Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δικαιώθηκαν 100 συνταξιούχοι της ΕΤΕ που «έχασαν» την επικουρική τους σύνταξη - Η τράπεζα θα καταβάλλει 200 ευρώ το μήνα

Δικαιώθηκαν 100 συνταξιούχοι της ΕΤΕ που «έχασαν» την επικουρική τους σύνταξη - Η τράπεζα θα καταβάλλει 200 ευρώ το μήνα
Η τράπεζα έχει αρχίσει σταδιακά να καταβάλλει τα ποσά στους λογαριασμούς των συνταξιούχων
Δεκτές έκανε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων 100 αιτούντων – συνταξιούχων κατά της Ε.Τ.Ε. για την διακοπή της χρηματοδότησης του ΛΕΠΕΤΕ. Η απόφαση υποχρεώνει την Τράπεζα να καταβάλλει 200,00€ σε κάθε αιτούντα για το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2017 και μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της τακτικής αγωγής του.
Η τράπεζα έχει αρχίσει σταδιακά να καταβάλλει τα ποσά στους λογαριασμούς των συνταξιούχων. Σύμφωνα με τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους Αλ. Στρίμπερη, Ι. Καρούζο και τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Κρεμαλή με την απόφαση επέρχεται η δικαίωση για τους περίπου 16.000 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας.
Οι δικαστικές αποφάσεις αυτές υποχρεώνουν την Τράπεζα να διατηρεί επαρκή αποθεματικά στο ΛΕΠΕΤΕ, ώστε να διασφαλίζεται η καταβολή του μηνιαίου συμπληρωματικού βοηθήματος προς τους συνταξιούχους της.
Ειδικότερα, με βάση την απόφαση :
Ο Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τραπέζης (ΛΕΠΕΤΕ) στερείται νομικής προσωπικότητας και ως εκ τούτου η μόνη παθητικά νομιμοποιούμενη, εκείνη δηλαδή κατά της οποίας νομίμως μπορεί να στραφούν οι συνταξιούχοι είναι η Εθνική Τράπεζα.
Μισθολογική εργοδοτική παροχή αποτελεί η σύσταση το έτος 1949 του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τραπέζης (ΛΕΠΕΤΕ) με αντικείμενο το δικαίωμα προσδοκίας λήψης του ποσού αυτού μόλις κάποιος συμπληρώσει δικαίωμα σύνταξης.
Άμεσα εξαρτώμενο από το μισθολόγιο των εν ενεργεία υπαλλήλων της Ε.Τ.Ε. είναι το ύψος του προς είσπραξη ποσού μετεργασιακής εργοδοτικής μέριμνας.
εγινε δεκτός ο χαρακτηρισμός του μηνιαίως καταβαλλόμενου ποσού ως παροχής από το γεγονός ότι ο κανονισμός και οι τροποποιήσεις του εγκρίνονταν από το Δ.Σ. της τράπεζας και επομένως η παροχή αυτή αποτελούσε μέρος των συμβάσεων εργασίας και ως τέτοια δεν είναι δυνατόν να διακοπεί.
Η χρήση του όρου «αναπροσαρμογή» και η μη αναφορά σε κανένα σημείο του Κανονισμού περί ολοκληρωτικής διακοπής της υποδεικνύει ότι η εν λόγω παροχή θεωρείται εγγυημένη και ως εργοδοτική υποχρέωση.
Η τακτική της Ε.Τ.Ε. ως εργοδότη στήριξης της απρόσκοπτης λειτουργίας του ΛΕΠΕΤΕ, δημιούργησε την εύλογη πεποίθηση στους συνταξιούχους της Ε.Τ.Ε. ότι η παροχή δεν επρόκειτο να διακοπεί.
Είναι ανεπίτρεπτη η ολοσχερής περικοπή της παροχής αφού η καταβολή της ήταν αποτέλεσμα των εισφορών που κατέβαλλαν και οι ίδιοι οι συνταξιούχοι από το μισθό τους.
Η αιφνίδια διακοπή της παροχής από την Ε.Τ.Ε. το Νοέμβριο του 2017 οδήγησε σε πλήρη απορρύθμιση του οικονομικού προϋπολογισμού των συνταξιούχων, αφού αυτή αποτελεί το 40% περίπου της σύνταξής τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης