Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το δημοσκοπικό Βατερλώ οδηγεί τον Τσίπρα σε... πατριωτική στροφή - Σήμερα 11/7 η σύνοδος του ΝΑΤΟ για FYROM

Το δημοσκοπικό Βατερλώ οδηγεί τον Τσίπρα σε... πατριωτική στροφή - Σήμερα 11/7 η σύνοδος του ΝΑΤΟ για FYROM
Προετοιμάζει τη συνάντηση με Ερντογάν για να θέσει το θέμα των δύο αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη
Η κρίσιμη σύνοδος του ΝΑΤΟ και το θέμα της συμφωνίας με την πΓΔΜ βρίσκονται στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην Ευρώπη και δη στις Βρυξέλλες καθώς σήμερα, Τετάρτη, ξεκινά στη βελγική πρωτεύουσα η καθοριστική Σύνοδος Κορυφής της βορειοατλαντικής Συμμαχίας, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Οι ηγέτες των 29 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και των 20 χωρών εταίρων που συμμετέχουν στην Σύνοδο Κορυφής θα συνεδριάζουν επί δύο ημέρες και μάλιστα, για πρώτη φορά, στα νέα αρχηγεία της Συμμαχίας.
Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, προσέρχεται στη Σύνοδο συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αλλά και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, με ανοιχτή ατζέντα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παράνομα στην Τουρκία επί τέσσερις μήνες καθώς αυτό, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, όπως υπογραμμίζουν, για την κυβέρνηση.
Το εν λόγω ζήτημα θα θέσει εμφατικά, σε όλες τις επαφές και τις παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός ο οποίος μετά το δημοσκοπικό κάζο που προκάλεσε στην κυβέρνηση η συμφωνία των Πρεσπών αναζητά απεγνωσμένα αφορμές για να δείξει ότι διαθέτει πατριωτικά ανακλαστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικές πηγές λένε ότι ο κ. Τσίπρας θα ασκήσει την μέγιστη δυνατή πίεση για την απελευθέρωσή τους.
Εν τω μεταξύ, μετά από ένα πολύ έντονο παρασκήνιο οριστικοποιήθηκε τελικά, το ραντεβού Τσίπρα - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, για το μεσημέρι της Πέμπτης στη σκιά της συνεχιζόμενης, επί 130 ημέρες, παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Ωστόσο μέχρι και την τελευταία στιγμή η επιλογή της κυβέρνησης να μην παραστεί εκπρόσωπός της στην τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου φέρεται να ενόχλησε την Άγκυρα με Τούρκους αξιωματούχους να απλώνουν ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από τη συνάντηση των δύο ηγετών.
Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί, σε ένα ομολογουμένως βαρύ κλίμα, στο περιθώριο της Συνόδου την Πέμπτη το μεσημέρι, στις  τρεις και μισή ώρα Ελλάδας, χωρίς την παρουσία υπουργών, σύμφωνα με τον - μέχρι αυτή την ώρα - σχεδιασμό, υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές.
Παρά το γεγονός ότι το θερμόμετρο ανέβηκε πολύ τις προηγούμενες ημέρες, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το ραντεβού δεν κινδύνεψε να μη γίνει και καθώς δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στο τετ α τετ, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να θέσει όλα τα ζητήματα, με πρώτο, ασφαλώς, το θέμα των Αγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, το οποίο άλλωστε θα έχει θέσει νωρίτερα με ηχηρό τρόπο σε όλες τις συναντήσεις του.
Από εκεί και πέρα, βέβαια, στο τραπέζι της συζήτησης με τον Τούρκο πρόεδρο θα τεθεί επί τάπητος από τον Έλληνα πρωθυπουργό, το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο αλλά και το μεταναστευτικό.
Αίσθηση προκάλεσε ότι το ραντεβού κλείστηκε αφού στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση στη Ντόρα Μπακογιάννη επειδή παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Ερντογάν.
‘Η Αξιωματική Αντιπολίτευση μόλις έγινε γνωστό το ραντεβού Τσίπρα - Ερντογάν και με αφορμή τα όσα είχε καταμαρτυρήσει νωρίτερα ο κ. Τζανακόπουλος στην κ. Μπακογιάννη, απάντησε, λέγοντας πως «αν ήταν, όπως είπε ο κυβερνητικός διπρόσωπος, ακατανόητη και επιζήμια η παρουσία της κ. Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου, πως χαρακτηρίζει άραγε τη συνάντηση που θα έχουν τελικά την Πέμπτη οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν; Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές».
Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι και αυτό της πρόσκλησης της πΓΔΜ γι αυτό και θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.
Το ζήτημα της ΠΓΔΜ, είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί το απόγευμα της Τετάρτης.
‘Ετσι, από τα νέα αρχηγεία της ευρωατλαντικής Συμμαχίας, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, αναμένεται να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη των χωρών-μελών της Συμμαχίας ώστε να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με τα Σκόπια, με την επισήμανση ότι «όταν ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί η ιστορική συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να προσκαλέσει την ΠΓΔΜ, με το νέο της όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και να γίνει το 30ο κράτος-μέλος της». Την δεύτερη ημέρα της Συνόδου, την Πέμπτη, ο Ζόραν Ζάεφ, αναμένεται να παραλάβει δια χειρός Στόλτενμπεργκ την επιστολή με την οποία οι Νατοϊκοί Σύμμαχοι συμφωνούν να ξεκινήσουν συνομιλίες με τη χώρα.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης