Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δασμοί στο εμπόριο - Τα διασταυρούμενα πυρά καθώς ο Trump ταράζει την παγκόσμια τάξη στο εμπόριο

Δασμοί στο εμπόριο - Τα διασταυρούμενα πυρά καθώς ο Trump ταράζει την παγκόσμια τάξη στο εμπόριο
Δασμοί στο εμπόριο - Τα διασταυρούμενα πυρά καθώς ο Trump ταράζει την παγκόσμια τάξη στο εμπόριο
Ο Αμερικανός πρόεδρος τάραξε την παγκόσμια τάξη στο εμπόριο φέτος, καθώς επεδίωξε να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους σε κάποιες από τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ, ιδιαίτερα με την Κίνα.
Επέβαλε δασμούς σε εισαγωγές, προκαλώντας αντίποινα από χώρες και δημιουργώντας φόβους για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.

Ακολουθούν τα μέτρα, τα αντίποινα και οι απειλές στο εμπόριο που έχουν ανακοινωθεί από τις αρχές του έτους

22 Ιαν: Ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump επιβάλλει δασμούς στα εισαγόμενα φωτοβολταϊκά πάνελ και τα πλυντήρια. Τίθενται σε ισχύ στις 7 Φεβρουαρίου.
1 Φεβ: Ο υπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της χώρας σε θέματα εμπορίου διαμαρτυρήθηκαν εντόνως στις ΗΠΑ για τα αμερικανικά μέτρα στα εισαγόμενα πλυντήρια και φωτοβολταϊκά πάνελ.
4 Φεβ: Η Κίνα ξεκίνησε μια έρευνα κατά του ντάμπινγκ και των επιδοτήσεων στις εισαγωγές σόργου από τις ΗΠΑ, ενώ δεν είχε περάσει ούτε καν ένα 15ήμερο από την επιβολή κυρώσεων από τον Τραμπ στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ και πλυντηρίων.
27 Φεβ: Η Κίνα αίρει τους δασμούς κατά του ντάμπινγκ και των επιδοτήσεων σε αμερικανικά κοτόπουλα, δίνοντας τέλος σε μια διαμάχη ετών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ύστερα από απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τον Ιανουάριο.
8 Μαρ: Ο Αμερικανός πρόεδρος προχωρά σε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα 25% και αλουμινίου 10%, εξαιρώντας τον Καναδά και το Μεξικό.
12 Μαρ: Το υπουργείο Οικονομικών της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι η Σεούλ θα «χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα» για να απαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
23 Μαρ: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα (25%) και αλουμινίου (10%). Δίνονται εξαιρέσεις στην Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
26 Μαρ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά έρευνα για το κατά πόσο οι αμερικανικοί δασμοί στις εισαγωγές δικαιολογούν μέτρα με στόχο να αποτραπεί η αθρόα εισροή χάλυβα στην Ευρώπη από την Ασία. Η ΕΕ θα μπορούσε να εφαρμόσει προσωρινά μέτρα – δασμούς ή ποσοστώσεις – τον Ιούλιο.
2 Απρ: Η Κίνα αυξάνει τους δασμούς κατά έως και 25% σε 128 αμερικανικά προϊόντα, από κατεψυγμένο χοιρινό και κρασί έως ορισμένα φρούτα και καρπούς, ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς στο αλουμίνιο και τον χάλυβα.
3 Απρ: Η Ουάσινγκτον πρότεινε δασμούς 25% σε περίπου 1.300 προϊόντα τεχνολογίας και μεταφορών και ιατρικά προϊόντα από την Κίνα, αξίας 50 δισεκ. δολαρίων, για να προσπαθήσει να αναγκάσει το Πεκίνο να αλλάξει τις πρακτικές του στην πνευματική ιδιοκτησία.
4 Απρ: Το Πεκίνο ανταποδίδει το χτύπημα, απειλώντας με πρόσθετους δασμούς 25% σε 106 αμερικανικά προϊόντα, αξίας 50 δισεκ. δολαρίων, που περιλαμβάνουν τη σόγια, το βαμβάκι, τα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα, το βοδινό κρέας, τον καπνό και το ουίσκι.
6 Απρ: Η Νότια Κορέα ανακοινώνει ότι έχει ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ότι επιδιώκει την αναστολή των δασμολογικών παραχωρήσεων σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, αξίας 480 εκατ. δολαρίων, ως απάντηση στα αμερικανικά μέτρα σε βάρος των εισαγωγών από τη Νότια Κορέα.
18 Απρ: Η Κίνα επιβάλλει υψηλές εγγυήσεις αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές αμερικανικού σόργου καθώς το Πεκίνο συνεχίζει την έρευνά του για πρακτικές ντάμπινγκ στο συγκεκριμένο προϊόν.
30 Απρ: Ο Trump αναβάλλει την επιβολή των δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο για τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό έως την 1η Ιουνίου και δηλώνει ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία για μόνιμες εξαιρέσεις για την Αργεντινή, την Αυστραλία και τη Βραζιλία.
14 Μαΐου: Η Νότια Κορέα ανακοινώνει ότι έχει παραπέμψει στον ΠΟΕ τη διαμάχη κατά των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στα πλυντήρια και τα φωτοβολταϊκά πάνελ καθώς τα μέτρα θεωρήθηκαν ότι παραβιάζουν τη συμφωνία του ΠΟΕ.
17 Μαΐου: Οι ηγέτες της ΕΕ προτείνουν συζητήσεις με την Ουάσινγκτον προκειμένου να αρθούν οι δασμοί σε βιομηχανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων τα αυτοκίνητα, για να αποφευχθεί ένας πιθανός εμπορικός πόλεμος.
19 Μαΐου: Το Πεκίνο εγκαταλείπει την έρευνα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές του αμερικανικού σόργου εν μέσω ανησυχιών για αύξηση του κόστους και οικονομική ζημία στο εσωτερικό της χώρας.
22 Μαΐου: Ο ΠΟΕ ανακοινώνει ότι η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Τουρκία έχουν προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για πιθανά αντίποινα για τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικοί δασμοί θα προσθέσουν φόρους 538 εκατ. δολαρίων στις ετήσιες εξαγωγές της σε χάλυβα και αλουμίνιο. Η Ιαπωνία τοποθετεί το ποσό αυτό στα 440 εκατ. δολάρια και η Τουρκία στα 267 εκατ. δολάρια.
23 Μαΐου: Σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο του ΠΟΕ, η Ινδία διαμαρτυρήθηκε κατά των ΗΠΑ όσον αφορά τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
31 Μαΐου: Ο Καναδάς ανακοινώνει ότι θα επιβάλλει δασμούς ως αντίποινα σε αμερικανικές εξαγωγές αξίας 16,6 δισεκ. δολαρίων Καναδά από την 1η Ιουλίου και έως ότου οι ΗΠΑ άρουν τα δικά τους μέτρα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται δασμοί 25% σε προϊόντα σιδήρου και χάλυβα και 10% σε μια σειρά από αγαθά όπως τρόφιμα, χυμός πορτοκαλιού, ουίσκι, προϊόντα αλουμινίου και είδη προσωπικής υγιεινής.
1 Ιουν: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν ποσοστώσεις στις εισαγωγές χάλυβα από την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Νότια Κορέα προκειμένου να αντικαταστήσουν τους δασμούς. Εφαρμόζουν επίσης ποσοστώσεις στις εισαγωγές αλουμινίου από την Αργεντινή. Εξαιρούν μόνιμα την Αυστραλία από τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
5 Ιουν: Το Μεξικό επιβάλλει δασμούς με άμεση ισχύ σε αμερικανικά προϊόντα, από χάλυβα και χοιρινό έως μπέρμπον, ως απάντηση στους δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ.
8 Ιουν: Η Κίνα επέβαλε προσωρινά μέτρα αντιντάμπινγκ σε εισαγωγές κοτόπουλου από τη Βραζιλία, καθώς κατέληξε ότι η εγχώρια βιομηχανία είχε δεχθεί σημαντικό πλήγμα.
15 Ιουν: Το γραφείο του Αμερικανού εκπρόσωπου για θέματα εμπορίου (USTR) αναθεωρεί την λίστα με τους κινεζικούς δασμούς, θέτοντας στο στόχαστρο προϊόντα 34 δισεκ. δολαρίων με τους δασμούς να τίθενται σε ισχύ στις 6 Ιουλίου. Το USTR αποκάλυψε επίσης μια δεύτερη δέσμη προϊόντων 16 δισεκ. δολαρίων που θα τεθούν σε ισχύ αργότερα φέτος, ύστερα από μια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης.
16 Ιουν: Η Κίνα ανακοινώνει ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς σε 659 αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στην Κίνα, αξίας 50 δισεκ. δολαρίων, ως απάντηση στην ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα επιβάλουν δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές.
18 Ιουν: Ο Trump απειλεί να επιβάλει δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων. Ο Trump δήλωσε ότι ζήτησε από τον Αμερικανό εκπρόσωπο σε θέματα εμπορίου R. Laihaizer να καταρτίσει μια λίστα με πιθανούς νέους δασμούς και είναι έτοιμος να θέσει στο στόχαστρό του επιπλέον κινεζικά προϊόντα 200 δισ. δολαρίων εάν το Πεκίνο ανταπαντήσει για δεύτερη φορά.
20 Ιουν: Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου W. Ross δήλωσε ότι το υπουργείο του έλαβε αποφάσεις για τα πρώτα 98 αιτήματα από εταιρίες για εξαιρέσεις σε προϊόντα χάλυβα, εγκρίνοντας 41 και απορρίπτοντας 56. Οι εξαιρέσεις καλύπτουν επτά διαφορετικές εταιρίες, που εισάγουν προϊόντα χάλυβα από την Ιαπωνία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Κίνα. Το υπουργείο ερευνά επίσης ενδεχόμενες αυξήσεις στις τιμές χάλυβα στις ΗΠΑ για να δει εάν κάποιοι παράγοντες στις αγορές «αποκομίζουν παράνομα κέρδος» από τους νέους δασμούς.
21 Ιουν: Η Ινδία, η χώρα που αγοράζει τις μεγαλύτερες ποσότητες αμερικανικού αμυγδάλου στον κόσμο, αύξησε τους δασμούς στις εισαγωγές καρπών και άλλων αγαθών, σύμφωνα με εντολή της κυβέρνησης.
22 Ιουν: Η ΕΕ επιβάλλει δασμούς 25% σε αμερικανικές εισαγωγές ύψους 2,8 δισεκ. ευρώ ως απάντηση στους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο. Τα αμερικανικά αυτά προϊόντα περιλαμβάνουν το μπέρμπον, τα τζιν και τις μοτοσικλέτες.
22 Ιουν: Ο Trump απειλεί την Ευρώπη με δασμούς 20% σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές οχημάτων που συναρμολογούνται στην ΕΕ. Οι ΗΠΑ επί του παρόντος επιβάλλουν δασμούς 2,5% στα εισαγόμενα επιβατικά αυτοκίνητα από την ΕΕ και 25% στα εισαγόμενα φορτηγάκια. Η ΕΕ επιβάλει σήμερα δασμούς 10% στα εισαγόμενα αμερικανικά οχήματα.
26 Ιουν: Η Κίνα δήλωσε ότι θα άρει τους δασμούς εισαγωγών σε συστατικά ζωοτροφών από πέντε ασιατικές χώρες, σε μία ένδειξη ότι το Πεκίνο αναζητά εναλλακτικούς προμηθευτές καθώς η εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ κλιμακώνεται
Ο Trump λέει ότι η κυβέρνησή του ολοκληρώνει τη μελέτη για αύξηση των δασμών εισαγωγής σε οχήματα από την ΕΕ.
27 Ιουν: Ο Trump δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει ενα ισχυρότερο συμβούλιο εξέτασης των εξαγορών και των συγχωνεύσεων για να περιορίσει τις εξαγορές από την Κίνα αμερικανικών εταιριών με σημαντική τεχνολογία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης