Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lindsey (πρώην μέλος δ.σ. Fed): Πώς οι ΗΠΑ μπορούν να κερδίσουν τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

Lindsey (πρώην μέλος δ.σ. Fed): Πώς οι ΗΠΑ μπορούν να κερδίσουν τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα
Lindsey (πρώην μέλος δ.σ. Fed): Πώς οι ΗΠΑ μπορούν να κερδίσουν τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα
«Ο κόσμος είναι της άποψης ότι η Αμερική μπορεί να "κερδίσει" έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, με την έννοια ότι η Κίνα θα έχει περισσότερα "θύματα" από την Αμερική» αναφέρει πρώην μέλος του δ.σ. της Fed Larry Lindsey.
Ωστόσο όπως επισημαίνει ο κ. Lindsey αυτό το είδος του πολέμου είναι το παροιμιώδες παιχνίδι του αρνητικού αθροίσματος.
Ποιος θέλει να κάνει κάτι στο οποίο η πλευρά σας θα εξακολουθεί να "χάνει" , ακόμα κι αν "κερδίσει" τον πόλεμο;
Σκοπός ενός εμπορικού πολέμου είναι να δημιουργηθεί μια εμπορική ειρήνη, στην οποία η πλευρά σας αντλεί οφέλη που υπερβαίνουν κατά πολύ το κόστος του πολέμου.
Παρόλο που η Κίνα είναι πλέον ευάλωτη, ένα αποτέλεσμα που θα ωφελεί τις ΗΠΑ, αντί να βλάπτει μόνο την Κίνα, θα απαιτήσει έναν άξονα πολιτικής.
Χωρίς αυτόν τον άξονα πολιτικής, τα τρωτά σημεία στην αμερικανική πλευρά θα αρχίσουν να αυξάνονται πολύ γρήγορα.
Μέχρι πρόσφατα, οι αγορές κινούνταν αρνητικά μετά τις εμπορικές ανακοινώσεις που προέρχονταν από την κυβέρνηση Trump, αλλά στη συνέχεια ανακτούσαν τις απώλειες, καθώς οι επενδυτές πίστευαν ότι οι δηλώσεις του Trump ήταν απλώς τακτικισμός.
Ως αποτέλεσμα, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες είναι ουσιαστικά σταθεροί για το 2018.
Αλλά οι πρόσφατες ανακοινώσεις για επιβολή εμπορικών δασμών έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορέσει να αποκαταστήσει την πεποίθηση ότι ο στόχος είναι να κερδίσει μια εμπορική ειρήνη και όχι απλώς έναν εμπορικό πόλεμο, τότε οι αποτιμήσεις των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων θα αρχίσουν να μειώνονται επειδή το μέλλον θα προοιωνίζεται πιο ζοφερό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μια ολοκληρωμένη λύση σε όλα τα εμπορικά προβλήματα στον πλανήτη.
Αλλά σημαίνει ότι η κυβέρνηση Trump πρέπει να έρθει σε μια «συμφωνία» για κάτι, απλά να για να αποδείξει ότι μπορεί.
Διαφορετικά, θα είναι απλώς αυτός που διαταράσσει το status quo και ένας «παίκτης» που μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Η Κίνα είναι ένα φυσικό μέρος για να ξεκινήσει, σε μεγάλο βαθμό επειδή χρειάζεται επίσης την υπόσχεση μιας παύσης των εχθροπραξιών σε κάποιο σημείο για να διατηρήσει την οικονομία της και έτσι μπορεί να συμφωνήσει σε μια εμπορική «ειρήνη» ή ακόμα και μια κατάπαυση πυρός", που θα δώσει στον Trump και στις ΗΠΑ αρκετά από αυτά που ψάχνουν.

Μια κατάπαυση πυρός μπορεί να μοιάζει με:

-Η Κίνα συμφωνεί να μειώσει το ετήσιο εμπορικό πλεόνασμα της με τις ΗΠΑ κατά κάποιο αριθμό, για παράδειγμα 150 δισ. δολάρια.
Πρόκειται για το ένα τρίτο περίπου του σημερινού ελλείμματος και θα αύξανε κατά 0,75% - 1%  το αμερικανικό ΑΕΠ.

-Οι ΗΠΑ συμφωνούν να μην επιβάλει νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα για ένα έτος.
Στο τέλος του έτους θα αξιολογήσει την επιτυχία της Κίνας στην εκπλήρωση της υποσχόμενης μείωσης του εμπορικού ελλείμματος.

-Οι ΗΠΑ θα χειριστούν άλλα ζητήματα, όπως η πνευματική ιδιοκτησία, εκτός των δασμών και θα χρησιμοποιήσει διαδικασίες όπως το CFIUS, που θα επεκταθεί από το FIRRMA, για να χειριστεί αυτά τα θέματα.
Την επόμενη χρονιά οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν για να διαπραγματευτούν μια πιο βιώσιμη λύση.

Δεν πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση των εμπορικών ζητημάτων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ωστόσο, απομακρύνει ένα σημαντικό στοιχείο της αβεβαιότητας που τώρα αρχίζει να εισέρχεται τόσο στις χρηματοπιστωτικές αγορές όσο και στον βιομηχανικό σχεδιασμό γύρω από την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.
Μπορούν οι επενδυτές να είναι σίγουροι ότι ένας νέος γύρος επιβολής δασμών δεν θα αρχίσει ένα χρόνο από τώρα;
Φυσικά όχι, αλλά αυτό ήταν κάτι που δεν θα μπορούσε ποτέ κάποιος να εγγυηθεί.
Διαχωρίζει επίσης τη στενά καθορισμένη σχέση "εμπορίου" από θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και επενδύσεων.
Ένας βασικός κανόνας της πολιτικής είναι ότι ο αριθμός των μέσων πολιτικής πρέπει να είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλος όσο ο αριθμός των πολιτικών στόχων.
Η χρήση των δασμών ως μηχανισμού αντιμετώπισης των προβλημάτων πνευματικής ιδιοκτησίας παραβίασε αυτή τη θεμελιώδη αρχή.
Με αυτόν τον τρόπο, «υπερεκτιμάται» στο εμπορικό μέτωπο προκαλώντας τους άλλους να ανταποκριθούν στην υπερβολική αντίδραση χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία.
Το πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργεί μια θετική δυναμική στο εμπορικό μέτωπο που μπορεί να οδηγήσει σε μια καθαρή κερδοφόρα θέση για την αμερικανική οικονομία και όχι μόνο στην περίπτωση που οι ΗΠΑ υποφέρουν απλώς από λιγότερες απώλειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης