Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις – Ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός

Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις – Ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός
Υπάρχει δέσμευση να μην υπαναχωρήσουμε στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις είπε ο κ.Κατρούγκαλος
Την εκτίμηση πως από τη στιγμή που ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός, δεν υπάρχει κανένας λόγος να περικοπούν οι συντάξεις διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος.
«Ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός και πετυχαίνουμε τους στόχους των πλεονασμάτων.
Ο ασφαλιστικός νόμος προέβλεπε ότι η προσωπική διαφορά θα παραμείνει.
Ένα χρόνο μετά το ΔΝΤ ήρθε με εκβιασμό λέγοντας ότι επειδή ο ΕΦΚΑ θα είναι ελλειμματικός και δεν θα πιάσετε τα πλεονάσματα πρέπει να κόψετε τη διαφορά.
Αυτά τα δύο διαψεύστηκαν.
Δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις ούτε μέσα στη συμφωνία υπάρχει δέσμευση για αυτό.
Υπάρχει δέσμευση να μην υπαναχωρήσουμε στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος υπογράμμισε πως «κανείς δεν δικαιούται να είναι υπερήφανος με το ύψος των συντάξεων σήμερα» αλλά, όπως είπε, «αυτό αντανακλά την πραγματική οικονομία».
«Αυτό για το οποίο είμαστε υπερήφανοι είναι ότι αλλάξαμε ένα τοπίο άναρχο με κανόνες που ευνοούσαν τους ευνοημένους» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι «δεν θα έκανα κάτι διαφορετικό στο ασφαλιστικό»
Κληθείς να τοποθετηθεί για τους χειρισμούς του α΄ εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015, ο κ.Κατρούγκαλος είπε ότι «τότε κάναμε ότι μπορούσαμε για να έχουμε μια οικονομική ανάπτυξη έξω από τη λιτότητα και το θέμα του χρέους».
«Δεν τα καταφέραμε γιατί οι συσχετισμοί ήταν συντριπτικά αντίθετοι.
Έπρεπε να δώσουμε μια μάχη ακριβώς γιατί η κατάσταση της διαιώνισης της λιτότητας ήταν κακή και για την Ευρώπη όχι μόνο για την Ελλάδα.
Άλλωστε πήγαμε σε εκλογές γιατί όλα έπρεπε να κριθούν εκ του αποτελέσματος και εκεί ο λαός κατάλαβε τι κάναμε.
Ήταν μια μάχη που έπρεπε να δοθεί αλλά δεν κερδίζονται όλες οι μάχες» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου ως της καλύτερης δυνατής υπό τις παρούσες συνθήκες καθώς όπως είπε, «η φιλελεύθερη λιτότητα εξακολουθεί να ισχύει».
Ερωτηθείς για τα υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060, ο κ.Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι είναι υψηλά, επισημαίνοντας πάντως πως «οι άλλες κυβερνήσεις είχαν δεχθεί μέχρι 6% το ΠΑΣΟΚ και 4,5% η ΝΔ».
Όσον αφορά τη φιέστα με τις γραβάτες στο Ζάππειο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τη χαρακτήρισε «εύλογο εορτασμό του γεγονότος ότι απαλλασσόμαστε από τα Μνημόνια που έχουν κυρίως πολιτική διάσταση και όχι οικονομική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης