Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 4 εκθέσεις προόδου ανά έτος της ελληνικής οικονομίας, ισχυρότερο μέσο πίεσης ακόμη και από τις δόσεις των μνημονίων

Οι 4 εκθέσεις προόδου ανά έτος της ελληνικής οικονομίας, ισχυρότερο μέσο πίεσης ακόμη και από τις δόσεις των μνημονίων
Ποιος είναι ο νέος μηχανισμός άσκησης πίεσης στην Ελλάδα στην μεταμνημονιακή Ελλάδα;
Στο νέο μεταμνημονιακό μοντέλο της αυξημένης εποπτείας που θα επικυρωθεί στο Eurogroup στις 12 Ιουλίου 2018 περιλαμβάνεται και μια…αθώα ρήτρα των ετήσιων εκθέσεων προόδου της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα εάν 4 φορές τον χρόνο αξιολογείται η Ελλάδα 4 θα είναι οι εκθέσεις προόδου που θα συντάσσουν ξεχωριστά η commission και το ΔΝΤ.
Στο παρελθόν και στα 3 μνημόνια που προηγήθηκαν οι δανειστές ασκούσαν πίεση στην Ελλάδα όταν δεν τηρούσε τα συμφωνηθέντα μέσω των δόσεων…
Εάν η Ελλάδα δεν είχε προωθήσει προαπαιτούμενα ή δεν είχε εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είχε ψηφίσει…οι δανειστές σκόπιμα χρονοτριβούσαν στην δόση και έτσι ασκούσαν πίεση στην Ελλάδα να προχωρήσει.
Οι δόσεις των 3 προηγούμενων προγραμμάτων στήριξη ή μνημονίων ήταν το μέσο πίεσης προς την Ελλάδα.
Σχεδόν ποτέ η Ελλάδα δεν είχε λάβει στην ώρα τους τις δόσεις από τα μνημόνια.

Ποιος είναι ο νέος μηχανισμός άσκησης πίεσης στην Ελλάδα στην μεταμνημονιακή Ελλάδα;

Ο νέος μηχανισμός άσκησης πίεσης δεν έχει δόσεις αλλά έχει δύο βασικές πτυχές.
1)Οι 4 εκθέσεις προόδου κάθε έτος θα αποτελούν για τις αγορές, τους διεθνείς επενδυτές σημείο αναφοράς.
Εάν οι εκθέσεις προόδου επιβεβαιώνουν πρόοδο οι αγορές θα αναμένουν την επόμενη έκθεση.
Εάν οι επενδυτές διαπιστώνουν ότι στις εκθέσεις υπάρχουν προειδοποιήσεις αμέσως θα μεταφράζουν την ανησυχία τους σε πτώση των μετοχών στο χρηματιστήριο και άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.
Οι 4 εκθέσεις προόδου της ελληνικής οικονομίας κάθε χρόνο θα αποδειχθούν ισχυρότερο μέσοι πίεσης προς την Ελλάδα ακόμη και από τις δόσεις των δανείων

2)Είναι ξεκάθαρο ότι ο ESM θέλει να διαθέτει ισχυρά όπλα στην φαρέτρα του ως μέσα πίεσης και πέραν των εκθέσεων προόδου θα μπορεί να ασκεί πίεση και μέσω του χρέους.
Π.χ. Η Ελλάδα έχει να λαμβάνειν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες περίπου 4 δισεκ. από ANFA και SNP.
Οι δανειστές θα μπορούν κάθε φορά που διαπιστώνουν ασυνέπεια από την Ελλάδα να παγώνουν την τμηματική καταβολή των κερδών από τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης