Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βιώσιμη και σε καθοδική πορεία, χαρακτηρίζει τη δυναμική του ελληνικού χρέους ο ΟΔΔΗΧ

Βιώσιμη και σε καθοδική πορεία, χαρακτηρίζει τη δυναμική του ελληνικού χρέους ο ΟΔΔΗΧ
ΟΔΔΗΧ: Μακροπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό χρέος
Βιώσιμη και σε καθοδική πορεία, χαρακτηρίζει τη δυναμική του ελληνικού χρέους, μετά από τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοινώθηκαν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Στην έκθεση που συνέταξε μετά τις τελευταίες αποφάσεις, επισημαίνει ότι η δυναμική του χρέους θεωρείται βιώσιμη ακόμη και σε μακρύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει επακριβώς τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ:

-Η συμφωνία του Eurogroup προβλέπει επισήμως να δοθεί ποσό 3,3 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. της τελευταίας δόσης) για την πρόωρη εξόφληση «ακριβών» δανείων, όπως είναι αυτά του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
-Το «μαξιλάρι» διαθεσίμων (24,1 δισ. ευρώ) επαρκεί ακόμα και για περίπου 5 χρόνια υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις εάν συνυπολογιστεί για παράδειγμα και η «ανακύκλωση» των υφιστάμενων εκδόσεων εντόκων γραμματίων ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ.
-Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα είναι χαμηλότερες μεσοσταθμικά κατά 2,7% του ΑΕΠ ετησίως την περίοδο 2018-2032 (δηλαδή κατά 6 δισ. ευρώ περίπου ετησίως), ενώ υπολογίζονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ τα επιπλέον κέρδη από τις παρεμβάσεις που έχουν «αιρεσιμότητες» οι οποίες συνδέονται με την ενισχυμένη εποπτεία που θα ισχύει τα επόμενα 4 χρόνια.
-Ειδικά την περίοδο 2019 - 2022 οι χρηματοδοτικές ανάγκες  από το 10,8% του ΑΕΠ προ συμφωνίας μειώνονται σε 9,9% του ΑΕΠ. Επιμέρους το 2019, οι χρηματοδοτικές ανάγκες από το 11,6% του ΑΕΠ διαμορφώνονται στο 10,8% του ΑΕΠ.
-Τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα, οδηγούν σε μείωσή του κατά 30% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, σε σχέση με την πορεία που θα είχε χωρίς τις παρεμβάσεις.
-Τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, θα φτάσουν συνολικά στα 5,8 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα θα τα πάρει πίσω σταδιακά (ανά εξάμηνο) έως και τον Ιούνιο του 2022 (αν ικανοποιεί τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας).
Εκτιμάται, επίσης, ότι θα υπάρχει μείωση δαπάνης εξυπηρέτησης χρέους ίση με 200 εκατ. ευρώ ετησίως από την κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου (που επίσης συνδέεται με αιρεσιμότητες έως  και το 2022).
-Χωρίς αιρεσιμότητες προχωρά η παράταση του δανείου του EFSF (2ο δάνειο ύψους 96,6 δισ. ευρώ) για 10 έτη με επίσης 10ετή αναβολή στην πληρωμή των τόκων.
-Το χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 128% του ΑΕΠ το 2032, έναντι 134% του ΑΕΠ πριν τις παρεμβάσεις. Κρίνεται βιώσιμο χωρίς καμία άλλη παρέμβαση το 2032 αν διατηρηθεί το βασικό σενάριο (πρωτογενή πλεονάσματα και ΑΕΠ) της Κομισιόν στο οποίο βασίστηκαν οι παρεμβάσεις της 21ης Ιουνίου.
Οι μακροοικονομικές παραδοχές που λαμβάνει υπόψη της η έκθεση αφορούν:
-Μακροπρόθεσμη ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% από το 2023 έως το 2060
-Μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 έως το 2060
-Μέσο κόστος αναχρηματοδότησης άνω του 5,2% από το 2023 έως το 2060.
Σύμφωνα με αυτές τις παραδοχές, οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι κάτω από 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 που αποτελεί το βασικό όριο για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης