Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bernstein: Γιατί το πετρέλαιο μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 150 δολάρια!

Bernstein: Γιατί το πετρέλαιο μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 150 δολάρια!
Η μείωση των εξαγωγών του Ιράν, η υπό-επένδυση από τις πετρελαϊκές εταιρείες και η αδυναμία της Σ. Αραβίας να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή της αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε ράλι το πετρέλαιο
Η τιμή του μαύρου χρυσού μπορεί να εκτιναχθεί έως και τα 150 δολάρια το βαρέλι ή ακόμη και περισσότερο, καθώς οι πετρελαϊκές εταιρείες συνεχίζουν να μην επενδύουν αρκετά κεφάλαια στην εξόρυξη νέων πηγών, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Sanford C. Bernstein & Co.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-07-09_7-45-34.jpg?itok=F7ClNk1h

«Οι επενδυτές που είχαν ωθήσει τους επικεφαλής των επιχειρήσεων να αυξάνουν τις κεφαλαιακές τους δαπάνες και έτσι να γυρίζουν και μετρητά στους μετόχους, τώρα θα πρέπει να ξεκινήσουν να... κλαίνε», αναφέρουν σε report τους οι αναλυτές του οίκου και προσθέτουν ότι «οποιοδήποτε έλλειμμα στην προσφορά θα οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση των τιμών, ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερη από την τιμή των 150 δολαρίων το βαρέλι που σημειώθηκε το 2008».
Προσθέτουν επίσης ότι «αν η ζήτηση πετρελαίου συνεχίσει να αυξάνεται έως το 2030 , η στρατηγική της επιστροφής μετρητών στους μετόχους και η υποεπένδυση σε αποθεματικά θα καταλήξουν να σπείρουν τους σπόρους του super - κύκλου».
Υπενθυμίζεται ότι μετά τη βουτιά των τιμών το 2018 οι πετρελαϊκές εταιρείες μείωσαν σημαντικά τις δαπάνες τους για εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων.
Τώρα, που οι τιμές έχουν ανακάμψει, φροντίζουν να ανταμείψουν τους μετόχους τους με μετρητά και συνεχίζουν να υπό-επενδύουν.
Δεν είναι μόνο η Bernstein που ανησυχεί.
Ανάλογες ανησυχίες έχει εκφράσει και η Global Commodity Reserach της Bank of America που βλέπει το premium για την τιμή του αργού στα 50 δολάρια, κάτι που «μεταφράζεται» σε εκτίναξη της αποτιμήσης του αμερικανικού αργού (WΤΙ), στα 120 δολάρια το βαρέλι.
Σημαντικό ρόλο στο παραπάνω ράλι αναμένεται να διαδραματίσει η απόφαση του Trump αν επιβάλει εκ νέου εμπάργκο στο Ιράν, το οποιο, όμως αντιπροσωπεύει το 5% του εφοδιασμού των διεθνών αγορών πετρελαίου.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-07-09_7-37-39.jpg?itok=qIHJjX3e

Εάν οι εξαγωγές του Ιράν μειωθούν στα 0,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως από ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως αυτό θα «προσθέσει» στην τιμή του Brent από οκτώ έως εννέα δολάρια το βαρέλι.
Φυαικά υπάρχει η Σ. Αραβία η οποία έχει υποσχεθεί να αυξήσει την παραγωγή της, αλλά βάσει των πρόσφατων στοιχείων που υπάρχουν η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επιτύχει ημερήσια παραγωγή άνω των 10,6 εκατ. βαρελιών.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-07-09_7-42-30.jpg?itok=pZeQPjEe

Παράλληλα έχει καταγραφεί μια απότομη πτώση των  αποθεμάτων πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.
Έτσι, φαίνεται ότι η αγορά πετρελαίου έχει ελάχιστη εμπιστοσύνη ότι οι ποσότητες του Ιράν μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν. Φυσικά, η αντιμετώπιση μιας νέας σειράς περιορισμών των εξαγωγών αργού πετρελαίου από τον Ιράν θα ήταν ευκολότερη, εάν άλλα μέλη του ΟΠΕΚ + όπως η Βενεζουέλα, η Λιβύη, η Αγκόλα, το Μεξικό ή η Νιγηρία ήταν σε θέση να διατηρήσουν απλά τα επίπεδα παραγωγής τους.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-07-09_7-41-33.jpg?itok=3G3Nb5c4

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης