Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλαλούμ με τις περικοπές στις συντάξεις – Παιχνίδι εντυπώσεων από την κυβέρνηση – Δείτε παραδείγματα

Αλαλούμ με τις περικοπές στις συντάξεις – Παιχνίδι εντυπώσεων από την κυβέρνηση – Δείτε παραδείγματα
Αυστηρό μήνυμα από το ΔΝΤ για την εφαρμογή του μέτρου
Τεράστια σύγχυση έχουν προκαλέσει στους συνταξιούχους οι αντιφατικές πληροφορίες που λαμβάνουν ένθεν κακείθεν για τις επικείμενες περικοπές στις συντάξεις.
Στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 21ης Ιουνίου και στην ενότητα με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις δεν υπήρξε καμία αναφορά για τις συντάξεις, γεγονός που έδωσε την δυνατότητα στην κυβέρνηση να συντηρήσει το παιχνίδι των εντυπώσεων διατείνοντας τα εξής: ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά του 2019 ή αν ισχύσει οι μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές θα είναι μικρότερες από 18%, πιθανότατα στο 10%.
Στο θέμα των συντάξεων παρενέβη χθες και το ΔΝΤ επιχειρώντας να βάλει φρένο στην  παροχολογία των τελευταίων ημερών στέλλοντας αυστηρή προειδοποίηση ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις θα υπονόμευε σοβαρά την αξιοπιστία των παραδοχών στις οποίες βασίζονται τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, τόνισε ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις από τις ελληνικές αρχές ως ένα μήνυμα προς τις αγορές» από τη στιγμή που η αξιολόγηση πλέον θα γίνεται από αυτές.
Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο δεν αποκαλύπτει τα «ισοδύναμα» που θα αντικαταστήσουν το μέτρο των περικοπών στις συντάξεις και θα οδηγήσουν σε πλεονάσματα πάνω από τα 3,5%  του ΑΕΠ το 2019 ώστε να δημιουργηθεί και ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος  για τα «αντίμετρα».  
Ας σημειωθεί ότι περικοπές στις συντάξεις από τον επόμενο χρόνο, αλλά και το «μαχαίρι» στο αφορολόγητο προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2019-2022) που ψήφισε η ελληνική Βουλή μετά από συμφωνία με τους δανειστές.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο το «ψαλίδι» στις συντάξεις, υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 2,1 δισ. ευρώ, ενώ από το αφορολόγητο εκτιμώνται έσοδα 1,9 δισ. ευρώ.
Σε μεικτή βάση το σύνολο των παρεμβάσεων στα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 3,020 δισ. ευρώ το 2019.
Με αυτό το μείγμα των μέτρων και με τους ήδη υψηλούς φορολογικούς συντελεστές εξασφαλίζονται υψηλά υπερπλεονάσματα τα οποία κλιμακώνονται ως το 5,19% του ΑΕΠ το 2022.
Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ το 2018, 3,96% το 2019, 4,15% το 2020 και  4,53% το 2021 πολύ πάνω από τον στόχο για 3,5% του ΑΕΠ όλη την περίοδο αυτή, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Η δημοσιονομική αυτή υπεραπόδοση, όπως τη χαρακτηρίζει το μεσοπρόθεσμο, ξεκινά από 107 εκατ. ευρώ φέτος και φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ το 2022.
Το Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει και τα ψηφισμένα «αντίμετρα», τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 209 εκατ. ευρώ από το 2020, του φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% με ετήσιο κόστος 877 εκατ. ευρώ, καθώς και του φορολογικού συντελεστή 29% σε 26% για τις επιχειρήσεις με κόστος 461 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο εφαρμογής.
Από τον πίνακα του Μεσοπρόθεσμου προκύπτει ότι τααντίμετρα δεν αφορούν τους συνταξιούχους καθώς, οι παρεμβάσεις της πρώτης χρονιάς στοχεύουν στα σχολικά γεύματα και στο επίδομα στέγασης.
Τον δεύτερο χρόνο θα υπάρχουν παρεμβάσεις στη φορολογία. Από τις παρεμβάσεις όμως δεν ωφελούνται όμως όλοι οι φορολογούμενοι. Όσοι έχουν  εισοδήματα έως 15.000 ευρώ θα είναι χαμένοι τόσο με τα μέτρα όσο και με τα αντίμετρα (μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή και μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ) όπως προκύπτει από τα παραδείγματα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

1. Φορολογούμενος σήμερα με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ πληρώνει στην εφορία 300 ευρώ.
Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.686 ευρώ, αλλά και την εφαρμογή των θετικών μέτρων που προβλέπουν τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στο 20% από 22% σήμερα θα πληρώσει στην εφορία 750 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώσει περισσότερα 450 ευρώ.

2. Φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία (φόρος εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) 1.532 ευρώ.
Με τα σκληρά μέτρα και τις θετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα πληρώσει 1.750 ευρώ.

3. Τα πράγματα καλυτερεύουν για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ. Συγκεκριμένα σήμερα ο φόρος ανέρχεται σε 2.852 ευρώ, ενώ με τις παρεμβάσεις ο φόρος περιορίζεται στα 2.750 ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης