Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μπορεί η Αγγλία να κερδίσει το Μουντιάλ αλλά η οικονομία της δεν θα σηκώσει κάποιο τρόπαιο

tags :
Μπορεί η Αγγλία να κερδίσει το Μουντιάλ αλλά η οικονομία της δεν θα σηκώσει κάποιο τρόπαιο
H Βρετανία παρουσιάζει τη βραδύτερη ανάπτυξη στους G7, πίσω και από την Ιταλία 
Αν και η Αγγλία παρουσιάζει αρκετές πιθανότητες για να στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια ποδοσφαίρου στο φετινό Μουντιάλ, ωστόσο η οικονομία της δεν κινείται εξίσου θεαματικά.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν προμηνύουν θετικές εξελίξεις, καθώς ακόμα και η Βρετανίδα πρωθυπουργός προετοίμασε το έδαφος για άτακτο Brexit.
Μιλώντας λίγη ώρα μετά την παραίτηση δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησής της, με αφορμή το σχέδιό της για το Brexit, η May είπε ότι τα μοντέλα που πρότειναν οι Βρυξέλλες για τη μελλοντική σχέση τους με το Λονδίνο ήταν "απαράδεκτα".
«Αν η ΕΕ συνεχίσει την παρούσα πορεία της υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ένα "ατακτο" Brexit, χωρίς συμφωνία», προειδοποίησε.
Εξάλλου, τα σημάδια του Brexit έχουν αρχίσει να αφήνουν εμφανή σημάδια στη βρετανική οικονομία, που αν και υπεραπέδωσε των προσδοκιών μετά το δημοψήφισμα, παρουσιάζει τη βραδύτερη ανάπτυξη στη G7, πίσω και από την Ιταλία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο α' τρίμηνο του 2018, η οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,1%, ενώ παρά την επιτάχυνση του ρυθμού της ανάπτυξης παγκοσμίως από την έναρξη του 2017, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μείνει στάσιμη.
Εξάλλου, σύμφωνα με υπολογισμούς του CER, η βρετανική οικονομία ήταν 2,1% μικρότερη στο α' τρίμηνο του 2018 από ό,τι θα ήταν εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Ο τραπεζικός τομέας

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, οι βρετανικές τράπεζες είναι σκληρές σαν… βράχος και θα καταφέρουν να αντέξουν ένα σκληρό Brexit.
Όπως επισημαίνει η κεφαλαιακή τους βάση είναι σήμερα πιο ισχυρή ακόμη και από πριν ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ έχουν φροντίσει να περιορίσουν αισθητά την έκθεση στο ρίσκο.
Έτσι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις όποιες πιέσεις πυροδοτήσει η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το Μάρτιο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης