Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Αγεφύρωτο το χάσμα Merkel και Seehofer - Στον «αέρα» η γερμανική κυβέρνηση

DW: Αγεφύρωτο το χάσμα Merkel και Seehofer - Στον «αέρα» η γερμανική κυβέρνηση
Στο Βερολίνο η μια συνεδρίαση ακολουθεί την άλλη
Καμία εκδοχή δεν θα πρέπει να αποκλείεται σήμερα (2/7) - ακόμη και η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ αλλά και η αποχώρηση της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) από την κυβέρνηση, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Deutsche Welle.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μιλώντας σήμερα σε συνεδρίαση του προεδρείου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι τα δύο χριστιανικά κόμματα βρίσκονται «στο χείλος του γκρεμού».
Η αντιπαράθεση των δύο αδελφών κομμάτων που ξέσπασε εδώ καιρό επικεντρώνεται ουσιαστικά σε ένα ζήτημα: μονομερή μέτρα στο προσφυγικό ή ευρωπαϊκές λύσεις.
Ο Χόρστ Ζεεχόφερ σκοπεύει να απαγορεύσει στα γερμανικά σύνορα την είσοδο προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προτείνει η επαναπροώθηση αυτών των ατόμων στα κράτη μέλη της ΕΕ στα οποία έχουν καταγραφεί, να γίνεται σε συνεννόηση με αυτές τις χώρες.

Πόσο στηρίζει το CSU τον βαυαρό πρωθυπουργό;

Τη στάση της κ. Μέρκελ στηρίζει πλήρως το προεδρείο του CDU που συνήλθε τόσο χθες το βράδυ όσο και σήμερα το πρωί.
Στήριξη παρείχε χθες το βράδυ στον κ.Ζεεχόφερ και το προεδρείο του CSU.
Ενδεχομένως για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην κ. Μέρκελ ο βαυαρός πρωθυπουργός ανακοίνωσε στην πορεία της συνεδρίασης ότι προτίθεται να παραιτηθεί από υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος του κόμματος.
Η απόφαση του θα εξαρτηθεί από την έκβαση της συνάντησης των ηγεσιών του CDU του CSU σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο.
Μέχρι στιγμής πάντως η κάθε πλευρά εμμένει στη θέση της.
Η ανακοίνωση του κ. Ζεεχόφερ να παραιτηθεί «ξάφνιασε» το κόμμα του δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ισχυρός άνδρας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Μάρκους Σέντερ.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να κάνει συμβιβασμούς, ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο αλλά ούτε από την κοινή ΚΟ με τους Χριστιανοδημοκράτες.
Το κατά πόσο αυτές οι δηλώσεις σημαίνουν διαφοροποίηση του Μάρκους Σέντερ από τον Χορστ Ζεεχόφερ θα φανεί στην πορεία.
Στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδος συνήλθε στο Βερολίνο η Κ.Ο. των δύο κομμάτων, απουσία όμως του Ζέεχοφερ.
Αργότερα ο υπ. Εσωτερικών και η καγκελάριος συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Βουλής Σόιμπλε ο οποίος ανέλαβε εκ νέου το ρόλο του «πυροσβέστη». Για τη συνάντηση αυτή δεν διέρρευσε το παραμικρό.
Από τις 6 μ.μ. περίπου βρίσκεται σε εξέλιξη η καθοριστική συνάντηση των κορυφαίων στελεχών της CDU και της CSU, παρουσία των Μέρκελ και Ζέεχοφερ.

Νέα επίθεση Ζέεχοφερ στη Μέρκελ

Το ζητούμενο σε αυτή τη συνάντηση είναι σύμφωνα με την πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο η διένεξη που ξέσπασε για το προσφυγικό στα χριστιανικά κόμματα δεν αφορά μόνο αυτά.
Ακόμη και αν καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα τον αποδεχθεί το SPD.
Πάντως λίγο πριν τη συνάντησή του με τη Μέρκελ και σε δηλώσεις του στην Süddeutsche Zeitung ο Ζέεχοφερ φρόντισε να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά λέγοντας ότι δεν μπορεί να τον παύσει μια καγκελάριος που έγινε καγκελάριος μόνον χάρη στον ίδιο, δηλαδή χάρη στα υψηλά ποσοστά της CSU στη Βαυαρία.
Αναλυτές ερμηνεύουν την εμφανώς ιδιαίτερα επιθετική αυτή δήλωση Ζέεχοφερ ως προαναγγελία αποχώρησής του από την κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης