Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το 30% των παγκόσμιων εισαγωγών απορροφούν ΗΠΑ - Κίνα - Γερμανία - «Τρόμος» από πιθανή κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου

Το 30% των παγκόσμιων εισαγωγών απορροφούν ΗΠΑ - Κίνα - Γερμανία - «Τρόμος» από πιθανή κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου
Το 30% των παγκόσμιων εισαγωγών απορροφούν ΗΠΑ - Κίνα - Γερμανία - «Τρόμος» από πιθανή κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου
Για τους περισσότερους ηγέτες του κόσμου και τα στελέχη των επιχειρήσεων, η στροφή προστατευτικές πολιτικές όσον αφορά το εμπόριο ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη.
Αυτό συμβαίνει γιατί η κοινή πεποίθηση των οικονομολόγων είναι ότι μέτρα όπως ο νόμος Smoot-Hawley Tariff Act του 1930, που πυροδότησαν εμπορικό πόλεμο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, επιδείνωσαν κατά πολύ τα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας.
Είναι κοινό ότι οι αυξήσεις των δασμών συνήθως αντιμετωπίζονται με την επιβολή νέων δασμών ως αντίποινα, γεγονός που μπορεί συχνά να μεταφραστεί σε χαμηλότερα επίπεδα διεθνούς εμπορίου και μείωσης της οικονομικής ανάπτυξης.
Κατά την περίοδο 1929-1934, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το παγκόσμιο εμπόριο μειώθηκε κατά 66% - σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα επακόλουθων εμπορικών πολέμων μετά την ψήφιση του νόμου Smoot-Hawley.
Για τους παραπάνω λόγους, οι διεθνείς φραγμοί στο εμπόριο έχουν μειωθεί για δεκαετίες - μέχρι τώρα, φυσικά.

Οι μεγαλύτερες χώρες εισαγωγείς

Ποιες χώρες μπορούν να αυξήσουν το μέγεθος επιρροής τους επιβάλλοντας δασμούς ως αντίποινα;
Είναι εκείνες οι χώρες που εισάγουν τα περισσότερα αγαθά - και το σημερινό infographic από το HowMuch.net δείχνει τις χώρες με τις μεγαλύτερες εισαγωγές παγκοσμίως το 2017, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.



Πηγή: Visual Capitalist

Εδώ είναι οι 15 μεγαλύτεροι εισαγωγείς παγκοσμίως:



Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την πρώτη θέση με εισαγωγές ύψους 2,409 τρισ. δολαρίων το 2017, περίπου το 13,4% των συνολικών εισαγωγών.
Η Κίνα και η Γερμανία βρίσκονται στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα, με 1,842 τρισ. δολάρια (10,2% του παγκόσμιου συνόλου) των εισαγωγών για την Κίνα και 1,167 τρισ. δολάρια (6,5% του συνόλου) για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Μετά τις τρεις πρώτες χώρες, καμία άλλη χώρα δεν έχει αριθμό που να υπερβαίνει το 5% των παγκόσμιων εισαγωγών, αλλά η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Χονγκ Κονγκ (Κίνα) και οι Κάτω Χώρες ξεπερνούν το όριο του 3%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης