Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Την πώληση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων 2 δισ. εξετάζει η Eurobank έως τέλη 2018

tags :
Την πώληση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων 2 δισ. εξετάζει η Eurobank έως τέλη 2018
Προς τα τέλη του έτους προγραμματίζεται να βγει προς πώληση χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ από την Eurobank
Το ενδεχόμενο να προχωρήσει στα τέλη του έτους στην πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια εξετάζει η Eurobank, επιδιώκοντας να ανοίξει τις πωλήσεις σε όλες τις υποκατηγορίες των προβληματικών δανείων.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια, αξίας περίπου 2 δις ευρώ, τα οποία είναι μη εξυπηρετούμενα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εφόσον ο σχεδιασμός προχωρήσει, η διαγωνιστική διαδικασία θα βγει προς τα τέλη του έτους, με την αίρεση, πάντα, των συνθηκών, που θα επικρατούν στις αγορές.
Πρόκειται για το πρώτο τέτοιου είδους χαρτοφυλάκιο, που θα βγει προς πώληση από εγχώρια τράπεζα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου η εξέλιξη του διαγωνισμού αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του συνόλου της αγοράς και της εποπτικής αρχής.
Σημειώνεται ότι, τόσο η Eurobank, όσο και η Alpha, ανοίγουν σταδιακά τη δευτερογενή αγορά διαχείρισης οικιστικών ή μικρών εμπορικών ακινήτων.
Η μεν Eurobank έχει βγάλει προς πώληση χαρτοφυλάκιο με 650 ακίνητα, τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή της, εκτιμώμενης αξίας 21 εκατ. ευρώ.  
Οι μη δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν εντός των προσεχών ημερών.
Πρόκειται για κατοικίες ( σ.σ το 50% του χαρτοφυλακίου), εμπορικά και οικόπεδα, που είναι διεσπαρμένα σε όλη τη χώρα καθώς μόλις το 30% των 650 κατοικιών βρίσκεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.  
Ως σύμβουλος πώλησης λειτουργεί η PriceWaterhouseCoopers (PwC).
Προς πώληση βρίσκεται και η Eurobank Property με τις δεσμευτικές προσφορές να έχουν μετατεθεί προς τα τέλη του μήνα.   
Την ίδια στιγμή, η Alpha Bank πουλά μαζί με χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ακίνητα, που περιήλθαν στην ιδιοκτησία της, ανακτήσιμης αξίας περίπου 54 εκατ. ευρώ, το 70% των οποίων βρίσκεται στην Αττική.  
Οι μη δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν τη Δευτέρα 16 Ιουλίου και αναμένεται να συμμετάσχουν όλοι οι μεγάλοι παίκτες (Lone Star, PIMCO, Fortress, Centerbridge, DK ).  
Οι πωλήσεις ακινήτων διενεργούνται, μετά τις αυστηρές συστάσεις της ΕΚΤ σε όλες τις εγχώριες τράπεζες να προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις ακινήτων και να σταματήσουν να τα διακρατούν για αρκετούς μήνες, μετά τον πλειστηριασμό με στόχο αφενός να το «καθαρίσουν» από τα βάρη που φέρει, όπως απλήρωτοι φόροι (ΕΝΦΙΑ, τέλος ακίνητης περιουσίας) και τις υλικές ζημιές, αφετέρου να το πουλήσουν σε καλύτερη τιμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης