Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα ιστορικά υψηλά της Ικτίνος, η αναφορά του Bankingnews πριν ένα έτος και ποια είναι η Amiral Gestion με άνω του 5%

Τα ιστορικά υψηλά της Ικτίνος, η αναφορά του Bankingnews πριν ένα έτος και ποια είναι η Amiral Gestion με άνω του 5%
Η αποτίμηση σε διάστημα 52 εβδομάδων εκτινάχθηκε από τα 38 εκατ. ευρώ στα 150 εκατ. ευρώ περίπου με αντίστοιχη βελτίωση της κερδοφορίας
Ήταν ακριβώς τέτοια μέρα πριν από ένα χρόνο όταν στο Bankingnews παρουσιάσαμε μία ανάλυση για την Ικτίνος με βάση το τίμημα που είχε δοθεί για την εξαγορά της Mermeren αλλά και το τίμημα για την εξαγορά της Κυριακίδης.
Τότε οι μετοχές του κλάδου εξόρυξης μαρμάρου είχαν αρχίσει να μπαίνουν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με τις περισσότερες να δικαιολογούν υψηλές αποτιμήσεις λόγω των εκπληκτικών κερδών που δημοσίευαν, των υψηλών περιθωρίων καθαρού κέρδους αλλά και της γενικότερης διάρθρωσης του ισολογισμού.
Η Ικτίνος αν και κατέγραφε σημαντική άνοδο από την αρχή του συγκεκριμένου έτους (2017) ήταν πολύ πίσω σε σύγκριση με τις ομοειδείς με τα περιθώρια βελτίωσης, αν όπως σημειώναμε επιτυγχάνονταν, να είναι μεγάλα.
Η Ικτίνος φαίνεται πως επικεντρώθηκε περισσότερο στον κλάδο του μαρμάρου και πρόσφατα ανακοίνωσε εξαγορά στη Δράμα.
Τότε, στις 12/7/2017 δηλαδή, η αποτίμηση της Ικτίνος ήταν στα 38 εκατ. ευρώ και είχε ενισχυθεί από την αρχή του έτους κατά 70% χωρίς όμως να βρίσκεται εντός των αποτιμήσεων που έδιναν οι εξαγορές των Mermeren και Κυριακίδη.



Σήμερα με αποτίμηση 145 εκατ. ευρώ περίπου και διαπραγμάτευση της μετοχής σε ιστορικά υψηλά, το μήνυμα που στέλνει είναι ότι υπάρχουν πολλές καλές εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης που μπορούν να εξελιχθούν τουλάχιστον σε καλές εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και να τραβήξουν τα βλέμματα επενδυτικών κεφαλαίων του εξωτερικού.
Η μετοχή έχει αρχίσει να κάνει πακέτα και μάλιστα ανακοινώθηκε ότι η Amiral Gestion ελέγχει ποσοστό λίγο πάνω από 5%.
Το γνωστό fund που ιδρύθηκε το 2003 έχει υπό διαχείριση περισσότερα από 3,8 δισ. ευρώ.
Είναι γνωστή ως μία από της βασικές παίκτριες με ειδίκευση σε γαλλικές και γενικότερα ευρωπαϊκές εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης με βασικό κριτήριο επιλογής μετοχών τα θεμελιώδη.
Επενδύει μακροπρόθεσμα σε εταιρείες που καταλαβαίνει το επιχειρηματικό τους μοντέλο και αναγνωρίζει πως έχουν πως υπάρχει αξία.
Σύμφωνα με την Amiral Gestion οι αγορές προσφέρουν πολλές ευκαιρίες στους υπομονετικούς επενδυτές, οι οποίοι αγνοούν τη βραχυπρόθεσμη τάση και επικεντρώνονται στα θεμελιώδη των εταιρειών.
Ήδη από τότε που το Bankingnews εντόπισε τη διαφορά αποτιμήσεων της Ικτίνος έναντι των άλλων ομοειδών η μετοχή έχει καταγράψει άνοδο 280% και τα θεμελιώδη καταγράφουν επίσης ανάλογη βελτίωση.
Τα καθαρά κέρδη του 2017 ανήλθαν στα 9 εκατ. ευρώ από 804 χιλ. ευρώ με την καθαρή θέση να ανέρχεται στα 36 εκατ. ευρώ και πλέον να μην έχει ελκυστικό p/bv.
Η αποδοτικότητα ωστόσο των ιδίων κεφαλαίων είναι εξαιρετική.

Δείτε το δημοσίευμα του Bankingnews
http://bankingnews.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/316984-h-apotimhsh-ths-iktinos-se-sygkrish-me-to-timhma-exagoras-poy-dothhke-gia-kyriakidh-kai-mermeren.html

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης