Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: Ο εμπορικός πόλεμος θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων

tags :
Goldman Sachs: Ο εμπορικός πόλεμος θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων
Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι οι φόβοι των επενδυτών για τον εμπορικοό πόλεμο είναι «υπερεκτιμημένοι»
Οι ανησχυίες για το πετρέλαιο, καθώς και τα υπόλοιπα βασικά εμπορεύματα έχουν «υπερεκτιμηθεί», και ακόμα και οι περισσότερο εκτεθειμένοι στους κινδύνους ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αξίζει να προχωρήσουν σε αγο΄ρα, σύμφωνα με σημείωμα της αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs.
Όπως αναφέρει η Goldman, τον Ιούνιο ορισμένοι επενδυτές στην αγορά εμπορευμάτων εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την υποτονική ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές, τον εμπορικό πόλεμο και την απόφαση του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Η πρωταρχική από αυτές τις ανησυχίες είναι αυτή του εμπορικού πολέμου μεταξύ της διοίκησης Trump και των διεθνών εμπορικών εταίρων της.
Ο Λευκός Οίκος ετοιάζεται να επιβάλει δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολ. με την πλευρά της Κίνας να δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε αντίστοιχα αντίμετρα κατά των ΗΠΑ.
Ενώ αρκετοί εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός εμπορικού πολέμου που θα έπλητε ευρύτερες οικονομίας, η Goldman τονίζει ότι τα εμπορεύματα δεν πρόκεται να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό.
«Μόνο οι αγορές που δε μπορούν να ανακτευθυνθούν σε άλλους καταναλωτές θα επηρεαστούν από τους δασμούς της 6ης Ιουλίου», σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, εκτιμώντας παράλληλα ότι «ο αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου στις αγορές βασικών εμπορευμάτων θα είναι πολύ μικρός, με εξαίρεση τη σόγια που δεν είναι δυνατή η πληηρη ανακατεύθυνση των προμηθειών».
Ακόμα και έτσι, οι συμβάσεις που αφορούν τη σόγια εξακολουθούν να έχουν «αξία στα τρέχοντα επίπεδα», σύμφωνα με τη Goldman, ενώ σχολίασε και το γεγονός ότι στις 19 Ιουνίου τα συμβόλαια παράδοσης σόγιας υποχώρησαν σε χαμηλά εννέα ετών, λόγω των ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
«Πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι ανησυχίες είναι υπερβολικές», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman, προσθέτοντας ότι «ακόμα και η σόγια, η οποία είναι το πιο εκτεθειμένο εμπόρευμα στους εμπορικούς πολέμου, βρίσκεται αυτή στη στιγμή σε κατάσταση buy».
Το σημείωμα συνεχίζει λέγοντας ότι «η δυναμική στο πετρέλαιο έχει ήδη αλλάξει μετά από την είδηση των αυστηρότερων κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τις εξαγωγές της Τεχεράνης».
«Η γενικότερη ανοδική δυναμική στα βασικά εμπορεύματα ενισχύεται από την παγκόσμια ανάπτυξη και την εξάντληση των αποθεμάτων στις ενεργειακές αγορές και την αγορά μετάλλων, γεγονός που είναι πιθανό να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές», καταλήγει το σημείωμα της Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης