Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Σπάει» η κυβέρνηση για το Σκοπιανό – Καταρρέουν οι ΑΝΕΛ, πανικός στο Μαξίμου

tags :
«Σπάει» η κυβέρνηση για το Σκοπιανό – Καταρρέουν οι ΑΝΕΛ, πανικός στο Μαξίμου
Ορατό πλέον το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ
Αγεφύρωτο είναι πλέον το χάσμα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με το Σκοπιανό να αποτελεί τη θρυαλλίδα που απειλεί την κυβέρνηση, μόλις δύο μήνες πριν «πανηγυρίσει» τη «βρώμικη» έξοδο από τα μνημόνια.
Πριν ακόμη προλάβει ο Π. Καμμένος να ζητήσει η επικύρωση της συμφωνίας για το σκοπιανό να γίνει με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, είχε σπεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, να ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία θα κυρωθεί με απλή πλειοψηφία.
«Δεν υπάρχει συνταγματική ανάγκη για αυξημένη πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας.
Θα επιδιώξουμε ωστόσο να υπάρχει μια όσο το δυνατόν διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία» δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι ΑΝΕΛ βιώνουν μια άνευ προηγουμένου εσωτερική κρίση, κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τη διαγραφή του Δ. Καμμένου ύστερα από την υπερψήφιση της πρότασης μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης αλλά και της ηχηρής αποχώρησης της μέχρι πρότινος εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Μανταλένας Παπαδοπούλου, η οποία χαρακτήρισε κατάπτυστη τη συμφωνία για το Σκοπιανό.
Πλέον, τα περιθώρια για τους ΑΝΕΛ έχουν εξαντληθεί καθώς, μετά τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία του περασμένου Σαββάτου στη Βουλή, αυτό που κατέστη φανερό είναι ότι το κόμμα του Π. Καμμένου είναι αμετάκλητα πολιτικά δεσμευμένο να καταψηφίσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό, όταν αυτή έρθει προς κύρωση στη Βουλή.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι ΑΝΕΛ θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα.
Το ζήτημα πλέον περιπλέκεται και μετά την έγκριση που έδωσε η βουλή των Σκοπίων στη συμφωνία, με την στιγμή της κρίσης για τους ΑΝΕΛ και την κυβέρνηση να πλησιάζει επικίνδυνα.
Και θα πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι σε αυτήν την περίπτωση και για να διασωθούν πολιτικά οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, θα άρουν τη στήριξη τους στην κυβέρνηση.
Γεγονός που αν μη τι άλλο συνεπάγεται πως η παραμονή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση Τσίπρα έχει ημερομηνία λήξης.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε σήμερα ότι εάν οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό στη Βουλή «θα ζητήσουμε και θα λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης».

Πρόωρες εκλογές;

Σε κάθε περίπτωση το κόμμα των ΑΝΕΛ δείχνει να πνέει τα λοίσθια, αφού εάν τυχόν αποδεχτεί τη συμφωνία για το σκοπιανό θα έχει χάσει σχεδόν όλη τη βάση των "πατριωτών" ψηφοφόρων, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, αυτή των πρόωρων εκλογών, τα δημοσκοπικά του ποσοστά δεν είναι εκείνα που θα είχε δυναμική εισόδου στη Βουλή.
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να ξεπεράσει το σκόπελο της κοινοβουλευτικής κύρωσης της συμφωνίας με την "προσάρτηση" κάποιων βουλευτών, τόσο από τους ΑΝΕΛ όσο και από το Κίνημα Αλλαγής, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα υποχρεωθεί να υποχωρήσει για να αποφύγει την κατάρρευση.
Για την απλή πλειοψηφία, το Μαξίμου θέλει να εξασφαλίσει επιπλέον 6 βουελυτές, υπό την προϋπόθεση της στήριξης των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πρώτοι 6 "υποψήφιοι" θετικές ψήφοι προέρχονται από το Ποτάμι, ενώ η ομάδα του Αλέξη Τσίπρα ευελπιστεί να εκμαιεύσει και τη θετική ψήφο αρκετών βουλευτών που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί.
Μέχρι τώρα οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 9.



Αυτό που ενδιαφέρει τον Αλέξη Τσίπρα είναι η διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας με την ενίσχυση της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ωστόσο πλέον είναι αβέβαιο εάν οι ΑΝΕΛ μπορούν να παραμείνουν στην κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης