Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έρχονται εκκαθαρίσεις στελεχών στην Εθνική ανεξαρτήτως ποιος θα είναι ο νέος CEO

Έρχονται εκκαθαρίσεις στελεχών στην Εθνική ανεξαρτήτως ποιος θα είναι ο νέος CEO
Τα προβλήματα, οι ευθύνες και το νέο μοντέλο διοικητικής λειτουργίας που προωθείται-Υπό απομάκρυνση πάνω από 10 Γενικοί και Βοηθοί Γενικοί Διευθυντές
Την ώρα που το μείζον ερώτημα για την Εθνική είναι ποιος θα αναλάβει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου κατά τις επόμενες ημέρες στη διοικητική πυραμίδα της τράπεζας επικρατεί ανησυχία στη ομάδα διοίκησης.
Και αυτό διότι οι αλλαγές στην τράπεζα δεν αφορούν στην θέση του επικεφαλής μετά την απομάκρυνση Φραγκιαδάκη αλλά αναμένεται με την τοποθέτηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου να λάβουν σημαντικές διαστάσεις.
Ήδη στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχουν πέσει ζητήματα που αφορούν στον τρόπο εταιρικής διακυβέρνησης της τράπεζας με το ΤΧΣ να έχει ισχυρό ρόλο στην επόμενη ημέρα. Η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι θα πρέπει η τράπεζα να μεταβάλλει μοντέλο διοίκησης με σαρωτικές αλλαγές τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και αρμοδιοτήτων στη διοικητική πυραμίδα γεγονός που μπορεί να σημάνει και την απομάκρυνση πάνω από 10 Γενικών και Βοηθών Γενικών Διευθυντών που ηγούνται της λειτουργίας της τράπεζας.
Και αυτό διότι διαπιστώνεται μεταξύ άλλων πως ενώ η Εθνική Τράπεζα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα ρευστότητας και κεφαλαίων μεταξύ όλων των συστημικών τραπεζών την ίδια στιγμή πραγματοποιεί τα χαμηλότερα έσοδα από τόκους. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι υπάρχει δυστοκία στην αξιοποίηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων. Μάλιστα η τράπεζα προ διμήνου είχε κινηθεί επιθετικά στο σκέλος των χορηγήσεων αλλά τα αποτελέσματα δεν κρίθηκαν ικανοποιητικά στο βαθμό που επιδιώχτηκε.
Γενικότερα όμως φαίνεται να υπάρχει δυσαρέσκεια από τον τρόπο που έγιναν στο παρελθόν χειρισμοί σε δύσκολα θέματα όπως η προσπάθεια πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής όπου για παράδειγμα δεν ελήφθη εγγυητική επιστολή από την Exin – Calamos.
Τα ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει συνολικά σε θέματα διαχείρισης θα μετρήσουν στην αξιολόγηση του στελεχιακού δυναμικού και θα κρίνουν ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα αποχωρήσουν. Είναι δε πιθανό μέχρι τέλος του χρόνου και αναλόγως του ποιος θα αναλάβει τελικά το τιμόνι της τράπεζας οι αλλαγές δομής και οι απομακρύνσεις στελεχών να «κατέβουν» και σε χαμηλότερα διοικητικά κλιμάκια της τράπεζας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης