Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (VERSAL): Το Χ.Α. «ασφυκτιά» από την υπερρύθμιση και την υπερφορολόγηση

Φέγγος (VERSAL): Το Χ.Α. «ασφυκτιά» από την υπερρύθμιση και την υπερφορολόγηση
Οι επενδυτές επιλέγουν τη στάση αναμονής και αυτό είναι επίσης καταστροφικό για το Ελληνικό χρηματιστήριο
Η κακοδαιμονία συνεχίστηκε την περασμένη βδομάδα, στο χρηματιστήριο, με το τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και τις περισσότερες μετοχές να δίνουν σήμα για πωλήσεις.  
Παρόλα αυτά, σε επίπεδο δείκτη, η διατήρηση του επιπέδου των 735 μονάδων σαν στήριξη, το γεγονός ότι ούτε καν προσεγγίσαμε αυτό το επίπεδο και η ανοδική αντίδραση των τελευταίων συνεδριάσεων, δίνει κάποιες ελπίδες για περαιτέρω βελτίωση την επόμενη βδομάδα.
Σημαντική εξέλιξη της εβδομάδας η υπερκάλυψη του ομολογιακού του ΟΤΕ, τετραετούς διάρκειας και με κουπόνι μόνον 2,375% ετησίως. Αυτό σε συνδυασμό με τα spreads ομολόγων που διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, δείχνει ότι οι ξένοι έχουν σταματήσει να σκέφτονται το Grexit.
Από την άλλη, υπάρχει ο συνδυασμός της ύπαρξης Προγράμματος μετά τα Μνημόνια, της καταδίκης του κέρδους, της έλλειψης σαφούς αναπτυξιακού σχεδιασμού, αλλά και των ερωτημάτων αξιοπιστίας που δημιουργεί η υπόθεση της Follie.  
Οπότε οι επενδυτές επιλέγουν τη στάση αναμονής και αυτό είναι επίσης καταστροφικό για το Ελληνικό χρηματιστήριο.
Την επόμενη βδομάδα έχουμε την πρώτη δημόσια εγγραφή εταιρίας στο χρηματιστήριο μετά από πολύ καιρό και αυτό θα δώσει μια αίσθηση για το πώς αντιμετωπίζονται νέες οντότητες στο χώρο.
Έχω επανειλημμένα αναφέρει πως η Ελληνική αγορά εκτός από υπερφορολογημένη είναι και υπερρυθμισμένη.
Θα ήθελα λοιπόν να μιλήσω για ένα θέμα που θεωρώ εξίσου σημαντικό με τη μείωση της φορολογίας, για την προσέλκυση επενδύσεων.
Αυτό στα Αγγλικά λέγεται DEREGULATION.  
Δυστυχώς στα Ελληνικά μεταφράζεται ΑΠΟΡΡΎΘΜΙΣΗ και αυτό στο μυαλό των Ελλήνων σημαίνει κάτι κακό.
Νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε πλέον ότι όταν ανεβάζεις τους φόρους, ο κόσμος δεν μπορεί να τους πληρώσει και το κράτος εισπράττει λιγότερα.  
Επίσης να προσθέσω, το κράτος κρατάει όλους τους πολίτες ομήρους, καθόσον όλοι χρωστάνε και μπορούν επιλεκτικά να εκβιάζονται.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις ρυθμίσεις της αγοράς.
Ο Reagan έγινε Πρόεδρος της Αμερικής με βασικό σύνθημα DEREGULATION και γύρισε την τότε χειμαζόμενη αμερικάνικη οικονομία.  Το ίδιο και η Thatcher, πρόσφατα ο Trump και πλήθος άλλων πολιτικών του φιλελεύθερου χώρου.
Το 2018 στην Ευρώπη μπορεί να χαρακτηριστεί έτος REGULATION.
Νέες Ευρωπαϊκές νομοθεσίες, εφαρμόζονται με λάθος τρόπο στην ήδη υπερρυθμισμένη Ελληνική αγορά, δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα αξιοπιστίας, καθώς όλοι δουλεύουμε για τον Εσωτερικό Ελεγκτή της εταιρίας, μαζεύοντας στοιχεία.
Και έρχεται η υπόθεση του Follie να αποδείξει ότι όλα αυτά τα δισεκατομμύρια στοιχεία και όλες αυτές οι εργατοώρες, απλώς στοιβάζονται σε γραφεία ή computers και κανείς δεν τα ελέγχει.
DEREGULATION είναι κάποιος συνδυασμός Απλοποίησης της Νομοθεσίας, Καταπολέμησης της Γραφειοκρατίας και Ελέγχων από πραγματικά Ανεξάρτητες Αρχές.
Πρέπει να εξηγηθεί στους ψηφοφόρους τι σημαίνει DEREGULATION, να βρεθεί ένας όρος στα Ελληνικά που να μη δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και να γίνει προσπάθεια αυτό να υιοθετηθεί από τις πολιτικές ηγεσίες.
Ο όρος θα μπορούσε να είναι ΕΠΑΝΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΩΣΤΕ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΝΑ ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και οι επιχειρήσεις το νιώθουν καθημερινά ενώ οι υποψήφιοι επενδυτές αποθαρρύνονται.

Κωνσταντίνος Φέγγος
Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης