Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εντός 48 ωρών κληρώνει για νέο CEO της Εθνικής – Ο Μιχαηλίδης θα στηρίξει την επιλογή ΤΧΣ... που ζητάει 2 υποψηφίους

Εντός 48 ωρών κληρώνει για νέο CEO της Εθνικής – Ο Μιχαηλίδης θα στηρίξει την επιλογή ΤΧΣ... που ζητάει 2 υποψηφίους
Με βάση πληροφορίες εντός 48 ωρών θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Εθνική τράπεζα για το ποιος θα είναι τελικά ο διευθύνων σύμβουλος....
Η ανάδειξη του διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική τράπεζα βρίσκεται στην τελική της φάση καθώς αυτή την εβδομάδα θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις ή κατά το ορθότερο εντός 48 ωρών.
Με βάση πληροφορίες εντός 48 ωρών θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Εθνική τράπεζα για το ποιος θα είναι τελικά ο διευθύνων σύμβουλος.
Με βάση την διαδικασία που θα ακολουθηθεί το nomination committee της Εθνικής που προΐσταται η Marianne Oklande θα αξιολογήσει τους 2 υποψηφίους και θα εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 40% ως βασικός μέτοχος έχει ζητήσει ξεκάθαρα να παρουσιαστούν δύο υποψήφιοι στην διαδικασία και όχι ένας.
Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης φέρεται να έχει δηλώσει ότι την πρόταση του ΤΧΣ θα την υποστηρίξει.
Ποια είναι τα δεδομένα;
Το bankingnews παρουσιάζει μόνο ορισμένες πτυχές της διαδικασίας ανάδειξης διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική τράπεζα που θα αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα ενώ σύντομα θα ακολουθήσει αποκαλυπτικότατο ρεπορτάζ.
1)Το nomination committee θα συνεδριάσει την Τετάρτη 11 Ιουλίου και με στόχο το ΔΣ της Εθνικής στις 13 Ιουλίου να αξιολογήσει τα δεδομένα.
2)Ο Μιχαηλίδης ο πρόεδρος της Εθνικής δηλώνει ότι θα ακολουθήσει την πρόταση του ΤΧΣ.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ φαίνεται ότι έχει πάρει θέση αλλά θα πρέπει να αποφασίσει το Γενικό Συμβούλιο.
Εντός της εβδομάδος θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο θα αξιολογήσει τις δύο υποψηφιότητες.  
3)Η Marianne Oklande και ο Claude Piret φαίνεται ότι πριν μια εβδομάδα είχαν διαφορετική άποψη από αυτή που έχουν σήμερα
4)Ορισμένοι κύκλοι αναφέρουν ότι η Εθνική τράπεζα θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει μια συλλογική διοίκηση όπου ο Πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο θα συναποφασίζουν (λύση Μυλωνά) ή εάν θέλει μια ισχυρή προσωπικότητα που θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με την στήριξη του διοικητικού συμβουλίου (άλλη λύση).
5)Ο Μυλωνάς έχει δηλώσει και κακώς κατά την άποψη μας ότι εάν δεν κερδίσει την θέση του CEO θα αποχωρήσει από την Εθνική τράπεζα.
Ο Μυλωνάς εάν κερδίσει καλώς θα έχει κερδίσει, εάν δεν κερδίσει θα είναι λάθος να αποχωρήσει.  
6)Η κυβέρνηση έχει πάρει μια θέση – διακριτική – καθώς δεν θέλει να εμφανίζεται ότι εμπλέκεται στην ανάδειξη του CEO μιας συστημικής τράπεζας.
Η θέση αυτή δεν φαίνεται να αρέσει στον Γιάννη Στουρνάρα τον διοικητή της ΤτΕ ο οποίος επίσης δεν πρέπει να εμπλέκεται στην ανάδειξη του CEO της Εθνικής τράπεζας.
7)Δύο σενάρια κυκλοφορούν εσχάτως
-Ο Μυλωνάς κερδίζει την θέση CEO, αναβαθμίζεται η Τζάκου αναπληρώτρια CEO και ο Πρόεδρος Μιχαηλίδης παρ΄ ότι μη εκτελεστικός διαδραματίζει ρόλο στην διοίκηση, το σενάριο αυτό είναι και το επικρατέστερο τουλάχιστον έως τις 8 Ιουλίου 2018.
Εδώ και καιρό έχει διαπιστωθεί ότι ο Μιχαηλίδης θέλει να διαδραματίσει καίριο ρόλο στα τεκταινόμενα της Εθνικής τράπεζας.
-Κερδίζει η άλλη επιλογή και το νέο διοικητικό σχήμα – με πιθανή αναβάθμιση Τζάκου – αποκτάει μεγαλύτερη εξωστρέφεια.
8)Οι επιχειρηματίες – και μάλιστα πολύ γνωστοί παράγοντες της οικονομίας – θέλουν την λύση Β (λύση Α Μυλωνάς και λύση Β άλλος υποψήφιος) ωστόσο ρόλο κλειδί στις τελικές εξελίξεις θα έχει το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος.
9)Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής δεν μπορεί να πάρει με άλλη πρόταση από αυτή που θέλει το ΤΧΣ γιατί στην Γενική Συνέλευση θα επικρατήσει χάος.
Θα πρέπει να αποτραπεί διαίρεση των μελών του ΔΣ της Εθνικής για τους δύο υποψηφίους.
10)Όποιος τελικώς επιλεγεί έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει στην Εθνική τράπεζα, χρειάζεται μια θεραπεία σοκ και μια νέα στρατηγική που θα επαναφέρει τον όμιλο στην ηγετική του θέση.
Χωρίς καμία αμφιβολία πρώτα από όλους, από πρόσωπα και διοικήσεις είναι η ισχυροποίηση της Εθνικής τράπεζας

Υποσημειώσεις

-Ο CEO του ΤΧΣ Martin Czurda θα απουσιάζει για μια εβδομάδα και θα επιστρέψει 16 Ιουλίου
-Όταν πρόκειται για προτάσεις του ΔΣ στην Γενική Συνέλευση για νέα πρόσωπα απαιτείται ένα χρονικό διάστημα για να είναι έγκυρη η διαδικασία και τα χρονικά περιθώρια τελειώνουν σε λίγες ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης