Πολιτική

Οι δεσμεύσεις Τσίπρα για την επόμενη μέρα των μνημονίων - Αύξηση κατώτατου μισθού, φοροελαφρύνσεις, μέρισμα αλληλεγγύης

Οι δεσμεύσεις Τσίπρα για την επόμενη μέρα των μνημονίων - Αύξηση κατώτατου μισθού, φοροελαφρύνσεις, μέρισμα αλληλεγγύης
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως έχει  γίνει το βήμα ώστε οι μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδοτήσεις του ελληνικού δημοσίου να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ
Μήνυμα για φυγή προς τα εμπρός την επόμενη ημέρα των μνημονίων, στον απόηχο της συμφωνίας για το χρέος και εν όψει της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα στα τέλη Αυγούστου, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος δεσμεύθηκε για συνετή δημοσιονομική πολιτική, χωρίς να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, δεν έχει πάει ακόμα στη συνεδρίαση του υπουγικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, o κ. Καμμένος έχει συνάντηση στη Βουλή και θα παρευρεθεί στο υπουργικό συμβούλιο αργότερα.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup «ελάχιστη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού» και έκανε λόγο για καθαρή έξοδο η οποία θα συνοδεύεται από τη λύση για το χρέος, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, θα υπάρξει επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά του κατώτατου μισθού, τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις 700-750 εκατ. ευρώ, την επανάληψη και φέτος του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης στοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη.

«Έχουμε κάποιες βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Γνωστές και διατυπωμένες», ανέφερε ο Α. Τσίπρας:

- Την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
- Την αύξηση του κατώτατου μισθού
- Τις στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις ύψους 700-750 εκ. ευρώ από το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και μετά και για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό
- Την περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας αλλά και της πρόνοιας
- Την επανάληψη και φέτος του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης στοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη
- Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα με συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα
- Την προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία φιλικού κλίματος στους για τους επενδυτές

Την διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης, με ταυτόχρονη υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και τον διπλασιασμό των κονδυλίων από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου, τα επόμενα χρόνια.
«Είναι η πρώτη μας συνεδρίαση μετά την ιστορική απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου που έκλεισε αμετάκλητα τον κύκλο των αξιολογήσεων και των μνημονίων και έδωσε οριστική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» ανέφερε ο πρωθυπουργός. 
«Το σύνολο των διεθνών αναλυτών, των οίκων αξιολόγησης που αναβαθμίζουν ξανά την Ελλάδα ο ένας μετά το άλλο, των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και των πολιτικών τους ηγεσιών, αναγνωρίζουν τον ιστορικό χαρακτήρα της απόφασης αυτής» σημείωσε.
Εχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια χωρίς νέα προαπαιτούμενα, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης.
Η Ελλάδα από τις 21/8 που τελειώνει και τυπικά το τρίτο πρόγραμμα στήριξης είναι μια χώρα που μπορεί να στέκεται στα πόδια της ξανά, τόνισε ο Α. Τσίπρας.

«Υπήρξαν πολλές φορές λάθη και υπερβολές και αστοχίες, για τις οποίες έχουν ευθύνες οι ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος, αλλά και οι θεσμοί που τα σχεδίαζαν και επέβαλλαν την εφαρμογή τους.
Έφθασε η στιγμή να κοιτάξουμε την επόμενη ημέρα, που μπορεί να είναι ελπιδοφόρα γιατί εξασφαλίσαμε μέτρα για το χρέος που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να εξασφαλίσει μία σταθερή έξοδο στις αγορές χρήματος», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως έχει  γίνει το βήμα ώστε οι μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδοτήσεις του ελληνικού δημοσίου να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ.
Οποιος θέλει να δει την αλήθεια είναι εκεί για να την αναγνώσει.
Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας θα είναι στο γνωστό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για όλα τα κράτη που βρέθηκαν σε ανάλογη θέση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τι εξασφάλισε η Ελλάδα στο Eurogroup

«Με την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων αλλά και την περίοδο χάριτος αποπληρωμών κεφαλαίου και τόκων για τα δάνεια του EFSF, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, γίνεται το αποφασιστικό βήμα ώστε μεσοπρόθεσμα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
«Έχουμε, επίσης, εξασφαλίσει την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοράσει, ύψους 4,8 δισ. ευρώ.
Επιστροφές που θα γίνονται σε ετήσιες δόσεις εφόσον η Ελλάδα τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες που συμφωνήθηκαν» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Κυρίως, έχουμε εξασφαλίσει ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι ύψους περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται εδώ για ένα απολύτως κρίσιμο μέτρο, μία δικλείδα ασφαλείας που καλύπτει χρηματοδοτικά τις ανάγκες της χώρας για τουλάχιστον δύο έτη μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης» πρόσθεσε.
«Έτσι, οι έξοδοι στις αγορές θα γίνονται χωρίς χρηματοδοτική πίεση και θα αποσκοπούν στη βέλτιστη διαχείριση του χρέους μας.
Και είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της ένα τέτοιο τεράστιο αποθεματικό» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

O Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, με αιχμή τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό.
«Φοβούμαι ότι αποφάσισαν (σ.σ.: η αντιπολίτευση) να ασπαστούν τη νέα εθνικοφροσύνη και με αφορμή την ΠΓΔΜ ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε τη μάσκα του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή και ακολουθεί τον κ. Σαμαρά στον δρόμο του δήθεν πατριωτισμού», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
O πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με το λόγο και τις πρακτικές που πριμοδοτεί στην πραγματικότητα καταφέρνει ένα και μόνο πράγμα: Να νομιμοποιήσει έναν ακροδεξιό ακτιβισμό και έναν εθνικιστικό πολιτικό λόγο που φλερτάρει πλέον ανοιχτά με τον φασισμό.
Όπως εξήγησε, «αυτό δεν είναι επικίνδυνο μόνο για τη Νέα Δημοκρατία που πλέον χάνει κάθε διεθνή αξιοπιστία και μεταλλάσεται πυρηνικά.
Αυτό είναι δική τους δουλειά.
Το σημαντικό είναι ότι με αυτή την πολιτική επιλογή εκτρέφει τη φανατική ρητορική, το διχασμό, αλλά και ακραίους φασιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς που αν και περιθωριακοί νιώθουν τώρα πιο ασφαλείς να βγουν ξανά από τις κρυψώνες τους.
Και αυτή η γραμμή που ακολουθεί είναι και η γραμμή που τον διαχωρίζει πλέον από την παραδοσιακή κεντροδεξιά αλλά και το μέτωπο της ανθρωπιστικής και δικαιοκρατικής διαχείρισης του προσφυγικού στην Ευρώπη και τον οδηγεί κατευθείαν στην αγκαλιά του Όρμπαν και του Κουρτς.
Του Κουρτς που αφού κέρδισε τις εκλογές με την αντιμεταναστευτική του ρητορική ανακοίνωσε και το νόμο για την υποχρεωτική 12ωρη εργασία.
Αυτή είναι η νέα πολιτική οικογένεια του κου Μητσοτάκη.
Η πολιτική συμμαχία μιας ακραίας δεξιάς που θέλει να αφήσει μόνη της την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και να επιβάλει στην ευρώπη την πιο αντικοινωνική ατζέντα».
Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα «όλες αυτές οι επιλογές, με τις οποίες επιχειρεί ο κος Μητσοτάκης να υπονομεύσει την ομαλότητα, στην ουσία καταλήγουν να βλάπτουν το ίδιο το συμφέρον της χώρας.
Διότι οι Έλληνες πολίτες και ιστορία γνωρίζουν και δημοκρατικά αντανακλαστικά έχουν και την πραγματική ευρωπαϊκή προοπτική επιθυμούν.
Και βλέπουν καθαρά ποια πολιτική δύναμη μπορεί να εγγυηθεί την δημοκρατική σταθερότητα, το άνοιγμα της Ελλάδας στον κόσμο, την κοινωνική προστασία και ευημερία.
Η Ελλάδα δια της κυβέρνησης παίρνει για μια ακόμη φορά το σωστό μέρος της ιστορίας.
Βρίσκεται στη πλευρά των δυνάμεων που προασπίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες και τα πανανθρώπινα ιδανικά.
Οι Έλληνες αυτό το κατανοούν και όταν έρθει η ώρα θα δώσουν τη δική τους απάντηση σε όσους επιχειρούν να τους κατατάξουν στο λάθος στρατόπεδο της ιστορίας.
Και θα αποδείξουν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του ελληνικού λαού που άνοιξε πάντα δρόμους για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τη κοινωνική δικαιοσύνη».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης