Στις 17/7 στην συνεδρίαση του ΤΧΣ κρίνεται ο CEO της Εθνικής – Τι συνέβη στην επιτροπή αξιολόγησης, όλο το παρασκήνιο και η Okland που φεύγει

Στις 17/7 στην συνεδρίαση του ΤΧΣ κρίνεται ο CEO της Εθνικής – Τι συνέβη στην επιτροπή αξιολόγησης, όλο το παρασκήνιο και η Okland που φεύγει
Για να τεθεί απλά, ο βασικός μέτοχος με 40,36% το ΤΧΣ έχει τον πρώτο και τελευταίο ρόλο και λόγο για την Εθνική τράπεζα.
(upd5) Για την Τρίτη 17 Ιουλίου 2018 το μεσημέρι (και όχι 16/7 όπως αρχικώς είχε σχεδιαστεί) μετατίθεται το θρίλερ της εκλογής διευθύνοντος συμβούλου (CEO) της Εθνικής τράπεζας καθώς θα συνεδριάσουν εκτελεστική επιτροπή που εισηγείται και το Γενικό Συμβούλιο που αποφασίζει του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ΤΧΣ είναι ο βασικός μέτοχος της Εθνικής με ποσοστό 40,36% οπότε έχει και λόγο και ρόλο και έχει πάρει θέση υπέρ ενός εκ των δύο υποψηφίων για την θέση του CEO, θέση η οποία θα πιστοποιηθεί στις 17 Ιουλίου.
Τι πραγματικά συνέβη στις 13 Ιουλίου το μεσημέρι όπου το nomination committee της Εθνικής είχε προγραμματιστεί να συγκληθεί για να αποφασίσει ποιον από τους δύο υποψηφίους θα προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας.
Πρόεδρος του nomination committee της Εθνικής είναι η Marianne Okland μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής η οποία έπρεπε να λάβει ουσιαστικά από τα 5 μέλη τις εισηγήσεις τους για ποιον από τους δύο υποψηφίους θα προκρίνουν για διευθύνοντα σύμβουλο.
Κατά την παρουσίαση των θέσεων των μελών της επιτροπής αξιολόγησης ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ Χριστόφορος Κουφαλιάς ανέφερε ότι η θέση του Ταμείου και βασικού μετόχου είναι ο ένας εκ των δύο υποψηφίων.
Η M. Okland εκ των βασικών μελών του διοικητικού συμβουλίου - και η οποία θα αποχωρήσει από την Εθνική τράπεζα -  ζήτησε να πληροφορηθεί πιο αρμόδιο όργανο είχε συνεδριάσει από το ΤΧΣ.
Ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ ενημέρωσε ότι είχε προφορικές εντολές από την διοίκηση του Ταμείου.
Η Marianne Okland ζήτησε επίσημη απόφαση από τον βασικό μέτοχο.
Κατά άλλα πληροφορίες ο Πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης ζήτησε να αναβληθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας καθώς υπήρχε διάσταση απόψεων και με βασικό στόχο να αποφευχθεί η σύγκρουση με τον βασικό μέτοχο.
Το ΤΧΣ ζητούσε ομόφωνη απόφαση και η πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης ήθελε να διεξαχθεί κανονικά η ψηφοφορία....
Αν και δεν έγινε ψηφοφορία στο nomination commitee (επιτροπή αξιολόγησης) της Εθνικής Τράπεζας - συμφώνησαν ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν - αλλά από τις αναφορές των 5 μελών προέκυψε ότι οι 2 τάσσονται υπέρ της μιας υποψηφιότητας και οι 3 υπέρ της άλλης υποψηφιότητας.
Όμως μεταξύ των 2 που στήριξαν την μια εκ των δύο υποψηφιοτήτων βρίσκεται και το ΤΧΣ με ποσοστό 40,36%, κοινώς ο ένας υποψήφιος έχει την στήριξη του Ταμείου και ο άλλος υποψήφιος δεν έχει την υποστήριξη του Ταμείου.
Είναι βαρύνουσας σημασίας το γεγονός ότι το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος πρότεινε συγκεκριμένο υποψήφιο και αυτό σημαίνει απόρριψη του άλλου υποψηφίου.
Πρακτικά ο βασικός μέτοχος πρόκρινε διευθύνοντα σύμβουλο για την Εθνική και εμμέσως πλην σαφώς απέρριψε την άλλη υποψηφιότητα και η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Τι θα συμβεί;

Όλο το βάρος της υπόθεσης διευθύνων σύμβουλος πέφτει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς ως βασικός μέτοχος με 40,36% έχει καίριο ρόλο στην επιλογή.
Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής αποφασίζει αλλά κανείς δεν μπορεί να αψηφήσει τον βασικό μέτοχο.
Την Τρίτη 17 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και με βάση ενδείξεις οι 2 από τους 3 της Επιτροπής είναι ξεκάθαρα υπέρ ενός υποψηφίου, του ίδιου υποψηφίου που υποστήριξε και ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ στην Επιτροπή Αξιολόγησης στις 13 Ιουλίου.
Ο Ηλίας Ξηρουχάκης μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, προερχόμενο από την ΤτΕ δεν είναι σαφές τι θα υποστηρίξει.
Όμως η Εκτελεστική Επιτροπή προτείνει τις αποφάσεις τις λαμβάνει μιας 6μελής επιτροπή υπό τον πρόεδρο Ανδρέα Βερύκιο.
Το βασικό σενάριο – αλλά όχι και 100% δεδομένο – είναι ότι το Γενικό Συμβούλιο θα ταχθεί υπέρ της πρότασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ.
Εάν το ΤΧΣ καταλήξει σε ένα υποψήφιο που είναι και το βασικό σενάριο αυτός θα είναι ο επόμενος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας.

Κατά πλειοψηφία λοιπόν το ΤΧΣ θα προτείνει ένα εκ των δύο υποψηφίων για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Μετά από αυτή την διαδικασία θα ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και το nomination commitee (επιτροπή αξιολόγησης).
Εάν υπάρχει τελική πρόταση από το ΤΧΣ δηλαδή επισήμως πάρει την θέση ενός εκ των δύο υποψηφίων για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική, το πιθανότερο σενάριο είναι και το nomination commitee να ταχθεί υπέρ αυτής της πρότασης, όπως και το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας.

Για να τεθεί απλά, ο βασικός μέτοχος με 40,36% το ΤΧΣ έχει τον πρώτο και τελευταίο ρόλο και λόγο για την Εθνική τράπεζα.
Ο Πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας εκτιμούμε ότι θα ταχθεί με το ΤΧΣ δεν θα πάει κόντρα στο Ταμείο και βασικό μέτοχο.

Ποιο είναι το κακό σενάριο;

Το κακό σενάριο είναι να υπάρξει χάσμα και ρήγμα στο εσωτερικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξέλιξη που θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Το ακόμη χειρότερο σενάριο είναι να υπάρξει ρήξη μεταξύ ΤΧΣ και Εθνικής καθώς σε αυτή την απευκταία περίπτωση ο βασικός μέτοχος στην Γενική Συνέλευση μπορεί να προκαλέσει χάος ζητώντας ακόμη και την αποπομπή μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Η εκλογή διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική τράπεζα θα ήταν μεγάλο λάθος να καταλήξει να κριθεί στην Γενική Συνέλευση.
Η Γενική Συνέλευση πρέπει μόνο να επικυρώσει όχι να επιλύσει μια χαοτική διαφορά….

Τι έγραφε νωρίτερα το bankingnews
 
 Σοβαρή διάσταση απόψεων, στα όρια του ρήγματος, για την οποία πολύ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το bankingnews, προέκυψε στην Εθνική Τράπεζα με επίκεντρο την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου, θέση για την οποία υπάρχουν 2 υποψηφιότητες (όχι 3 αλλά 2 υποψηφιότητες).
Ωστόσο, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος με 40,36% με τον εκπρόσωπο του Χριστόφορο Κουφαλιά και εκπρόσωποι της Επιτροπής Αξιολόγησης της Εθνικής Τράπεζας συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη απόφαση και να αποφευχθεί οποιαδήποτε ρήξη η σύγκρουση.
Ρήξη ή σύγκρουση σημαίνει ότι το ΤΧΣ θα πάει στην Γενική Συνέλευση και εκεί θα μπορούσαν να συμβούν πολλά δραματικά έως και καθαίρεση μελών του ΔΣ.
Για να συμβεί όμως αυτό με βάση την εταιρική διακυβέρνηση θα πρέπει προηγουμένως να έχουν προετοιμαστεί οι αντικαταστάτες.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος της Εθνικής τράπεζας, πρότεινε συγκεκριμένο υποψήφιο για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και ξεκαθάρισε ότι η πρόταση του πρέπει να γίνει σεβαστή ενώ ταυτόχρονα ζήτησε να υπάρξει ομόφωνη απόφαση.
Δηλαδή παρουσίασε την πρόταση του και ταυτόχρονα ζήτησε ομόφωνη απόφαση.
Αν και δεν έγινε ψηφοφορία στο nomination commitee (επιτροπή αξιολόγησης) της Εθνικής Τράπεζας αλλά από τις αναφορές των 5 μελών προέκυψε ότι οι 2 τάσσονται υπέρ της μιας υποψηφιότητας και οι 3 υπέρ της άλλης υποψηφιότητας.
Όμως μεταξύ των 2 που στήριξαν την μια εκ των δύο υποψηφιοτήτων βρίσκεται και το ΤΧΣ με ποσοστό 40,36%, κοινώς ο ένας υποψήφιος έχει την στήριξη του Ταμείου και ο άλλος υποψήφιος δεν έχει την υποστήριξη του Ταμείου.
Είναι βαρύνουσας σημασίας το γεγονός ότι το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος πρότεινε συγκεκριμένο υποψήφιο και αυτό σημαίνει απόρριψη του άλλου υποψηφίου.
Πρακτικά ο βασικός μέτοχος πρόκρινε διευθύνοντα σύμβουλο για την Εθνική και εμμέσως πλην σαφώς απέρριψε την άλλη υποψηφιότητα και η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Ο υποψήφιος που δεν έχει την στήριξη του Ταμείου έχει ξεκινήσει γύρο επαφών σε ΤτΕ και κυβέρνηση ώστε να....υποστηριχθεί.

Το nomination commitee (επιτροπή αξιολόγησης) της Εθνικής Τράπεζας λόγω αυτής της μεγάλης διάστασης απόψεων που έχει ανακύψει, αποφάσισε... να μην αποφασίσει και να ληφθούν οι αποφάσεις με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία από όλα τα μέρη και να "κατεβάσουν" κοινή πρόταση για τον διευθύνοντα σύμβουλο, ενδεχομένως τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 όπου θα συνεδριάσει και το ΤΧΣ.

Τι πρέπει να γίνει;

Τι πρέπει να γίνει ώστε να αποφευχθεί η ρήξη και οι διαφορές λυθούν στην Γενική Συνέλευση της Εθνικής;
Οι επιλογές είναι
1)Ο ένας εκ των δύο υποψηφίων να αποσυρθεί και ένας να είναι ο υποψήφιος.
2)Το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος να ξεκαθαρίσει σε όλους ότι η επιλογή του θα περάσει
3)Ο Πρόεδρος της Εθνικής να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αποφευχθεί η ρήξη....

Οι 96 κρίσιμες ώρες

Μέσα σε 96 ώρες θα κριθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ή κατά το ορθότερο μέσα σε 96 ώρες πρέπει να αποφασιστεί ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής καθώς οποιαδήποτε απόκλιση από αυτό το χρονοδιάγραμμα θα σηματοδοτεί την έναρξη μιας σύγκρουσης που μόνο ζημία θα προκαλέσει.
Ο κίνδυνος να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ βασικού μετόχου με ποσοστό 40,36% δηλαδή του ΤΧΣ με μέρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής τράπεζας είναι - δυστυχώς - πολύ αυξημένο.

Το καλό σενάριο για την Εθνική τράπεζα είναι το εξής
Να σημειωθεί ότι στις 13 Ιουλίου λίγο μετά τις 13:00 ξεκίνησε η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Εθνικής τράπεζας δηλαδή το nomination committee και τα μέλη που το απαρτίζουν καταθέτουν τις προτάσεις τους.
Το ΤΧΣ από ότι αναφέρουν οι πληροφορίες θα προτείνει συγκεκριμένο υποψήφιο για την θέση του CEO στην Εθνική τράπεζα.

Κάθε μέλος ψηφίζει ποιον από τους δύο υποψηφίους που υπάρχουν για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου προτείνει για την θέση του CEO στην Εθνική.
Όταν πέρασαν στην συνέντευξη οι δύο ενδιαφερόμενοι δήλωσαν και ορθώς ότι η απόφαση για τον διευθύνοντα σύμβουλο πρέπει να είναι ομόφωνη.
Αυτό είναι 100% σωστό γιατί ομόφωνη απόφαση σημαίνει συνοχή, εσωτερική ηρεμία στην Εθνική τράπεζα.
Οπότε το nomination committee Παρασκευή μεσημέρι στις 13 Ιουλίου θα έχει αποφασίσει και θα προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο τον διευθύνοντα σύμβουλο.
Δεν είναι σαφές εάν το nomination committee προκρίνει ένα υποψήφιο ή και τους δύο υποψηφίους με στόχο το διοικητικό συμβούλιο να ψηφίσει.
Την Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 συνεδριάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να αξιολογήσει τα δεδομένα και να αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας.
Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του ΤΧΣ που ζήτησε ενημέρωση για την διαδικασία είναι ξεκάθαρο ότι θα έχει ρόλο και λόγο στην διαδικασία.
Αυτό που πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να αποφύγουν είναι την σύγκρουση.
Π.χ. δεν μπορεί μια ομάδα μελών του ΔΣ να προκρίνει ένα υποψήφιο και το ΤΧΣ ή κάποια άλλη ομάδα να προκρίνει άλλο υποψήφιο.
Για να αποτραπεί το αδιέξοδο θα πρέπει
1)Να γίνει σεβαστή η πλειοψηφία
2)Να γίνει σεβαστό το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι ο βασικός μέτοχος της Εθνικής με 40,36%...
Μια σύγκρουση με το ΤΧΣ για τον διευθύνοντα σύμβουλο στην Εθνική θα μπορούσε να οδηγήσει στο χάος γιατί με 40% του μετοχικού κεφαλαίου το ΤΧΣ μπορεί να επιβάλλει όποιον θέλει στην Γενική Συνέλευση.
Εταιρική διακυβέρνηση σημαίνει σεβασμός στις διαδικασίες αλλά ταυτόχρονα ο μέτοχος του 40,36% δεν μπορεί να μην υπολογίζεται.
Το τραγικό σενάριο όχι απλά αρνητικό σενάριο θα ήταν το ΤΧΣ και το ΔΣ της Εθνικής βρεθούν σε πορεία σύγκρουσης και τότε στην Γενική Συνέλευση το ΤΧΣ επιβάλλει την πρόταση του ή ζητήσει αντικατάσταση μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Η Εθνική δεν θέλει χάος αλλά μια καθαρή λύση.
Το ΤΧΣ, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, η τωρινή διοίκηση, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μόνο ένα γνώμονα πρώτα η Εθνική τράπεζα και πρώτα η εσωτερική ηρεμία της Εθνικής τράπεζας.

 Σοβαρή υποσημείωση

Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών έχει ενημερωθεί για τους δύο εν δυνάμει υποψηφίους στην Εθνική τράπεζα για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου και οι δύο έχουν εγκριθεί ότι πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται.
Το θέμα να κόψει κάποιον ο SSM δεν υφίσταται, έχει ήδη απαντηθεί.

Υποσημείωση 2

Ο Κώστας Μιχαηλίδης ο πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας έχει ένα σημαντικό ρόλο διασφαλίζει την σταθερότητα και την διαφάνεια της διαδικασίας.
Ο Πρόεδρος της Εθνικής χρειάζεται ένα ικανό CEO που θα τρέξει την Εθνική τράπεζα γιατί η επιτυχία της Εθνικής είναι συλλογική.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS