Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εθνική τράπεζα: Πουλάει «κόκκινα» δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων 600 εκατ

Εθνική τράπεζα: Πουλάει «κόκκινα» δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων 600 εκατ
Δάνεια ονομαστικής αξίας 600 εκατ. που διαθέτουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων θα πωλήσει η Εθνική - Μετά τον Σεπτέμβριο του 2018 θα μπει στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός πώλησης
Στην πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων, θα προχωρήσει, άμεσα, η Εθνική Τράπεζα στοχεύοντας η συναλλαγή να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2018, ώστε να επιτευχθούν οι φετινοί στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει εντός ισολογισμού απαιτήσεις, ονομαστικής αξίας 600 εκατ. ευρώ, για τις οποίες η τράπεζα έχει σχηματίσει ικανοποιητικές προβλέψεις καθώς πρόκειται στην πλειονότητά τους για καταγγελμένα δάνεια.
Το ύψος των προβλέψεων αναπροσαρμόζεται με βάση την εύλογη αξία των ακινήτων επί των οποίων η τράπεζα διαθέτει υποθήκες.
Ο διαγωνισμός πώλησης αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιούλιο με την εκδήλωση ενδιαφέροντος και την υπογραφή συμβάσεων εμπιστευτικότητας ενώ οι μη δεσμευτικές προσφορές, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, προβλέπεται να κατατεθούν τον Σεπτέμβριο.
Η Εθνική στοχεύει να πάρει τη σκυτάλη από την Alpha Bank και το project Jupiter.
Η Alpha Bank έχει βγάλει προς πώληση χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 500 μικρομεσαίων επιχειρήσεων ονομαστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί 1.700 ακινήτων.
Στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται επίσης και ακίνητα, τα οποία έχουν περιέλθει στην τράπεζα, ανακτήσιμης αξίας περίπου 54 εκατ. ευρώ.
Οι μη δεσμευτικές προσφορές για το παραπάνω χαρτοφυλάκιο είναι προγραμματισμένες για τις 9 Ιουλίου με το σύνολο των σοβαρών παικτών να συμμετέχει στη διαδικασία.
Με βάση το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν δηλαδή η πώληση ομοειδούς χαρτοφυλακίου από την Εθνική θα μπαίνει σε φάση ωρίμανσης.
Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει, για το 2018, τον ευκολότερο στόχο μείωσης  των NPEs μεταξύ των συστημικών τραπεζών.
Καλείται να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της κατά 2,5 δισ ευρώ, αλλά έχει ήδη buffer 0,83 δισ. ευρώ από το 2017.
Έτσι χρειάζεται 1,5 δισ. για να υποχωρήσουν τα NPEs στα 15,8 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2018. 
Στο τέλος του 2019 τα NPEs πρέπει να υποχωρήσουν τουλάχιστον στα επίπεδα των 13,1 δισ. ευρώ. 
Η επιτυχής ολοκλήρωση του διαγωνισμού Earth (πώληση δανείων χωρίς εξασφαλίσεις ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ) μείωσε τις εντός ισολογισμού απαιτήσεις κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης