Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia, BlueBay, Control Risks: O Erdogan είναι πιο ευάλωτος μετά τις εκλογές (24/6)

Eurasia, BlueBay, Control Risks: O Erdogan είναι πιο ευάλωτος μετά τις εκλογές (24/6)
Αν και ο Erdogan επανεξελέγη από πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών, ωστόσο το μέλλον του δεν είναι ρόδινο
Στην εκτίμηση ότι μετά τις τελευταίες εκλογές στην Τουρκία (24/6/2018) ο Recep Tayyip Erdogan είναι πιο εύαλωτος από πριν, συγκλίνουν οι αναλυτές.
«Πιστεύω ότι όλοι ξεχνάμε το νούμερο ένα κανόνα της πολιτικής στην Τουρκία: ποτέ μην στοιχηματίζετε κατά του Erdogan.
Και παρά μια καμπάνια που είχε μεγάλη βαρύτητα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος (με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να του παρέχουν 90% επιπλέον κάλυψης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης), προκήρυξε πρόωρες εκλογές και νίκησε» αναφέρει σε ενημερωτικό του σημείωμα ο Timothy Ash της BlueBay Asset Management.
«Πιστεύω πως το γεγονός ότι κέρδισε, παρά την πολύ καλύτερα -σε σχέση με τα τελευταία 16 χρόνια-προεκλογική εκστρατεία της αντιπολίτευσης, απλά επιβεβαιώνει την κυριαρχία του ΑΚΡ και του brand του Erdogan» πρόσθεσε.
Ωστόσο, οι κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθηκαν ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές την Κυριακή (24/6/2018), στην πραγματικότητα προσδίδουν λιγότερη εξουσία στον Erdogan, καθώς το κόμμα του (ΑΚΡ) έχασε την πλειοψηφία του.
Κερδίζοντας 295 έδρες από τις συνολικά 600, θα εξαρτάται από τη στήριξη των συμμάχων από το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ, που κέρδισε 49 έδρες
«Το AKP στερείται της πλειοψηφίας - και εξαρτάται τώρα από το εθνικιστικό MHP.
Ο επικεφαλής του Devlet Bahceli θα ασκήσει δυσανάλογη επιρροή και ο Erdogan θα πρέπει να τον διαχειριστεί προσεκτικά», σημειώνει ο Ash.
Από την πλευρά του, ο George Dyson από την εταιρεία συμβούλων Control Risks δήλωσε ότι το outlook για τον Erdogan δεν είναι τόσο ρόδινο όσο φαίνεται από το εκλογικό αποτέλεσμα,
«Περαιτέρω πολιτική αστάθεια αναμένεται στην Τουρκία, παρά τη ξεκάθαρη νίκη του Erdogan εν μέσω αυξανόμενων οικονομικών προβλημάτων και διεύρυνσης των κοινωνικών εντάσεων» επισημαίνει ο Dyson.
«O Erdogan ζημιώθηκε από την προεκλογική εκστρατεία της αντιπολίτευσης και θα εργαστεί σκληρά ενόψει των τοπικών εκλογών τον Μάρτιο του 2019 για να διατηρήσει τη δύναμη του» πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ian Bremmer της Eurasia Group.
Ο Bremmer δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι αρνητική εξέλιξη για οποιαδήποτε επίλυση του κουρδικού προβλήματος και είναι επίσης μια πρόκληση για οποιαδήποτε εποικοδομητική στροφή στις σχέσεις με τη Δύση.
«Ο Erdogan επίσης δεν θα νιώθει αρκετά σίγουρος για να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή να προχωρήσει σε δημοσιονομική εξυγίανση πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου 2019, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η χώρα παρουσιάζει οικονομική επιβράδυνση» επισημαίνει σε σχετική ανάλυση ο Bremmer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης