Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Χάσαμε οριστικά (και) τη λίστα Lagarde - Ποιος θα απολογηθεί;

tags :
Χάσαμε οριστικά (και) τη λίστα Lagarde - Ποιος θα απολογηθεί;
H αξιοποίηση της λίστας Lagarde δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί
Ήταν Σεπτέμβριος του 2014 όταν ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατακεραύνωνε την κυβέρνηση Σαμαρά, καταγγέλλοντας συνέχιση του πάρτι ασυλίας και φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών.
«Όποιος δε θέλει να ζυμώσει όχι δέκα μέρες, αλλά δέκα χρόνια κοσκινίζει», δήλωνε τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι από τις 2062 υποθέσεις της λίστας Lagarde, είχαν ελεγχθεί μόλις 25 σε διάστημα δύο ετών.
Ήταν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που προεκλογικά έκανε σημαία τις λίστες Lagarde και Borjans και μιλούσε για εισπράξεις της τάξης των 2,5 δισ. από την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Τη Δευτέρα ωστόσο, ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, παραδέχθηκε από το βήμα της Βουλής ότι η αξιοποίηση της λίστας Lagarde είναι πλέον αδύνατη.
Άλλο ένα αφήγημα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα κατέρρευσε με κρότο.
Το ερώτημα είναι ποιος θα απολογηθεί για τις απατηλές δεσμεύσεις;
Προφανώς κανείς.
Ούτως ή άλλως η ελληνική πολιτική σκηνή δεν χαρακτηρίζεται από ευθιξία και διάθεση αυτοκριτικής.
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή,  η αξιοποίηση της λίστας δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί, μετά τις δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες δεν μπορεί να παραταθεί το ελεγκτικό δικαίωμα του Δημοσίου από τα 5 στα 10 έτη.
Ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ αναγνώρισε επίσης τα αυτονόητα, ότι δηλαδή η διατήρηση ενός λογαριασμού στο εξωτερικό δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα, τραβόντας μια κόκκινη γραμμή στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προεκλογικά στοχοποιούσε όσους είχαν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Όσον αφορά τους ελέγχους στη λίστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πιτσιλής στη Βουλή, για 629 ΑΦΜ από τις υποθέσεις της λίστας Lagarde για τα οποία έχει βγει εντολή ελέγχου, οι 500 υποθέσεις έχουν ολοκληρωθεί.
Ακόμα 178 ΑΦΜ  ελέγχονται με συναξιολόγησή και άλλων πληροφοριών, ενώ 30 ΑΦΜ είναι υποψήφια για έλεγχο στο προσεχές διάστημα.
Συνολικά από τη λίστα ταυτοποιήθηκαν 1727 Α.Φ.Μ. έως τον Μάρτιο του 2017.
Σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου 2018, τα οποία παρουσιάστηκαν μετά από ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά, η φοροδιαφυγή που εντοπίστηκε από τις λίστες Lagarde, Borjans και από τη λίστα των εμβασμάτων, μετά τον καταλογισμό των προστίμων, ανέρχεται σε 919 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, τα έσοδα ανήλθαν σε μόλις 107 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια, όταν η κυβέρνηση προσδοκούσε 2,5 δισ.!
Για το θέμα δεν λείπουν και τα φίλια πυρά, με τον συντονιστή του Τμήματος Οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη, να κάνει λόγο για τεράστιες πολιτικές ευθύνες ως προς τη μη αξιοποίηση των λιστών αυτών από το 2010 έως σήμερα.
«Πρέπει να αποδοθούν οι βαρύτατες πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για την αξιοποίηση των λιστών», τόνισε ο πρώην υπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης