Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ron Paul Institute: Μπούμερανγκ με τεράστιες επιπτώσεις για τις ΗΠΑ η απομόνωση του Ιράν

Ron Paul Institute: Μπούμερανγκ με τεράστιες επιπτώσεις για τις ΗΠΑ η απομόνωση του Ιράν
Ron Paul Institute: Μπούμερανγκ με τεράστιες επιπτώσεις για τις ΗΠΑ η απομόνωση του Ιράν
Τον Μάιο του 2018, ο Πρόεδρος D. Trump, απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, παρά το γεγονός ότι η Τεχεράνη ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και η συμφωνία λειτουργούσε όπως είχε προγραμματιστεί.
Ενώ οι ΗΠΑ διατηρούσαν τις περισσότερες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, η Κίνα και η Ρωσία - μαζί με πολλές ευρωπαϊκές χώρες - είχαν αρχίσει να αποκομίζουν τα οφέλη από το εμπόριο με ένα Ιράν που ήταν πρόθυμο να συνεργαστεί με τον κόσμο.
Τώρα, ο Πρόεδρος Trump απειλεί με κυρώσεις εναντίον οποιασδήποτε χώρας συνεχίσει να συνεργάζεται με το Ιράν.
Αλλά θα λειτουργήσει πραγματικά αυτή του η προσπάθειά να αποκαταστήσει το status quo που υπήρχε πριν από τη συμφωνία με το Ιράν;
Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα αναφέρει σε ανάλυσή του The Ron Paul Institute for Peace & Prosperity και τονίζει πω΄ςε ακόμα και εάν οι Ευρωπαίοι υποχωρήσουν στα αιτήματα των ΗΠΑ, η γεωπολιτική σκακιέρα έχει αλλάξει πολύ από την εποχή πριν τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.
Ο Πρόεδρος Trump διαπιστώνει ότι οι απειλές του και η πολεμική ρητορική δεν έχουν πάντα το αποτέλεσμα που επιθυμεί. Καθώς η κυβέρνησή του προειδοποιεί τις χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 ή να υποστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, μια νευρική διεθνής αγορά πετρελαίου πιέζει τις τιμές όλο και υψηλότερα, απειλώντας την οικονομική ευημερία.
Η απάντηση του Προέδρου Trump ήταν να απαιτήσει από τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για να ηρεμήσει τις αγορές και να μειωθούν οι τιμές.
Ίσως κανείς δεν του είπε ότι το Ιράν ήταν ιδρυτικό μέλος του ΟΠΕΚ;
Όταν ο Πρόεδρος Trump σε Tweet την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της για να αντισταθμίσει τις απώλειες από την απομάκρυνση της παραγωγής πετρελαίου του Ιράν από τις διεθνείς αγορές, οι Σαουδάραβες τον διόρθωσαν πολύ γρήγορα, λέγοντας ότι αν και θα μπορούσαν να αυξήσουν την  παραγωγή τους εάν χρειαστεί, δεν έχουν δώσει καμία υπόσχεση ότι θα αυξήσουν την παραγωγή τους.
Η αλήθεια είναι ότι, αν ο υπόλοιπος κόσμος ακολουθήσει τα αιτήματα του Trump και επιστρέψει στο καθεστώς κυρώσεις και μποϊκοτάζ στο ιρανικό πετρέλαιο, περίπου 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που παρέχει το Ιράν θα ήταν πολύ δύσκολο να βρεθούν από αλλού.
Η Βενεζουέλα, η οποία έχει τεράστια αποθέματα πετρελαίου, ωστόσο υποφέρει, μεταξύ άλλων, από τις αμερικανικές κυρώσεις και λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παραγωγική της ισχύ έχει μειωθεί δραματικά.
Το Ιράκ δεν ανέκτησε την παραγωγική του ικανότητα μετά την «απελευθέρωσή» του από τις ΗΠΑ το 2003 και τις αναταραχές της Αλ Κάιντα και του ISIS που ακολούθησαν.
Την περασμένη εβδομάδα, το Bloomberg ανέφερε ότι «η πλήρης παύση των ιρανικών πωλήσεων πετρελαίου θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του μαύρου χρυσού πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι αν η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να συμβαδίσει αυξάνοντας την πετρελαϊκή της παραγωγή».
Αυτό θα τορπιλίσει την αμερικανική οικονομία;
Ίσως.
Είναι ο Trump πρόθυμος να ρισκάρει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Το αίτημα του Προέδρου Trump την περασμένη εβδομάδα ότι ο ΟΠΕΚ "πρέπει να μειώσει τις τιμές τώρα" αλλιώς η αμερικανική στρατιωτική προστασία (των χωρών του ΟΠΕΚ) δεν μπορεί να συνεχιστεί, ακούστηκε σχεδόν απεγνωσμένη.
Εάν, όπως προτείνει ο Trump , ο σκοπός του αμερικανικού στρατού - με ετήσιο συνολικό προϋπολογισμό τρισεκατομμυρίων δολαρίων - είναι να προστατεύει τα μέλη του ΟΠΕΚ σε αντάλλαγμα για «φθηνό πετρέλαιο», πόσο φτηνό είναι αυτό το πετρέλαιο;
Στο τέλος, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες είναι απίθανο να ακολουθήσουν τα αιτήματα του Trump για απομόνωση του Ιράν.
Στην πραγματικότητα πρόκειται να επωφεληθούν από την επιθετικότητα του Trump προς το Ιράν.
Ένα μεγάλο κινεζικό  διυλιστήριο  ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει τις παραγγελίες αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ και θα στραφεί προς το Ιράν για προμήθειες.
Πόσοι άλλοι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παραπάνω παράδειγμα και τι θα σήμαινε αυτό;
Κατά ειρωνικό τρόπο, η προσέγγιση του Προέδρου Trump για το Ιράν μπορεί να καταλήξει να ωφελεί τους κατονομασμένους αντιπάλους της Ουάσινγκτον, Ρωσία και Κίνα - ίσως ακόμη και το Ιράν.
Η πιο σοφή προσέγγιση είναι σύμφωνα με το Ron Paul Institute -δυστυχώς η λιγότερο πιθανή σε αυτό το σημείο- οι ΗΠΑ να σταματήσουν να ζητούν την αλλαγή καθεστώτος και να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων.
Ο πρόεδρος Τrump μπορεί τελικά να διαπιστώσει ότι το κόστος της παραβίασης αυτής της συμβουλής μπορεί να είναι υψηλότερο από αυτό που φανταζόταν.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης