Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Η άνοδος του δείκτη δολαρίου προμηνύει ότι έρχεται χάος στις αγορές

Phoenix Capital: Η άνοδος του δείκτη δολαρίου προμηνύει ότι έρχεται χάος στις αγορές
Phoenix Capital: Ο δείκτης δολαρίου προμηνύει χάος για τις αγορές
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται σε δύσκολη θέση και όπως αναφέρει η εταιρία παροχής επενδυτικών συμβουλών Phoenix Capital στο τελευταίο της report ότι πρόκειται να βιώσουμε ένα κύμα αποπληθωρισμού.
Ας μιλήσουμε πρώτα για το δολάριο.
Το δολάριο έχει «σπάσει» την αρχική αντίσταση (κάτω από την κόκκινη γραμμή) και αυτή τη στιγμή ο δείκτης δολαρίου βρίσκεται λίγο κάτω από τις 95 μονάδες.
Αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου.



Όπως αναρωτιέται εύστοχα η Phoenix Capital «το δολάριο ήταν σε αυτό ακριβώς το ίδιο επίπεδο στα τέλη του 2017 και δεν ήταν πρόβλημα τώρα τι άλλαξε;»
Αυτό που άλλαξε είναι ότι εκείνη την εποχή η Fed είχε ένα πρόγραμμα σύσφιξης (QT) 10 δισ. δολαρίων το μήνα ή 120 δισ. δολαρίων ετησίως.
Σήμερα η Fed αποσύρει ρευστότητα 30 δισ. δολαρίων το μήνα, ήτοι 360 δισ. δολάρια ετησίως και σκοπεύει να αυξήσει τα ποσά αυτά στα 50 δισ. δολάρια το μήνα ή 600 δισ. δολάρια ετησίως στους επόμενους μήνες.
Με απλά λόγια, η Fed τώρα, αποσύρει δολάρια από το χρηματοπιστωτικό σύστημα με πολύ γρήγορο ρυθμό.
Και το κάνει αυτό σε μια εποχή που η ΕΚΤ βάζει 30 δισ. ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ανά μήνα.
Μεταξύ αυτών και του γεγονότος ότι η Fed προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων επτά φορές μέσα σε 24 μήνες (2016-2018), ενώ η ΕΚΤ εξακολουθεί να διατηρεί τα αρνητικά επιτόκια, ενώ ο δείκτης δολαρίου βρίσκεται στις 94 μονάδες είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Όπως αναφέρει η Phoenix Capital σε παγκόσμιο επίπεδο το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει ομόλογα αξίας άνω των 9 τρισ. δολαρίων.
Περίπου τα 6 τρισ. δολάρια αυτού του ποσού βρίσκονται στις αναδυόμενες αγορές.
Έτσι, με κάθε μικρή άνοδο του δολαρίου και με κάθε εκροή ρευστότητας δολαρίων από τη Fed, το σύστημα «στεγνώνει» από δολάρια.
Αυτό αποτυπώνεται στις αναδυόμενες αγορές, όπου χώρες όπως η Βραζιλία, η Τουρκία και η Νότια Αφρική βλέπουν τα τοπικά τους νομίσματα και τις χρηματιστηριακές τους αγορές να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.



Η χρηματιστηριακή αγορά της Βραζιλίας καταγράφει απώλειες 20%, της Νότιας Αφρικής κατά 17% και της Τουρκίας κατά 32%.
Αν ήμασταν τον Δεκέμβριο του 2018 και το έτος έληγε αυτό το μήνα, θα ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές για τις αναδυόμενες αγορές και είμαστε σε αυτά τα επίπεδα μόνο στο α' εξάμηνο του 2018.
Αυτό το ζήτημα εξαπλώνεται τώρα στην Ασία.
Η Κίνα, η Σιγκαπούρη και οι χρηματιστηριακές αγορές της Νότιας Κορέας βρίσκονται τώρα στα χαμηλότερα επίπεδα για το έτος.



Με απλά λόγια, o αποπληθωρισμός αυξάνεται γρήγορα και η Fed είναι 100% υπεύθυνη για αυτό.
Και εκτός εάν ο δείκτης δολαρίου αυξηθεί, αυτό το χάος πρόκειται να εξαπλωθεί στις αγορές των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης