Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αναζητούνται χειριστές μηχανημάτων στην εξορυκτική βιομηχανία

tags :
Αναζητούνται χειριστές μηχανημάτων στην εξορυκτική βιομηχανία
Δεν υπάρχουν χειριστές μηχανημάτων στη χώρας μας, αφού οι περισσότεροι προτιμούν την ασφάλεια των γραφείων
Στην πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στο Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, όπου παρουσιάστηκε η συμβολή της εξορυκτικής βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία, στο περιθώριο, αυτό που ειπώθηκε και προκάλεσε έκπληξη στους παρεβρισκομένους είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε χειριστές μηχανημάτων.
«Δεν υπάρχουν χειριστές μηχανημάτων στη χώρας μας, αφού οι περισσότεροι προτιμούν την ασφάλεια των γραφείων», είπαν τα μέλη του ΣΜΕ.
Μήπως γιατί τα χρήματα είναι λίγα; ρωτήσαμε για να πάρουμε την εξής αποστομωτική απάντηση: «οι αμοιβές είναι υψηλότατες. Είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αμοιβές γιατρών και δικηγόρων», μας είπαν.
Άρα για ποιο λόγο η Ελλάδα στείται χειριστές μηχανημάτων; «Γιατί αφενός μεν δεν υπάρχει κάποια σχολή για αυτή την ειδικότητα και αφετέρου γιατί οι περισσότεροι προτιμούν τα γραφεία, από το να δουλέψουν στο λατομείο. Πολλοί το θεωρούν υποτιμητικό», μας είπαν χαρακτηριστικά.
Η περίπτωση αυτή είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί ακόμη στο εργατικό δυναμικό της χώρας.
Ακόμη και μετά από τόσα χρόνια κρίσης και μνημονίων, οι Έλληνες συνεχίζουν να διακατέχονται από την δημοσιουπαλληληλική συμπεριφορά. Προτιμούν ακόμη την «ασφάλεια» του γραφείου από το να βγουν έξω στη γη και να δουλέψουν.
Και εδώ είναι αυτό που πολλές φορές φωνάζουν οι επιχειρηματίες ότι δουλειές υπάρχουν, απλά η Ελλάδα στερείται εξειδικευμένου προσωπικού.
Το ίδιο άλλωστε δεν γίνεται και στο ξενοδοχειακό κλάδο;
 Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε παγκόσμια κλίμακα, το μορφωτικό επίπεδο των στελεχών και των εργαζομένων στην τουριστική και την ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι σχετικά χαμηλό. Οι περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη χώρα μας είναι μικρού μεγέθους και συνήθως οικογενειακής μορφής, στις οποίες δεν απαιτείται υψηλό μορφωτικό επίπεδο, αλλά εμπειρία στον κλάδο.
Όμως η Ελλάδα, κατεξοχήν τουριστική χώρα οφέιλει να εφοδιάσει τον κλάδο με εξειδικευμένο προσωπικό.
Ως εκ τούτου προκειμένου οι τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές, απαιτείται να γίνει επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και ειδικότερα στην εκπαίδευση του, ώστε να παράγονται ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες.
«Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού και αναγκαζόμαστε να αναζητήσουμε ανθρώπου από το εξωτερικό. Δεν είναι κρίμα; Την στιγμή μάλιστα που η ανεργία στην χώρα μας είναι υψηλή;» λένε εκπρόσωποι διαφόρων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υάρξει διάλογος με την κυβέρνηση, προκειμένου να στρέψει το εργατικό δυναμικό της χώρας στη σωστή κατεύθυνση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης