Τελευταία Νέα
Πολιτική

WSJ: Η συμφωνία της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα αποτελεί απλά το πρώτο βήμα για την ένταξη στην ΕΕ

WSJ: Η συμφωνία της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα αποτελεί απλά το πρώτο βήμα για την ένταξη στην ΕΕ
Πως αντιμετωπίζουν οι Σκοπιανοί τη συμφωνία με την Ελλάδα
Η συμφωνία της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα αποτελεί απλά το πρώτο βήμα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
«Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να διαμαρτύρονται για τη μετανάστευση, την οικονομία και το αβέβαιο μέλλον,  αλλά τα γειτονικά κράτη εξακολουθούν να ονειρεύονται την ένταξη.
Η πΓΔΜ σκέφτεται ακόμη και να αλλάξει το όνομά της για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Zoran Zaev, συμφώνησε τον Ιούνιο να μετονομάσει την ΠΓΔΜ σε Δημοκρατίατης Βόρειας Μακεδονίας, δίνοντας τέλος στην 27χρονη διαμάχη, με αντάλλαγμα η Ελλάδα να επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ, μεταδίδει η Wall Street Journal.
«Ο  Zaev πρέπει πλέον να πείσει τους ψηφοφόρους του ότι το βραβείο ένταξης στην ΕΕ αξίζει το ασυνήθιστο βήμα να αλλάξει το όνομα του έθνους - και ότι όντως αυτή η ανταλλαγή θα εφαρμοστεί στην πράξη.
Όπως τονίζει η αμερικανική εφημερίδα,  η οποία παρουσιάζει την πλευρά των Σκοπιανών για το ονοματολογικό, η έγκριση της συμφωνίας στο δημοψήφισμα, θα αποτελέσει απλώς το επόμενο βήμα.
Στη συνέχεια η συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να κυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών και θα πρέπει να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις Zaev, ο οποίος σε συνέντευξή του χαρακτήρισε σπαρακτική διαδικασία την αλλαγή του ονόματος μέσω δημοψηφίσματος και συνταγματικών τροποποιήσεων.
«Ελπίζαμε ότι η ΕΕ θας μας έστρωνε το χαλί μετά την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα.
Αντ΄αυτού τα μέλη της Ένωσης δεν κατάφεραν καν να συμφωνήσουν στην ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.
«Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με το γεγονός ότι πρέπει να αλλάξουμε το όνομα», δήλωσε ο Borjan Jovanovski, αρχισυντάκτης του ειδησεογραφικού σταθμού NovaTV, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι φιλοδοξίες για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ «είναι οι μοναδικές συνεκτικές δυνάμεις που διατηρούν την ΠΓΔΜ ενωμένη ως πολυπολιτισμική χώρα».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης