Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Έξοδος» από τα Μνημόνια με 8 δισ. πρόσθετους φόρους – Επιστρέφει ο εφιάλτης για φορολογούμενους και εταιρίες

«Έξοδος» από τα Μνημόνια με 8 δισ. πρόσθετους φόρους – Επιστρέφει ο εφιάλτης για φορολογούμενους και εταιρίες
«Έξοδος» από τα Μνημόνια με 8 δισ. πρόσθετους φόρους – Επιστρέφει ο εφιάλτης για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις
Φόρους 8 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πληρώσουν νοικοκυριά, φορολογούμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από τον επόμενο μήνα έως και τον Ιανουάριο του 2019, χαλάνε την φιέστα της εξόδου από τα Μνημόνια που ετοιμάζει στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη η κυβέρνηση.
Πρόκειται για τον εφιάλτη πληρωμής των φορο -λογαριασμών που επιστρέφει από τον Ιούλιο και θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση περισσότερους από 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενους. Όπως πέρυσι έτσι και φέτος οι υπόχρεοι δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα.
Τα ραβασάκια από την εφορία θα έρχονται το ένα μετά το άλλο.
Κάθε μήνα θα είναι με το χέρι στην τσέπη καθώς θα πρέπει να πληρώνουν δυο ή και τρεις φορολογαριασμούς πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος όπως είναι τυχόν μηνιαίες δόσεις που προέρχονται από την υπαγωγή τους σε ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη, εξωδικαστικό συμβιβασμό κά.
Η αρχή θα γίνει με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να εξοφλήσουν οι υπόχρεοι ως τις 31 Ιουλίου μολονότι η προθεσμία της παράτασης εκπνέει στις 26 Ιουλίου.
Ήδη, πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν υποβάλει τη  δήλωση τους πήραν την πρώτη κρυάδα.
Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν για τα εισοδήματα του 2017 αγγίζει συνολικά τα 1,4 δις ευρώ, με τον μέσο φόρο να φθάνει τα 920 ευρώ.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 4 στους 10 φορολογούμενους πληρώνουν πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι ενώ όσο τρέχει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θα αυξάνεται ο αριθμός των φορολογούμενων με χρεωστικό σημείωμα αλλά και το ποσό του μέσου φόρου που θα σύντομα θα βρεθεί πάνω από τα 1.000 ευρώ.
Σειρά θα πάρουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Όμως λόγω της φιέστας για την «καθαρή έξοδο» που οργανώνεται στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν σχέδια έτσι ώστε τα ραβασάκια του φόρου να σταλούν μετά την έκθεση της Θεσσαλονίκης, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων θα είναι φουσκωμένος για σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενους.
Για περισσότερους από 200.000 το ραβασάκι θα είναι ιδιαίτερα βαρύ αφού θα γράφει περισσότερο φόρο σε σχέση με το 2017 που θα υπερβαίνει ακόμη και τα 200 ευρώ.
Μάλιστα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αφού η διάταξη με τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στο φόρο προβλέπει ότι στην περίπτωση βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο, πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.
Ο χορός με τις μεταμνημονιακές πληρωμές θα κλείσει με τα τέλη κυκλοφορίας που θα σταλούν τέλος Νοεμβρίου στους ιδιόκτητες των Ι.Χ. αυτοκινήτων.

Αναλυτικότερα ο φορο - λογαριασμός των 8 δισ. έχει ως εξής:

1. Τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος: 
Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι που θα υπερβεί τα 3,5 δισ. ευρώ.
Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνονται μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι:
φόρος εισοδήματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου.
Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις.
Η πρώτη μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η Τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

2.Το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ:
Το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Περισσότεροι από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 3,1 δισ. ευρώ.
Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2019.
Ο φόρος των ακινήτων θα υπολογιστεί φέτος με τις νέες αντικειμενικές αξίες και σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με πέρυσι.

3.Τα τέλη κυκλοφορίας του 2019:
Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας που όπως φαίνεται δεν θα έχουν κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι.
Το συνολικό ποσό των τελών που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης