Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Μαύρα σύννεφα» πάνω από το Μαξίμου καθώς η κοινή γνώμη «δεν χωνεύει» τις συμφωνίες για Σκοπιανό και χρέος

«Μαύρα σύννεφα» πάνω από το Μαξίμου καθώς η κοινή γνώμη «δεν χωνεύει» τις συμφωνίες για Σκοπιανό και χρέος
Στο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν αντίδοτα για να αντιστρέψουν το βαρύ κλίμα αλλά η πρόταση Φίλη να «ξεψηφίσουν» τα μέτρα δε φαίνεται να βρίσκει έρεισμα στο Μαξίμου
Τις πληγές που άνοιξε το Μακεδονικό και αποτυπώνονται και στις δημοσκοπήσεις προσπαθούν να κλείσουν στην κυβέρνηση.
Μια ακόμη μέτρηση των διαθέσεων της κοινής γνώμης που διενεργήθηκε από την εταιρία Pulse και παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι καταγράφει άνοιγμα της ψαλίδας, δίνοντας προβάδισμα 12,5 μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα, το 62% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ενώ μόλις το 27% την αποτιμά θετικά.
Αρνητικά απέναντι στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τη συμφωνία του Eurogroup στέκεται το 49%, το 14% δεν απαντά ενώ το 37% κρίνει θετικά την συμφωνία.
Αυτά ήταν τα ζητήματα που απασχόλησαν και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής.
Στην Κουμουνδούρου, σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, επισήμως, αποτιμούν θετικά την συμφωνία με την πΓΔΜ και την απόφαση του Eurogroup.
Υποστηρίζουν ότι «αυξάνονται συνεχώς τα θετικά μηνύματα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Το ζητούμενο της επόμενης περιόδου, είναι το πώς θα μεταφραστούν τα θετικά αυτά οικονομικά δεδομένα στην καθημερινότητα των πολιτών».
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν το επόμενο διάστημα, δίνοντας έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου αποτυπώνονται οι μεγαλύτερες αντιδράσεις, προκειμένου να επικοινωνήσουν στον κόσμο τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και να αντιστρέψουν το έντονα αρνητικό κλίμα που επικρατεί μετά τη συμφωνία για το Σκοπιανό.
Μάλιστα, μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες θα του παρουσιάσουν τις προτάσεις τους και θα αναλάβουν δράση.  
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από πολλούς βουλευτές, κυρίως από την επαρχία, σε ότι αφορά τον αντίκτυπο που έχει η συμφωνία των Πρεσπών στις περιοχές όπου εκλέγονται.
Η φράση «δεν μπορώ να κυκλοφορήσω στην εκλογική μου περιφέρεια», ακούστηκε ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Νίκος Φίλης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι «το εθνικό ζήτημα σωστά το αντιμετωπίζουμε όμως πρέπει να συνδεθεί με αλλαγές στην οικονομική πολιτική και να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών».
Στο θέμα των αλλαγών στην οικονομική πολιτική ο Νίκος Φίλης επανέφερε την πρότασή του να μην εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου.
Αυτά που είπε στην κλειστή συνεδρίαση, ο Νίκος Φίλης, δεν δίστασε να τα πει και δημόσια στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής.
Ο κ. Φίλης αποδόμησε τις θριαμβολογίες και την πανηγυρική εκδήλωση στο Ζάππειο σε ότι αφορά τη ρύθμιση για το χρέος επισημαίνοντας ότι δεν ανταποκρίνονται σε όσα υπόσχονταν οι πιστωτές στη χώρα μας πέρυσι ενώ στάθηκε επικριτικά και απέναντι στο ζήτημα των συντάξεων καλώντας μάλιστα ευθέως την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την περικοπή τους αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου καθώς όπως τόνισε, δεν υφίστανται πλέον οι συνθήκες κάτω από τις οποίες, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για κάτι τέτοιο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ασκεί εσωκομματική κριτική ο Νίκος Φίλης από το βήμα της Βουλής.
Πριν από δεκαπέντε ημέρες, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, είχε επισημάνει ότι από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι δεν τήρησαν την δέσμευσή τους για το χρέος με την μη υλοποίηση της γαλλικής πρότασης, και το ΔΝΤ δεν υπάρχει πλέον στο πρόγραμμα, η κυβέρνηση πρέπει πολιτικά και ηθικά να κινηθεί σε κατευθύνσεις έτσι ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις.
Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει η ΝΔ ακριβώς με αντικείμενο το χρέος και την οικονομία και αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης