Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία των ΗΠΑ

CNBC: Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία των ΗΠΑ
Οι ανησυχίες εντείνονται από τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για έναν ακόμη, πιο αυστηρό γύρο δασμών με αποδέκτες τόσο την Κίνα, όσο και την ΕΕ
Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση η ακόμη και ύφεση την οικονομία των ΗΠΑ, επισημαίνει το CNBC, επικαλούμενο οικονομολόγους και αναλυτές.  
Οι ανησυχίες εντείνονται από τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για έναν ακόμη, πιο αυστηρό γύρο δασμών με αποδέκτες τόσο την Κίνα, όσο και την ΕΕ.
Οι εντεινόμενες εμπορικές απειλές θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν πληθωριστικές πιέσεις, που θα πλήξουν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, που ενδυναμώθηκε μετά την κρίση του 2008.  
«Οι υπολογισμοί μας καταδεικνύουν ότι ένας μεγάλος εμπορικός πόλεμος θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση την  ανάπτυξη», σημειώνει η Michelle Meyer, οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch.
«Η επίδραση ενός εμπορικού πολέμου στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και την εφοδιαστική αλυσίδα θα μπορούσε να επιφέρει σοκ στο εμπόριο, οδηγώντας σε μια τελική ύφεση.
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η πιθανότητα ενός πλήρους εμπορικού πολέμου είναι χαμηλή αλλά οι κίνδυνοι αυξάνονται και παραμένει ως η βασική αβεβαιότητα για τις προοπτικές μας», αναφέρει η Meyer.
Οι εκτιμήσεις αυτές συνέπεσαν με τις απειλές Trump για την επιβολή νέων δασμών 20% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων αλλά και την οδηγία στον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για τον εντοπισμό κινεζικών προϊόντων, αξίας 200 δισεκατομμυρίων, προκειμένου να επιβληθούν νέα δασμοί μετά τον πρώτο γύρο των 50 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με αναλυτές, η πραγματική ζημιά είναι περιορισμένη, αφού οι εν λόγω δασμοί αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων της και του μεγέθους της αμερικανικής οικονομίας.
Ωστόσο, η ανησυχία είναι ότι η τρέχουσα κατάσταση συνεχίζεται και εξελίσσεται σε έναν διαρκή γύρο απειλών και αντιποίνων που καταστρέφουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων - οι οποίες και οι δύο βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ - και προκαλούν σοκ που θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.
«Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε ακόμα πολλά βήματα μακριά από έναν πλήρη καταιγιστικό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο», εκτιμά η Meyer.
«Τα άσχημα νέα είναι ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται και η εμπειρία μας δείχνει ότι μια σημαντική παγκόσμια εμπορική αντιπαράθεση θα πιέζει πιθανώς τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο προς το χείλος μιας ύφεσης», συνεχίζει.
Πάντως με βάση τα τρέχοντα στοιχεία η κατάσταση θα πρέπει να εξελιχθεί με ραγδαία αρνητικό τρόπο, ώστε η αμερικανική οικονομία να περιέλθει σε ύφεση.
H Fed προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,8% για το σύνολο του 2018, 2,4% το 2019 και 2% το 2020.
Το σενάριο ενός εμπορικού πολέμου προβλέπει την απώλεια 0,3% έως 0,4% από την ανάπτυξη κατά το πρώτο έτος και στη συνέχεια 0,5% μέχρι 0,6%.
Σημαντική πτώση αλλά όχι ύφεση, τονίζει η Bank of America Merrill Lynch. Βέβαια ο αντίκτυπος στην οικονομία είναι καταλυτικός, καθώς πέραν των απωλειών, ανακόπτει την ορμή της οικονομίας, όπως αυτή αναπτύχθηκε μετά την κρίση του 2008.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης