Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΓΔΜ: Υπερψήφισε η Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών - Προς άνοιξη του 2019 η κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο

tags :
ΠΓΔΜ: Υπερψήφισε η Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών - Προς άνοιξη του 2019 η κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο
Η συμφωνία με τις Συνταγματικές Αλλαγές αναμένεται να κυρωθεί από τη Βουλή της ΠΓΔΜ τον Ιανουάριο του 2019
Για δεύτερη φορά και σε λιγότερο από ένα μήνα, η Βουλή της ΠΓΔΜ υπερψήφισε τη συμφωνία των Πρεσπών, ανοίγοντας το δρόμο για το δημοψήφισμα, το οποίο αναμένεται το φθινόπωρο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.
Εάν μάλιστα το δημοψήφισμα είναι θετικό για την κυβέρνηση Zaev, θα αρχίσει και η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία εκτιμάται ότι θα πάει για κύρωση στη Βουλή της ΠΓΔΜ τον Ιανουάριο του 2019, γεγονός που με τη σειρά του συνεπάγεται πως θα πάει για κύρωση στην ελληνική Βουλή την άνοιξη του 2019 και σε κάθε περίπτωση μετά τον Φεβρουάριο του 2019.
Όσον αφορά τη σημερινή διαδικασία στη Βουλή της ΠΓΔΜ, από τους 70 παρόντες βουλευτές δεδομένου ότι απουσίασαν από την ψηφοφορία οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE καθώς όπως διεμήνυσαν δεν ήθελαν να νομιμοποιήσουν τη συμφωνία με την Ελλάδα, οι 69 ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας ενώ υπήρξε και ένα παρών.
Σημειώνεται πως στις 20 Ιουνίου η Βουλή είχε ταχθεί και πάλι υπέρ της συμφωνίας, όμως αυτή γύρισε πίσω για νέα ψηφοφορία ύστερα από την άρνηση του Προέδρου G. Ivanov να την υπογράψει.
Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται και πάλι στο τι θα πράξει ο Πρόεδρος Ivanov, αν και δεν αναμένεται να αλλάξει την αρχική αρνητική του θέση.
Βάσει του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ο Ivanov είναι υποχρεωμένος να υπογράψει τη συμφωνία, αν και πριν μερικούς μήνες είχε αρνηθεί δύο φορές να υπογράψει το νόμο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ, παρά το γεγονός ότι και αυτός είχε ψηφιστεί δύο φορές από τη Βουλή.
Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως αν ο Ivanov δεν υπογράψει το διάταγμα, θα στείλει τη συμφωνία μόνο με τη δική του υπογραφή  στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους.
Εν τω μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Zoran Zaev στην ΕΡΤ (θα μεταδοθεί απόψε στις 22:00 στην ΕΡΤ), ο οποίος ανοίγει τα χαρτιά του για το δημοψήφισμα και την αναθεώρηση του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ καθώς και για τη σχέση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Στη συνέντευξη του ο κ.Zaev αποκαλύπτει τις πιθανές ημερομηνίες του δημοψηφίσματος, δύο τον Σεπτέμβριο  και μία τον Οκτώβριο, αλλά και προαναγγέλλει ότι η κύρωση της συμφωνίας στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, θα τεθεί σε ψηφοφορία τον Ιανουάριο του 2019, κάτι που σημαίνει πως για κύρωση στην ελληνική Βουλή θα πάει μετά τον Φεβρουάριο του 2019.

Zaev: Δεν έχουμε καμία αλυτρωτική διάθεση προς την Ελλάδα

Την θέση ότι η πρόσθεση γεωγραφικού προσδιορισμού στην ονομασία της χώρας, ως προϋπόθεση ζωτικής σημασίας για την ελληνική πλευρά, αποτελεί την απόδειξη απομάκρυνσης από κάθε είδους αλυτρωτική τάση,διατύπωσε ο Zaev σε συνέντευξη του στον βοσνιακό ειδησεογραφικό ιστότοπο Klix.ba.
Ο Zaev κάνει λόγο για μιας ιστορικής σημασίας συμφωνία, η οποία όπως λέει αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και αντανακλά μια νέα πολιτική πρακτική, άξια να αποτελέσει αντικείμενο διδαχής των επόμενων γενιών.
«Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί απόδειξη του πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι όταν υπάρχει πολιτική βούληση και συνεννόηση» είπε ο κ.Zaev, , ο οποίος αποτιμώντας τα κέρδη για τους πολίτες της χώρας του, σημείωσε ότι εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα και παράλληλα δημιουργείται η προοπτική οικονομικής ανάπτυξης ενώ διασφαλίζεται η σταθερότητα στην περιοχή.
Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ, θα επικυρώσουν την συμφωνία μέσω του δημοψηφίσματος, μην παραλείποντας μάλιστα να καλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης