Τελευταία Νέα
Πολιτική

Zaev: Στόχος μας να λύσουμε μία για πάντα το πρόβλημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ

Zaev: Στόχος μας να λύσουμε μία για πάντα το πρόβλημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ
Την ανάγκη το πρόβλημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ να λυθεί διά παντός, τόνισε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Zoran Zaev, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ιστοσελίδα Euractiv.
Στη συνέντευξή του δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων συνέβη, γιατί τόσο ο ίδιος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είναι αριστεροί πολιτικοί. 
Υποστήριξε ότι η ΠΓΔΜ δεν ζητά να γίνει αμέσως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά «δεν ζητάμε αμέσως να γίνουμε μέλη της ΕΕ.
Θα θέλαμε να έχουμε την ευκαιρία να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις για την πλήρη ένταξη στην ΕΕ».
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Zaev έχει ως ακολούθως:
 
Σε ένα από τα άρθρα μου, τον αποκάλεσα «Μακρόν των Βαλκανίων». Πράγματι, είναι ένας ασυνήθιστος πολιτικός. Δεν διαπίστωνα ίχνος σοβινισμού ή εθνικιστικών τάσεων. Αντίθετα, τον θεώρησα θαρραλέο. Και δεν είναι τυχαίο ότι, μαζί με έναν άλλο ασυνήθιστο πολιτικό, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, κατάφεραν να βρουν λύση στη διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ με τη χώρα να αποκαλείται πλέον Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Σας ευχαριστώ πολύ. Μερικές φορές νομίζω ότι πετύχαμε συμφωνία, επειδή τόσο εγώ, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας είμαστε αριστεροί πολιτικοί.
Παρόλα αυτά, προσφάτως συνάψαμε παρόμοια συμφωνία με τη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός της οποίας ανήκει στη δεξιά.
Επομένως, αυτό που είναι κοινό μεταξύ μας είναι προφανώς η πίστη στο ευρωπαϊκό μέλλον, αυτή η ευχή, αυτή η αγάπη για την Ευρώπη που κυριαρχεί στους χαρακτήρες και τη σκέψη μας.
Οι εθνικιστικές τάσεις, που πιθανόν υπάρχουν παντού, δεν υπερισχύουν των ευρωπαϊκών.
Θέλουμε να είμαστε ενωμένοι στην Ευρώπη, διότι, τελικά, αυτό είναι που οι νέοι περιμένουν από εμάς.

Ανέφερα τον πρόεδρο Μακρόν, αλλά είναι ακριβώς αυτός που δεν βιάζεται να συνεχίσει τη διεύρυνση. Τι πιστεύετε;

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, -ο οποίος είναι σημαντικός φιλοευρωπαίος πολιτικός-, ενδεχομένως να έχει αυτή τη στάση, εξαιτίας των εσωτερικών συζητήσεων στη Γαλλία.
Γνωρίζω ότι η αντίπαλός του, Μαρίν Λε Πεν, χρησιμοποιεί αυτές τις συζητήσεις προς όφελός της.
Φυσικά, και ο ίδιος είναι πεπεισμένος για το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να μεταρρυθμιστεί και να καταστεί πιο ελκυστική για εμάς, ως υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ.
Στη Σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, μίλησα με τον πρόεδρο Μακρόν.
Του υπενθύμισα ότι η Μακεδονία είναι υποψήφια χώρα από το 2005.
Η Επιτροπή συνέστησε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2009.
Του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αφήστε την Ευρώπη να μεταρρυθμιστεί εκ παραλλήλου και μπορούμε να σας βοηθήσουμε, δίνοντας το παράδειγμα των ευρωπαϊκών τρόπων εξεύρεσης λύσεων σε διάφορα προβλήματα.
Ταυτόχρονα, η Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».
Δεν ζητάμε αμέσως να γίνουμε μέλη της ΕΕ.
Θα θέλαμε να έχουμε την ευκαιρία να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις για την πλήρη ένταξη στην ΕΕ.
Άλλωστε, θυμόμαστε ότι υπήρχαν χώρες που διεξήγαγαν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά δεν έγιναν ποτέ μέλη, όπως οι Σκανδιναβικές χώρες.
Από αυτή την άποψη, ο πρόεδρος Μακρόν πιθανότατα δεν μπορούσε να παραμείνει άπραγος από τη σημαντική λύση που πέτυχαν η Μακεδονία και η Ελλάδα, η οποία ξεπερνά τις διακρίσεις στην ταυτότητα, αναγνωρίζοντας τον Μακεδονικό λαό με την ελληνική καταγωγή και τον Μακεδονικό λαό χωρίς ελληνική καταγωγή.
Επιπλέον, για να κάνουμε μια γεωγραφική διάκριση με βάση τα γεγονότα, είμαστε το βόρειο τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας, η Βουλγαρία έχει το ανατολικό τμήμα, η Ελλάδα έχει το νότιο τμήμα και η Αλβανία έχει μέρος αυτής.
Αυτό είναι γεγονός.
Ξέρω πόσο δύσκολη είναι η λύση, είναι δύσκολο για μένα, είναι δύσκολο για τον λαό μου, αλλά η ευρωπαϊκή φιλοδοξία και το καθήκον μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Αναρωτιέμαι, αν αυτός ο συμβιβασμός ήταν καλός. Η χώρα σας δεν θα ξεκινήσει αμέσως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά το επόμενο έτος μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Για εμάς, δεν είναι κάτι νέο ή κάτι διαφορετικό, ειδικά αν αναλογιστείτε τα ακόλουθα γεγονότα: Το Μαυροβούνιο ξεκίνησε ενταξιακές συνομιλίες 7,5 μήνες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η Σερβία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις εννέα μήνες μετά την απόφαση της Συνόδου κορυφής.
Στην περίπτωσή μας, θα είναι 12 μήνες.
Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι μεσολαβούν οι ευρωπαϊκές εκλογές.
Εκεί θα χαθεί λίγος χρόνος.
Επιπροσθέτως, έχουμε και το δημοψήφισμα στη Μακεδονία, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας μας με την Ελλάδα.
Νομίζω ότι έχουν γίνει προσεκτικοί υπολογισμοί, ώστε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι από τον Ιούνιο του 2019, προκειμένου να ανοίξουμε το κεφάλαιο προσχώρησης.

Ελπίζετε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα δείξει περισσότερη κατανόηση για τις θέσεις σας; Ας είμαστε ειλικρινείς, προσπαθούν να βοηθήσουν τον Γκρουέφσκι.

Το ΕΛΚ είναι κοντά στα αδελφά κόμματα και το καταλαβαίνω.
Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή, που αφορά το ευρωπαϊκό πνεύμα.
Στις συνομιλίες κατανοώ πλήρως πολλούς εκπροσώπους του κόμματος, τόσο τον Μπόικο Μπορίσοφ, όσο και άλλους πρωθυπουργούς και ανώτερους αξιωματούχους.
Πιστεύω ότι κάνουν ό,τι μπορούν, για να ενθαρρύνουν τα κεντροδεξιά κόμματα στη Μακεδονία και την Ελλάδα, τα οποία παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες: και τα δύο κάνουν θόρυβο, οργανώνουν διαμαρτυρίες, χρησιμοποιούν κακή γλώσσα, η ίδια τακτική παντού. Εντούτοις, αν τους ρωτήσετε στην Ελλάδα «θέλετε να έχετε φιλικές σχέσεις με τον βόρειο γείτονά σας;», απαντούν ναι.
Όταν τους ρωτάτε αν χρειάζεται λύση, απαντούν πάλι θετικά.
Στην Μακεδονία αναφέρουν ότι χρειαζόμαστε καλές σχέσεις με την Ελλάδα, καθώς και ότι το ΝΑΤΟ με την ΕΕ αποτελούν στρατηγικούς στόχους.
Παρόλα αυτά, πώς θα ήταν δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο χωρίς μια συμφωνία;
Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης, αλλά πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να επιτευχθούν οι στόχοι που αφορούν στο ΝΑΤΟ και την προσχώρηση στην ΕΕ.
Είμαι πεπεισμένος ότι η κοινή λογική, η αγάπη για την πατρίδα και οι προοπτικές της Μακεδονίας θα επικρατήσουν έναντι της αντιπολίτευσης.

www.bankingnews.gr
 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης