Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Εθνική τράπεζα χρειάζεται ηγέτη και όχι διαχειριστή – Συρρίκνωση ισολογισμού, ΛΕΠΕΤΕ, Ασφαλιστική οι προκλήσεις

Η Εθνική τράπεζα χρειάζεται ηγέτη και όχι διαχειριστή – Συρρίκνωση ισολογισμού, ΛΕΠΕΤΕ, Ασφαλιστική οι προκλήσεις
Λίαν συντόμως θα παρθούν οι κρίσιμες αποφάσεις και το κριτήριο πρέπει να είναι ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.
Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια έστω και με υβριδικό τρόπο και σίγουρα αυτό που χρειάζεται στην επιστροφή στην κανονικότητα, είναι τράπεζες που θα έχουν σχέδιο για το πότε και πως θα βγουν από την βαθειά κρίση 9 ετών.
Το προσεχές διάστημα – σύντομα έως 13 Ιουλίου 2018 – θα ξεκαθαρίσει στην Εθνική τράπεζα το διοικητικό σχήμα που θα αναλάβει να στηρίξει το σχέδιο συμμετοχής του τραπεζικού συστήματος στην ανόρθωση της οικονομίας.
Η Εθνική τράπεζα μπορεί να έχει συρρικνωθεί σχεδόν 50% έχοντας 61,5 δισεκ. ενεργητικό και διαθέτοντας κεφάλαια μόλις 5,14 δισεκ. ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας την τράπεζα σύμβολο της εθνικής οικονομίας.
Η Εθνική τράπεζα χρειάζεται σε αυτή την νέα φάση στην οποία εισέρχεται ένα ηγέτη, που θα αντιμετωπίσει την συρρίκνωση της τράπεζας η άλλοτε περιφερειακή δύναμη έχει περιχαρακωθεί μόνο στην Ελλάδα, να επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα που ονομάζεται ΛΕΠΕΤΕ και να πωλήσει την Εθνική Ασφαλιστική με το καλύτερο δυνατό τίμημα για τα συμφέροντα της τράπεζας.
Προφανώς το πρόβλημα των NPEs των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων, είναι κεφαλαιώδες ζήτημα που επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά με θεραπεία σοκ.
Η Εθνική τράπεζα σε αυτή την νέα εποχή χρειάζεται να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.
Χρειάζεται ένα νέο διευθύνοντα σύμβουλο ηγέτη ο οποίος γρήγορα θα δώσει λύσεις στην Εθνική και στα προβλήματα της.
Η Εθνική δεν χρειάζεται ένα διαχειριστή, ένα manager που απλά θα εκτελεί εντολές, χρειάζεται ένα ηγέτη ο οποίος
1)Θα επιλύσει με σαφές χρονοδιάγραμμα τα βασικά προβλήματα του ομίλου, ΛΕΠΕΤΕ, NPEs, Titlos, Ασφαλιστική, μείωση προ προβλέψεων έσοδα.
2)Να αποτελέσει σημείο αναφοράς του διοικητικού συμβουλίου με τις προτάσεις και το σχέδιο του την ισχυροποίηση της Εθνικής
3)Θα δημιουργήσει γρήγορα προϋποθέσεις για αύξηση της αξίας της χρηματιστηριακής τιμής όπερ σημαίνει αύξηση της αξίας των μετόχων και του ΤΧΣ που κατέχει το 40% της τράπεζας.
4)Θα ηγηθεί του τραπεζικού συστήματος με πρωτοβουλίες, με όραμα και στρατηγική.
Το ελληνικό banking έχει ικανότατες διοικήσεις – όχι απλά ικανές – ικανότατες – όμως χρειάζεται και κάποιον που θα αναλάβει τον ρόλο του μπροστάρη πρέπει το τραπεζικό σύστημα στην μεταμνημόνιο εποχή να ηγηθεί και να εμπνεύσει.
5)Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής πρέπει να προκαλέσει ένα θετικό σοκ στο εσωτερικό της τράπεζας και στο εξωτερικό συνεργασία με τις άλλες τράπεζες ώστε να επιλύονται άμεσα χωρίς χρονοκαθυστερήσεις τα προβλήματα.
6)Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας πρέπει να επιλέξει ένα CEO που θα το βγάλει ασπροπρόσωπο, που θα δικαιώσει την επιλογή.
Το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να βρει τον ηγέτη που θα δημιουργήσει ένα θετικό momentum στην Εθνική τράπεζα.
7)Ο νέος CEO θα πρέπει να είναι ηγέτης που να μπορεί με παρεμβάσεις του να δημιουργεί τάσεις στην οικονομία και ταυτόχρονα να αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή των εποπτικών θεσμών ειδικά του SSM.
8)Η Εθνική τράπεζα για να μπορέσει να ηγηθεί πάλι στο τραπεζικό σύστημα όχι απλά να είναι μια από τις 4 συστημικές τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσει τον ηγέτη που θα επιφέρει ένα θετικό σοκ.
Το σύστημα έχει ανάγκη από σοκ θετικά…τόσα χρόνια βίωνε μόνο αρνητικά σοκ…ας δούμε και ένα θετικό σοκ μπας και αλλάξει κάτι στην εθνική οικονομία.

Λίαν συντόμως θα παρθούν οι κρίσιμες αποφάσεις και το κριτήριο πρέπει να είναι ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης