Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Υποχώρησε στο 2,1% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο 2018 - Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις

Γερμανία: Υποχώρησε στο 2,1% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο 2018 - Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις
Οι τιμές στον τομέα της ενέργειας κατέγραψαν ετήσια άνοδο της τάξεως του +6,4%
Πάνω από τη ζώνη του 2% παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Ιούνιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (29/6) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, δεχόμενες ώθηση από τις υψηλότερες τιμές στον τομέα της ενέργειας.
Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα υποχώρησε στο 2,1% για τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, έναντι 2,2% τον Μάιο, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι τιμές στον τομέα της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 6,4% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2017, σημειώνοντας επιτάχυνση σε σχέση με την ετήσια άνοδο +5,1% του Μαΐου.
Εάν η Γερμανία διατηρήσει τον πληθωρισμό της πάνω από το 2%, θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προσεγγίσει τον στόχο της για τον πληθωρισμό κοντά στο 2% για τον σύνολο της Ευρωζώνης, ενισχύοντας το σχέδιό της να τερματίσει το μαζικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους.
Παράλληλα, σε ξεχωριστά στοιχεία της Destatis, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία υποχώρησαν για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες, με τα στοιχεία να διαψεύδουν σε μεγάλο βαθμό τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
Οι λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας κατέγραψαν απροσδόκητη πτώση της τάξεως του -1,6% σε ετήσια βάση, μετά την ετήσια άνοδο +1% που σημείωσαν τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν περαιτέρω άνοδο της τάξεως του +1,9%.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένα πτώση ήταν η πρώτη που σημειώθηκε από τον Οκτώβριο του 2017, ενώ αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία απώλεια από τον Φεβρουάριο του 2017, όταν και οι τιμές είχαν υποχωρήσει κατά -1,7%.
Οι πωλήσεις των μη εδώδιμων προϊόντων σημείωσαν «βουτιά» της τάξεως του -3%, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την άνοδο του +0,7% που είχε σημειωθεί στις πωλήσεις εδώδιμων προϊόντων.
Σε μηνιαία βάση, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά -2,1% αντιστρέφοντας την άνοδο της τάξεως του +1,6% που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης