Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Η τελευταία άνοδος του ευρώ θα επιβαρύνει τον πληθωρισμό για πολλά τρίμηνα

ΕΚΤ: Η τελευταία άνοδος του ευρώ θα επιβαρύνει τον πληθωρισμό για πολλά τρίμηνα
Το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 4% έναντι του δολαρίου σε σχέση με έναν χρόνο πριν αλλά έχει υποχωρήσει κατά περίπου 7% μετά το ανώτατο σημείο του το πρώτο τρίμηνο
Η εκτίμηση ότι η τελευταία ανατίμηση του ευρώ ενδέχεται θα επιβαρύνει τον πληθωρισμό για πολλά ακόμα τρίμηνα περιλαμβάνεται στο οικονομικό δελτίο της ΕΚΤ.
«Η ανατίμηση από τα μέσα του 2017 ενδέχεται να αφήσει τα σημάδια και στα επόμενα τρίμηνα» επισημαίνει η ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 4% έναντι του δολαρίου σε σχέση με έναν χρόνο πριν αλλά έχει υποχωρήσει κατά περίπου 7% μετά το ανώτατο σημείο του το πρώτο τρίμηνο.
Οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών είναι οι πλέον ευαίσθητες στις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών, καθώς η συνιστώσα των εισαγωγών είναι υψηλή και μόνο τα περιθώρια διανομής και λιανικής διαχωρίζουν τις τιμές τους από τις τιμές καταναλωτή.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού παρέμεινε ανθεκτικός στην πτωτική πίεση από την ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, δεδομένου ότι οι τιμές αυτές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εγχώριο εργατικό και μη εργατικό κόστος.
Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να κρύψει την πτωτική πορεία από τη συναλλαγματική ισοτιμία, καθώς το κόστος εργασίας αυξάνεται και η αύξηση των προσλήψεων ενισχύει τη μόχλευση των τιμών από τις επιχειρήσεις, πρόσθεσε η ΕΚΤ.
«Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί μπορεί να έχουν αντισταθμίσει την πτωτική πίεση από τη συναλλαγματική ισοτιμία» επισημαίνεται στο οικονομικό δελτίο της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης