Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο Eurogroup 12/7 καθορίζονται οι άξονες της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδος – Θα υπάρχει ρήτρα πέναλτι στο χρέος

Στο Eurogroup 12/7 καθορίζονται οι άξονες της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδος – Θα υπάρχει ρήτρα πέναλτι στο χρέος
H μεταμνημονιακή εποπτεία αποτελεί στενότερη παρακολούθηση της Ελλάδος μετά τη λήξη του προγράμματος και ενώ η χώρα εξακολουθεί να έχει ένα σημαντικό χρέος προς τους δανειστές και προς το ΔΝΤ.
Στο Eurogroup στις 12 Ιουλίου 2018 θα καθοριστεί το ακριβές πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδος σύμφωνα με πληροφορίες καθώς το επόμενο Eurogroup είναι προγραμματισμένο για την 1η Οκτωβρίου 2018.
H μεταμνημονιακή εποπτεία αποτελεί στενότερη παρακολούθηση της Ελλάδος μετά τη λήξη του προγράμματος και ενώ η χώρα εξακολουθεί να έχει ένα σημαντικό χρέος προς τους δανειστές και προς το ΔΝΤ.
 Σύμφωνα με το ΔΝΤ, σ’ αυτές τις περιπτώσεις η ενισχυμένη παρακολούθηση έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη συνέχιση της βιωσιμότητας του οικονομικού πλαισίου και να παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση για τις πολιτικές, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το ΔΝΤ.
 Σε περίπτωση, που καταστεί αναγκαίο, το ΔΝΤ παρέχει συμβουλές σε σχέση με πολιτικές δράσεις για τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Με βάση ορισμένες πηγές η commission είναι αυτή που διαμορφώνει το πλαίσιο της αυξημένης εποπτείας και με βάση πληροφορίες θα περιλαμβάνει τις εξής 6 παραμέτρους
1)Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται 4 φορές τον χρόνο και θα διαρκούν 1 ή το πολύ 2 εβδομάδες.
2)Η σύνθεση των μελών που θα εκπροσωπούν τους θεσμούς θα είναι περίπου η ίδια π.χ. από την ΕΚΤ θα συμμετέχει ο ίδιος εκπρόσωπος
3)Το ΔΝΤ θα συμμετέχει με τεχνικό κλιμάκιο μαζί με την υπόλοιπη μάδα των δανειστών
4)Θα συντάσσονται δύο εκθέσεις προόδου η μια της Commission και η άλλη του ΔΝΤ
5)Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι δανειστές στο παρελθόν είχαν ως μέσο πίεσης τις δόσεις.
Επειδή δεν υπάρχουν δόσεις στην μεταμνημονιακή Ελλάδα, το cash buffer θα οριστικοποιηθεί εφάπαξ εξετάζεται μια φόρμουλα πέναλτι με επίκεντρο το χρέος.
6)Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή κάθε φορά που υπάρχουν αποκλίσεις στις μεταρρυθμίσεις ή ασυνέπεια της Ελλάδος ή οι εκθέσεις προόδου διαπιστώνουν μη πρόοδο τότε η εισήγηση των δανειστών θα είναι να παγώνουν οι επιστροφές των κερδών από τα ομόλογα ANFA και SNP τα οποία σωρευτικά είναι ύψους 4 δισεκ. ευρώ
Όπως έχει ήδη αναφέρει το bankingnews η πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψη των δανειστών θα είναι μάλλον όχι τέλη Σεπτεμβρίου αλλά αμέσως μετά το Eurogroup την 1η Οκτωβρίου 2018.
Θα διαρκέσουν οι έλεγχοι 1 ή 2 εβδομάδες, θα αποχωρούν και θα συντάσσουν εκθέσεις προόδου.
Η επόμενη δηλαδή η δεύτερη μεταμνημονιακή επίσκεψη των δανειστών στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσουν έλεγχο προόδου είναι προγραμματισμένη μέσα στον Ιανουάριο του 2019…

Τι ορίζεται από το κανονιστικό πλαίσιο για την αυξημένη εποπτεία μετά το πρόγραμμα

Άσκηση εποπτείας μετά το πρόγραμμα

1) Τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75 % της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ.
Το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της άσκησης εποπτείας μετά το πρόγραμμα σε περίπτωση που εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα του οικείου κράτους μέλους.
Η πρόταση της Επιτροπής θεωρείται ότι έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο, εκτός αν το Συμβούλιο αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία να την απορρίψει μέσα σε 10 ημέρες από την έγκρισή της από την Επιτροπή.
2) Μετά από αίτημα της Επιτροπής, το κράτος μέλος που παραμένει υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του άρθρου 3 παράγραφος 3 του παρόντος κανονισμού και παρέχει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 10 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 473/2013.
3) Η Επιτροπή πραγματοποιεί, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, τακτικές αποστολές επιθεώρησης στο κράτος μέλος υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, προκειμένου να εκτιμήσει την οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική του κατάσταση.
Κοινοποιεί ανά εξάμηνο την εκτίμησή της στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ΟΔΕ, καθώς και στο κοινοβούλιο του οικείου κράτους μέλους και εκτιμά ειδικότερα αν χρειάζονται διορθωτικά μέτρα.
Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να προσφέρει στο οικείο κράτος μέλος και στην Επιτροπή τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την πρόοδο που επιτυγχάνεται στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα.
4) Το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να συστήσει σε κράτος μέλος υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα να λάβει διορθωτικά μέτρα.
Η πρόταση της Επιτροπής θεωρείται ότι έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο, εκτός αν το Συμβούλιο αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία να την απορρίψει μέσα σε 10 ημέρες από την έγκρισή της από την Επιτροπή.
5) Το κοινοβούλιο του οικείου κράτους μέλους μπορεί να καλέσει εκπροσώπους της Επιτροπής να συμμετάσχουν σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης