Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: «Σταθερή» η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ στο α' 6μηνο 2018 - Θα συνεχιστούν οι σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων

Fed: «Σταθερή» η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ στο α' 6μηνο 2018 - Θα συνεχιστούν οι σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων
Για σταθερή οικονομική ανάπτυξη και σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων, κάνει λόγο στην εξαμηνιαία της έκθεση η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ
«Σταθερή» ήταν η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) εξακολουθεί να αναμένει ότι θα αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια, όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα στην εξαμηνιαία της έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα (13/7/2018) και πρόκειται να παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Κογκρέσο.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, πρόκειται να απαντήσει σε ερωτήσεις των Αμερικανών βουλευτών την Τρίτη και την Τετάρτη (17 και 18 Ιουλίου 2018).
«Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η συνολική οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να έχει επεκταθεί με σταθερό ρυθμό», αναφέρει η Fed στην 63σέλιδη έκθεσή της, προσθέτοντας ότι η οικονομία εξακολουθεί να υποστηρίζεται από το ευνοϊκό καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα, από προηγούμενες αυξήσεις του πλούτου των νοικοκυριών, από την σταθερή οικονομική ανάπτυξη στο εξωτερικό και τις ευνοϊκές εγχώριες οικονομικές συνθήκες.
Ως εκ τούτου, σημειώνει η Fed, «αναμένει ότι περαιτέρω σταδιακές αυξήσεις» στα επιτόκια θα ήταν κατάλληλες, καθώς προσπαθεί να συνεχίσει να τροφοδοτεί την οικονομική επέκταση, που τώρα είναι η ιστορικά δεύτερη μεγαλύτερη.
Η Fed αναφέρει ακόμη ότι η δέσμη φορολογικών περικοπών της κυβέρνησης Trump έχει συμβάλει πιθανότατα στην ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών από το υποτονικό ξεκίνημα του 2018 και πιθανότατα θα προσφέρει μια συγκρατημένη ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη του τρέχοντος έτους.
Σε χθεσινή (12/7) του συνέντευξη, ο Powell δήλωσε ότι πιστεύει ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει σε ένα «πραγματικά καλό μέρος» μετά τα πρόσφατα κυβερνητικά φορολογικά προγράμματα και προγράμματα δαπανών, που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν το ΑΕΠ για τρία χρόνια.
Σημειώνεται ότι η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια επτά φορές από τότε που ξεκίνησε το λεγόμενο… tapering, τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ τελευταία φορά αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 0,25% στα μέσα Ιουνίου.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε τότε ότι αναμένει άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.
Παράλληλα, στην έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, οι αξιωματούχοι της Fed σημειώνουν για μία ακόμη φορά ότι η αύξηση των μισθών είναι ασθενέστερη από ό,τι θα περίμεναν, δεδομένου ότι το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σήμερα στο 4%.
Η αύξηση των μισθών ήταν «μέτρια», αναφέρει η έκθεση, πιθανότατα λόγω της αδύναμης παραγωγικότητας, ενώ εκτιμά ότι περισσότεροι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας θα εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό, εάν η ζήτηση παραμείνει ισχυρή,
Κάνοντας μια μικρή αναφορά στις προστατευτικές εμπορικές πολιτικές της κυβέρνησης Trump, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι η αβεβαιότητα συνιστά ανησυχία για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης