Επαφές Κουίκ στην Πράγα – Στο επίκεντρο η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος

Επαφές Κουίκ στην Πράγα – Στο επίκεντρο η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος
"Πρέπει να επικεντρωνόμαστε στην ουσία του μεταναστευτικού και εσωτερικά προβλήματα σε ορισμένες χώρες να μη διαχέονται αρνητικά στους άλλους", ανέφερε ο Τ. Κουίκ
Η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, που αρχίζει και παίρνει νέες αρνητικές διαστάσεις στους κόλπους τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν το βασικό θέμα των συνομιλιών που είχε στην Πράγα ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.
Προσκεκλημένος της Βουλής και της Γερουσίας της Τσεχίας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Γερουσίας για τους Απόδημους και μέλος της Επιτροπής για το Μεταναστευτικό, Thomas Grulich και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας - Τσεχίας της Βουλής, Jaroslav Foldyna.
Ο κ. Κουίκ τόνισε πως«βρισκόμαστε κοντά σε νέες αποφάσεις που αφορούν την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων στις πρώτες χώρες εισόδου τους στην Ευρώπη, που θα δημιουργήσει, εκ των πραγμάτων, νέο τεράστιο πρόβλημα και στην Ελλάδα.  
Πρέπει να επικεντρωνόμαστε στην ουσία του μεταναστευτικού και εσωτερικά προβλήματα σε ορισμένες χώρες να μη διαχέονται αρνητικά στους άλλους και να μη μας αποπροσανατολίζουν από τις δέουσες λύσεις.
 Πρέπει κυρίως οι κεντροευρωπαϊκές χώρες να συνειδητοποιήσουν, όχι στα χαρτιά αλλά και στην πράξη, ότι η Ελλάδα είναι σύνορα της Ευρώπης, άρα και σύνορα δικά τους, και δεν μπορεί η πατρίδα μου να μένει μόνη απέναντι σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα».
Όπως ανέφερε «μπροστά σε ένα θέμα που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή οικογένεια, οφείλω εκ μέρους της Ελλάδας να ζητήσω την ευαισθητοποίηση και της Γερουσίας και της Βουλής της Τσεχίας και σε στήριξη λύσεων που θα αποτρέψουν την επανάλειψη φαινομένων όπως του 2016, που επωμίσθηκαν χώρες της Μεσογείου όπως κυρίως η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία. Η συνθήκη του Δουβλίνου, μόνο την Ελλάδα και τα άλλα κράτη πρώτης γραμμής, δεν συνέφερε. Μόνο την Πατρίδα μου δεν την βοήθησε. Δεν μπορεί τώρα κάποιοι, αυτό το καθεστώς να το αναβαθμίσουν  στο χειρότερο για εμάς, που είμαστε τα Ευρωπαϊκά σύνορα».
 Το κλίμα σε όλες τις συναντήσεις ήταν ιδιαίτερα φιλικό με έκδηλη την διάθεση κατανόησης των ελληνικών θέσεων. Επιπλέον, από τους συνομιλητές του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κατέγραψε την υπόσχεση του Προέδρου της Επιτροπής Φιλίας της Τσεχικής Βουλής κ. Foldyna, ότι θα ασκήσουν πίεση, και με τη βοήθεια συναδέλφων τους από Κοινοβούλια άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, να αναθεωρηθεί και επαναπροσδιοριστεί το καθεστώς της συνθήκης του Δουβλίνου, σε πιο ορθολογική βάση.  
Στα πλαίσια των επαφών του στην Πράγα και στις συνομιλίες του με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκά θέματα, Jakub Durr, αντάλλαξαν απόψεις κυρίως για διμερή θέματα. Επίσης, με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Τσεχικού Υπουργείου Εξωτερικών για τους απόδημους Τσέχους κ. Jaroslav Kanturek, ο Υφυπουργός είχε μια σφαιρική ανταλλαγή απόψεων που αφορούσε τις Διασπορές των δύο χωρών.
Σε όλες τις συνομιλίες του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, ήταν παρών ο πρέσβης της Ελλάδας της στην Τσεχία, Ευθύμιος Ευθυμιάδης.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS