Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αχτσιόγλου: Νομοθετήθηκε η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων – Αύξηση του κατώτατου μισθού μετά τη λήξη του προγράμματος

Αχτσιόγλου: Νομοθετήθηκε η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων – Αύξηση του κατώτατου μισθού μετά τη λήξη του προγράμματος
Αυξήσεις θα δουν από 1/1/2019 στις συντάξεις τους, λόγω του επανυπολογισμού, 500.000 συνταξιούχοι, σύμφωνα με την  Έφη Αχτσιόγλου
«Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων έχει ήδη νομοθετηθεί και επισφραγιστεί από τη δική μας κυβέρνηση για τον Αύγουστο του 2018. Μετά τη λήξη του προγράμματος θα προχωρήσουμε και στην αύξηση του κατώτατου μισθού», δηλώνει σε συνέντευξή της στη Realnews η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
 Όπως αναφέρει, «η διαδικασία  που θα ακολουθήσουμε περιλαμβάνει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και προσεκτική μελέτη των επιμέρους οικονομικών  παραμέτρων από ομάδα εμπειρογνωμόνων».
«Θα ήταν αδόκιμο να προκαταλάβουμε τη διαδικασία αυτή πριν από την έναρξή της» σημειώνει χαρακτηριστικά η υπουργός και προσθέτει ότι το παράδειγμα της Πορτογαλίας  με τις διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού μετά την έξοδο από το δικό της μνημόνιο αποτελεί «οπωσδήποτε  έναν οδηγό».
Η υπουργός εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος έχει ήδη εξασφαλιστεί και δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα από μία ενδεχόμενη κατάργηση της περικοπής των μειώσεων του 2019 στις συντάξεις.
Όπως αναφέρει «το στοίχημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος έχει ήδη κερδηθεί.  Κι αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ , αλλά και από τις αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες επιβεβαιώνουν τη δημοσιονομική σταθερότητα  του συστήματος μέχρι το 2060».
Ξεκαθαρίζει δε, πως από τον επανυπολογισμό των συντάξεων προέκυψε για περίπου 500.000 συνταξιούχους θετική προσωπική διαφορά και αυτό συνεπάγεται αυξήσεις στις συντάξεις τους  από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Για το τι αλλάζει στα εργασιακά με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, η υπουργός αναφέρει πως περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αλλάζουν την αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.
 «Μέχρι σήμερα, το πρόστιμο υπηρετούσε μια αμιγώς τιμωρητική για τον εργοδότη και εισπρακτική για το Δημόσιο λειτουργία, αλλά δεν απέδιδε δικαιοσύνη στον αδήλωτο εργαζόμενο» σημειώνει η κ. Αχτσιόγλου και προσθέτει ότι «με τις ρυθμίσεις που εισηγούμαστε, αυτό αλλάζει, καθώς αφενός μεν ο εργοδότης θα αποδίδει ασφαλιστικές εισφορές τριών μηνών στον αδήλωτο εργαζόμενο αφετέρου δε θα υπάρχει δυνατότητα έκπτωσης στο πρόστιμο, εφόσον ο αδήλωτος εργαζόμενος προσληφθεί με σύμβαση πλήρους απασχόλησης».
«Με το ίδιο νομοσχέδιο, θέτουμε κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών, το οποίο συχνά χρησιμοποιείται καταχρηστικά, ως προκάλυμμα για την καταστρατήγηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων» συμπληρώνει η υπουργός Εργασίας και σημειώνει ότι, μέσα από αυτές τις θεσμικές παρεμβάσεις, αλλά και την ενισχυμένη δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ένα πράγμα κάνουμε σαφές «στην αγορά εργασίας υπάρχουν κανόνες. Και οι κανόνες θα τηρούνται».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης