Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Γεμάτη προκλήσεις η «κεφαλαιακή εξίσωση» των ελληνικών τραπεζών - Στα 4 δισ. ευρώ το «καθαρό» κεφάλαιο, χωρίς DTA/C και CoCos

BofA: Γεμάτη προκλήσεις η «κεφαλαιακή εξίσωση» των ελληνικών τραπεζών - Στα 4 δισ. ευρώ το «καθαρό» κεφάλαιο, χωρίς DTA/C και CoCos
Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι πλέον ένα από τα βασικά σημεία της ημερήσιας διάταξης
Η εμπιστοσύνη επιστρέφει στα ελληνικά τραπεζικά assets, αλλά ο δρόμος της ανάκαμψης είναι ακόμη μακρύς.
Αυτό αναφέρουν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, με αφορμή τη διήμερη επίσκεψή τους στην Αθήνα, όπου και είχαν συναντήσεις με αξιωματούχους, οργανισμούς και τράπεζες μετά το τέλος της τέταρτης αξιολόγησης.
Ειδικότερα, στο 8σέλιδο σημείωμα που συνόδεψε την επίσκεψή τους, υπό τον τίτλο "Greek Banks: Athens trip notes – June 2018" (Ελληνικές τράπεζες: Ταξιδιωτικές σημειώσεις της Αθήνας - Ιούνιος 2018) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η BofA/ML επισημαίνει ότι η Αθήνα πρέπει να επικεντρωθεί τώρα στο ιδιωτικό χρέος.
Σε γενικές γραμμές, μετά τη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, η ανησυχία για το χρέος φαίνεται να έχει μειωθεί αισθητά και η αισιοδοξία φαίνεται να αυξάνεται για τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.
Από τις συναντήσεις των αναλυτών της BofA/ML ήταν προφανές ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αναμένεται να αυξηθεί, όπως και οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ωστόσο, στις συναντήσεις ειπώθηκε ότι γι' αυτή την ανάκαμψη θα μπορούσε να χρειαστεί χρόνος.
Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, ιδιαίτερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι πλέον ένα από τα βασικά σημεία της ημερήσιας διάταξης.
Οι τράπεζες θεωρούν ότι έχουν ακόμα ένα μακρύ ταξίδι μπροστά τους, αλλά πιστεύεται ότι έχουν πλέον σε μεγάλο βαθμό τα αναγκαία εργαλεία.
Η BofA/ML εκτιμά ότι οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες θα έχουν σημαντική επίδραση στην αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Εντούτοις, η αμερικανική τράπεζα παραμένει αρνητική στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του, καθώς πιστεύει ότι η «εξίσωση κεφαλαίου» έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει: 46 δισ. ευρώ ακάλυπτων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), αλλά μόνο 4 δισ. ευρώ "καθαρό" κεφάλαιο (χωρίς DTA/C και CoCos) στο πρώτο τρίμηνο του 2018.
Αξιολογεί, δε, την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank ως Neutral (ουδετερότητα) και την Alpha Bank και την Πειραιώς ως Underperform (για αποδόσεις μικρότερες από αυτές της αγοράς).

"Ανάσες" για τις τράπεζες, αλλά οι στόχοι NPE μπορεί να ενταθούν

Μετά τη δοκιμασία ακραίων καταστάσεων (stress tests), οι τράπεζες φαίνεται να έχουν λάβει κάποια "κανονιστική υπομονή".
Ωστόσο, η BofA/ML θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος για αυστηροποίηση των στόχων μείωσης των NPEs, ζήτημα που θα ξεκαθαρίσει το φθινόπωρο.
Επίσης, πιστεύει ότι η κάλυψη είναι χαμηλή σε ορισμένες τράπεζες, με την Εθνική Τράπεζα να είναι στο υψηλότερο άκρο και την Alpha Bank στο κάτω άκρο.

Ηλεκτρονικές δημοπρασίες -  Αργή η πρόοδος, οι τιμές μπορεί να μειωθούν

Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες έχουν ξεκινήσει, αλλά το ποσοστό επιτυχίας δεν είναι αξιοσημείωτο.
Η Alpha έχει 17% επιτυχημένες δημοπρασίες, που είναι ο προσφέρων στο 72% των περιπτώσεων.
Η Eurobank ήταν στο 55% και 87%, αντίστοιχα.
Οι ανεπιτυχείς δημοπρασίες είναι πιθανό να μειώσουν τις τιμές.

Απίθανα τα GACs

Στις συζητήσεις σχετικά με τη δυνατότητα των «ελληνικών GAC», δηλαδή την παροχή από την κυβέρνηση εγγυήσεων για μια δομή τιτλοποίησης κόκκινων δανείων που συζητά η Κομισιόν ως εργαλείο για την αντιμετώπιση κόκκινων δανείων, οι προοπτικές είναι χαμηλές.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, οι κρατικές εγγυήσεις μπορεί να είναι απίθανες λόγω του μη επενδυτικού βαθμού του κράτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης