοπιανό» είπε επίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης