Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εισήγηση Rothschild να μην βιαστεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές, γιατί έρχεται βελτίωση - Στόχος 15 δισ από 5 νέες εκδόσεις ομολόγων

Εισήγηση Rothschild να μην βιαστεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές, γιατί έρχεται βελτίωση - Στόχος 15 δισ από 5 νέες εκδόσεις ομολόγων
Σε κάθε περίπτωση πάντως στόχος είναι σε μια έκδοση 10ετούς το επιτόκιο να κινείται μεταξύ 3,70% με 3,80% και σε μια έκδοση 3ετούς μεταξύ 1,80% με 1,90%.
Υπέρ της άποψης η Ελλάδα να μην βιαστεί να εκδώσει νέο ομόλογο γιατί οι συνθήκες στις αγορές μπορεί να ομαλοποιηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα και η Ελλάδα να επιτύχει καλύτερα επιτόκια από τα τρέχοντα έχει επισημάνει ο σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου η Rothschild για τις εκδόσεις νέου χρέους.
Είναι αληθές ότι το τελευταίο διάστημα μετά την συμφωνία του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018 με το χρέος και το cash buffer των 24,1 δισεκ. ευρώ έχει σημειωθεί μια ελεγχόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων και των spreads στα ελληνικά ομόλογα.
Επίσης για πρώτη φορά υπήρξε σχετική διαφοροποίηση μεταξύ της συμπεριφοράς των ελληνικών έναντι των ιταλικών ομολόγων.
Προ της συμφωνίας του Eurogroup στις 21 Ιουνίου τα ελληνικά ομόλογα είχαν την χειρότερη συμπεριφορά ενώ εσχάτως επειδή υπάρχει και αποκλιμάκωση στα ιταλικά ομόλογα σημειώνεται βελτίωση και στα ελληνικά με ρυθμό καλύτερο από ότι τα Ιταλικά.
Η εξέλιξη είναι εύλογη γιατί ουσιαστικά για τα επόμενα χρόνια το ελληνικό χρέος καθίσταται εξυπηρετήσιμο αφού στην πράξη βιώσιμο δεν είναι.
Το ελληνικό χρέος είναι εξυπηρετήσιμο, οπότε δεν υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος για τις εκδόσεις των ομολόγων από 10 χρόνια και χαμηλότερα.
Λόγω αυτής της νέας κατάστασης το 10ετές ελληνικό ομόλογο από 4,50% που ήταν στην φάση της έντασης λόγω Ιταλίας έχει υποχωρήσει στο 3,95% και το 5ετές έχει υποχωρήσει στο 3,10%.
Το αντίστοιχο Ιταλικό 10ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει στο 2,69%.
Καταγράφεται μια βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα η οποία ωστόσο δεν είναι εντυπωσιακή αλλά σίγουρα είναι βελτίωση.
Η Rothschild η οποία είναι σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου συστήνει ψυχραιμία και όχι βιαστικές κινήσεις, η Ελλάδα έχει Ταμείο 12,2 δισεκ. ενώ θα πάρει και το cash buffer το οποίο ναι μεν δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει για χρηματοδοτικές ανάγκες αλλά η ύπαρξη του αποτελεί δικλείδα ασφαλείας ότι υπάρχει ρευστότητα.
Η Ελλάδα θα πρέπει για τα επόμενα 2 χρόνια να βρίσκει κεφάλαια από τις αγορές με 4-5 εκδόσεις ομολόγων και όχι να χρησιμοποιεί το άμεσα προσβάσιμο cash buffer οι αγορές δεν θα ενθουσιαστούν εάν βλέπουν την Ελλάδα να χρησιμοποιεί τα έτοιμα κεφάλαια.
Πηγή που επικαλείται γνώση στις θέσεις και εισηγήσεις της Rothschild τονίζει ότι οι 4-5 νέες εκδόσεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν σίγουρα 10ετία, 3ετία και κάποια μακροπρόθεσμη έκδοση.
Από τις εκδόσεις ομολόγων στόχων είναι να αντληθούν έως 15 δισεκ. δηλαδή όσα περιλαμβάνονται στην mega δόση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης.
Πρόσφατα το bankingnews είχε αναφέρει ότι θα ήταν ιδανικό σενάριο η Ελλάδα να μπορεί να βγει στις αγορές μέσα στο Φθινόπωρο ή όταν δημιουργηθεί το παράθυρο ευκαιρίας – window opportunity -.
Σε κάθε περίπτωση πάντως στόχος είναι σε μια έκδοση 10ετούς το επιτόκιο να κινείται μεταξύ 3,70% με 3,80% και σε μια έκδοση 3ετούς μεταξύ 1,80% με 1,90% ενώ ένα 5ετές θα πρέπει να έχει επιτόκιο 2,20% με 2,30%.
Βέβαια όπως παρατηρεί πολύ έμπειρος treasurer ελληνικής τράπεζας όταν το 3ετές Πορτογαλικό ομόλογο είναι 0,069% και το 5ετές 0,64% οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να είναι ακραία υψηλές.
Με βάση το ίδιο στέλεχος το ελληνικό 3ετές έπρεπε να έχει επιτόκιο 1,5%, το 5ετές περίπου 1,8% και το 10ετές κάτω από 3,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης