Τελευταία Νέα
Διεθνή

Centeno στο CNBC: Τα ελληνικά ομόλογα είναι πλέον λιγότερο επικίνδυνα - Σταδιακά θα γίνουν ασφαλή

tags :
Centeno στο CNBC: Τα ελληνικά ομόλογα είναι πλέον λιγότερο επικίνδυνα - Σταδιακά θα γίνουν ασφαλή
Παρά τη μη προβλεψιμότητα για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε μια τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, ο Centeno δήλωσε στο CNBC ότι είναι πεπεισμένος ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της
Το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης έχει γίνει λιγότερο επικίνδυνο για τους διεθνείς επενδυτές χάρη στην πρόσφατη συμφωνία για το χρέος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, ο οποίος εκτίμησε ότι αυτό θα συνεχιστεί εωσότου τα ελληνικά ομόλογα γίνουν πλήρως ασφαλή.
Τα ελληνικά ομόλογα είναι συχνά τα πρώτα που υποχωρούν κατά τη διάρκεια κρίσεων της αγοράς.
Οι αποδόσεις - οι οποίες έχουν αντίστροφη σχέση με τις τιμές - αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη του 2011.
Ο Mario Centeno, ο πρόεδρος του Eurogroup, σε συνέντευξή του στο CNBC, προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία για την άμβλυνση των μελλοντικών αποπληρωμών του ελληνικού χρέους μείωσε τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την ελληνική οικονομία.
Όταν ερωτήθηκε εάν τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup είχαν κάνει το 10ετές ελληνικό ομόλογο αναφοράς λιγότερο επικίνδυνο, ο Centeno δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι είναι και θα είναι ακόμα πιο πολύ μετά τις 20 Αυγούστου».
Η Ελλάδα έχει προγραμματιστεί να τερματίσει σχεδόν μια δεκαετία εξωτερικής βοήθειας τον Αύγουστο, μετά την εφαρμογή περισσότερων από 400 μέτρων πολιτικής που απαιτήθηκαν από τους πιστωτές.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε περίπου 30 μονάδες βάσης μετά την πρόσφατη συμφωνία χρέους.
Μετακινήθηκε από το 4,2% στο 3,9%.
Αντίθετα, η απόδοση των 10 ετών της Ιταλίας ανέρχεται σήμερα στο 2,668% και των ΗΠΑ στο 2,85%.
"Αλλά αυτό είναι, δεν θα το ονομάσω αργή διαδικασία, αλλά ξαναβλέποντας τις εμπειρίες του παρελθόντος βλέπετε χώρες που εξέρχονται από ένα πρόγραμμα να αποκτούν σιγά σιγά εμπιστοσύνη", ανέφερε ο Centeno υπονοώντας ότι η Αθήνα έχει ακόμα πολλά να κάνει για να διατηρήσει σε βιώσιμη τροχιά την οικονομία.
Δεν πρόκειται μόνο για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και για την υλοποίηση οικονομικών δεσμεύσεων.
Οι πιστωτές της Ελλάδας απαίτησαν ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και 2,2% τα 37 χρόνια μετά.
Παρά την οικονομική μη προβλεψιμότητα που συνδέεται με μια τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, ο Centeno δήλωσε στο CNBC ότι είναι πεπεισμένος ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
"Θέλω απλώς να θυμηθώ ότι η Ελλάδα έχει δύο συνεχόμενα χρόνια πάνω από 4% πρωτογενές πλεόνασμα, πράγμα που σημαίνει ότι συγκλίνουμε με ένα χαμηλότερο επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού.
Αν με ρωτήσετε, εάν είναι απαιτητικό, ναι, αν είναι δύσκολο, σίγουρα, έτσι αυτή η ανθεκτικότητα σε όλους τους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους είναι καθοριστικής σημασίας για τον καθορισμό της επιτυχίας του προγράμματος", ανέφερε.
"Δεν ξέρω αν καθυστερεί πραγματικά το πρόβλημα, έχουμε μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που δείχνει ένα χρέος που είναι βιώσιμο", δήλωσε ο Centeno, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι οι μακροοικονομικές υποθέσεις του Eurogroup θα υλοποιηθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης