Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κουβέιτ: Βρυχάται ο «κοιμώμενος» χρηματιστηριακός γίγαντας της Μ. Ανατολής

Κουβέιτ: Βρυχάται ο «κοιμώμενος» χρηματιστηριακός γίγαντας της Μ. Ανατολής
Βρυχάται ο «κοιμώμενος» χρηματιστηριακός γίγαντας της  Μέσης Ανατολής
Το Κουβέιτ έχει εδώ και καιρό χαρακτηρίζεται ως «κοιμώμενος γίγαντας» του Κόλπου.
Το Κουβέιτ θεωρείται ένα από τα λιγότερο ενδιαφέροντα κράτη από τις περιφερειακές οικονομίες της Μέσης Ανατολής και έχει κάνει ελάχιστα για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.
Ωστόσο αυτό ενδέχεται να αλλάξει.
Η χρηματιστηριακή αγορά του Κουβέιτ εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστεί σε αναδυόμενη αγορά, γεγονός που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Τα αμοιβαία κεφάλαια που παρακολουθούν και επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές του MSCI διαχειρίζονται πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια από τα hedg funds που επενδύουν στις «frontier market» στις οποίες κατατάσσεται το Κουβέιτ.
Υπάρχουν 30 ETFS που παρακολουθούν τις αναδυόμενες αγορές και τα τρία μεγαλύτερα διαθέτουν περίπου 135 δισ. δολάρια υπό διαχείριση.
Το Κουβέιτ έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της χώρας στις αγορές MSCI και FTSE για τις «frontier market», πάνω από 21% και 19% αντίστοιχα.
Τον Ιούνιο του 2018, η MSCI ανέφερε ότι θα τοποθετήσει τον δείκτη MSCI Kuwait υπό αναθεώρηση για πιθανή αναβάθμιση από «frontier market» σε αναδυόμενη αγορά το 2019.

Τι συμβαίνει με τις μετοχές όταν μια αγορά αναβαθμίζεται σε αναδυόμενη

Η αναβάθμιση μίας χρηματιστηριακής αγοράς από frontier market σε αναδυόμενη,  σημαίνει ότι hedge fund και passive funds που ακολουθούν τους δείκτες θα αναγκαστούν βάση του καταστατικού τους να επενδύσουν στο χρηματιστήριο του Κουβέιτ.
Το ιστορικό της αγοράς δείχνει ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η διαδικασία αναθεώρησης των δεικτών μπορεί να σημαίνει σημαντική άνοδο για τις αποτιμήσεις των μετοχών μέχρι την αναθεώρηση.

Ακολουθούν ορισμένα πρόσφατα παραδείγματα

Η Αργεντινή και η Σαουδική Αραβία πέρασαν από παρόμοιες αναθεωρήσεις και αναβαθμίσεις στις αναδυόμενες αγορές που ξεκίνησαν το 2017 και οδήγησαν σε επίσημες αναβαθμίσεις τον Ιούνιο του 2018.
Η χρηματιστηριακή αγορά της Σαουδικής Αραβίας ήταν μια από τις κορυφαίες αγορές σε απόδοση αγορές παγκοσμίως κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας σε συνάρτηση με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των μεταρρυθμίσεων από τον πρίγκιπα διάδοχο Bin. Salman, που οδήγησαν στην αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Το χρηματιστήριο της Αργεντινής - μπορεί να έχει βρεθεί στο επίκεντρο πιέσεων τον τελευταίο καιρό, ωστόσο το 2017 ήταν το πρώτο σε απόδοση.
Ο όγκος των συναλλαγών και οι αποτιμήσεις των μετοχών στο χρηματιστήριο του Κουβέιτ αυξήθηκαν μέσα στο 2018.
Το σχετικά μικρό μέγεθος της αγοράς συνολικά και η περιορισμένη ρευστότητα της, συνέβαλαν επίσης σε μεγάλες εξελίξεις στις τιμές των μετοχών από τις ειδήσεις του Ιουνίου.
Ωστόσο, οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη άνοδος στις τιμές των μετοχών δεν μπορεί να ξεπεράσει ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο που  παραμένει για την οικονομία του Κουβέιτ, την τεράστια εξάρτησή της από το από το πετρέλαιο και την έλλειψη επενδύσεων στην ιδιωτική τομέα, που έχουν  οδηγήσει σε μια σειρά μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Μια πετρελαϊκή οικονομία που χρειάζεται αλλαγή

Η οικονομία του Κουβέιτ, όπως και σε μεγάλο βαθμό οι περισσότερες στη Μέση Ανατολή, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές πετρελαίου.
Το Κουβέιτ έχει το 6% των παγκόσμιων αποθεμάτων αργού πετρελαίου ήτοι περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια βαρέλια.
Το Κουβέιτ έχει το υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ που συνδέεται με το πετρέλαιο μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ.
Το 90% των εσόδων από τις εξαγωγές και το 90% του κυβερνητικού εισοδήματος εξαρτάται από το πετρέλαιο.
Ο ιδιωτικός τομέας αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 3,5% και 4% μεταξύ 2018 και 2021.
Ωστόσο, η έλλειψη διαφοροποίησης στην οικονομία του καθιστά δύσκολο για τις επιχειρήσεις να βρουν εργαζόμενους και να γεφυρώσουν το μεγάλο χάσμα μεταξύ ιδιωτικού (36%) και δημόσιου (74%).
Οι υπήκοοι του Κουβέιτ είναι εξορισμού εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα ως μέρος της αναδιανομής από τα κέρδη του πετρελαίου, ενώ οι περισσότεροι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα είναι μετανάστες.
Όπως και στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, η κυβέρνηση του Κουβέιτ έχει εκπονήσει ένα ευρύ σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης πέρα από το πετρέλαιο, το σχέδιο «Kuwait Visions 2035» , το οποίο στοχεύει στην αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων και στην εξομάλυνση της διαδικασίας για ξένες επιχειρήσεις που επιδιώκουν να λειτουργήσουν στη χώρα.
Το χρηματιστήριο της χώρας, το  Boursa Kuwait, έκανε επίσης πρόσφατες αλλαγές για να ενθαρρύνει την εισαγωγή εταιριών αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων.

ΟΠΕΚ, πετρέλαιο και ΑΕΠ



Ήταν πολύ πιο δύσκολο για έναν ξένο επενδυτή να αποκτήσει εμπορική άδεια στο Κουβέιτ,  καθώς περίμενε κατά μέσο όρο 60 ημέρες, το οποίο το 2015 μειώθηκε σε τρεις ημέρες.
Το κόστος των αδειών μειώθηκε επίσης.
Οι ξένοι επενδυτές είναι πλέον σε θέση να κατέχουν το 100% των μετοχών των εταιρειών που αγοράζουν στο Κουβέιτ και να λαμβάνουν απαλλαγή από τους φόρους εισοδήματος για χρονικό διάστημα έως 10 ετών.
Αυτές οι αλλαγές ώθησαν την ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα.
Το Κουβέιτ έχει ένα μοναδικό πολιτικό εμπόδιο σε σύγκριση με άλλες χώρες του Κόλπου, καθώς προσπαθεί να διαφοροποιηθεί.
Έχει ένα ενεργό κοινοβούλιο, την Εθνική Συνέλευση, η οποία καλεί την κυβέρνηση να λογοδοτεί για τη λήψη οικονομικών αποφάσεων και έχει, στο παρελθόν, εμποδίσει σημαντικές πρωτοβουλίες υποδομών και ενέργειας που θα εκσυγχρονίσουν και θα επεκτείνουν την υπάρχουσα οικονομική βάση του Κουβέιτ.
Αυτό το πολιτικό φρένο στην οικονομική μεταρρύθμιση δεν υπάρχει σε άλλα κράτη του Κόλπου.
Το Κουβέιτ εξακολουθεί να ανακάμπτει από την πολιτική παράλυση που έπληξε τη χώρα μεταξύ 2006 και 2012, όταν υπήρξαν έξι εκλογές και περισσότερες από δώδεκα υπουργικά συμβούλια.
Αυτό έκανε «μεγάλη ζημιά» στη διεθνή εικόνα του επενδυτή του Κουβέιτ και τώρα αποκαθίσταται η χαμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών σχετικά με τις κοινοβουλευτικές πιέσεις παραμένει ζήτημα.
Το κίνημα του Κουβέιτ σε μια πιο ισορροπημένη οικονομία θα μπορούσε να μειώσει την αστάθεια στην αγορά.
Οι δραματικές αλλαγές στις τιμές του πετρελαίου οδηγούν σε τεράστιες διακυμάνσεις της οικονομίας.
Ακόμη και με την πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, το Κουβέιτ αναμένει ένα άλλο δημοσιονομικό έλλειμμα για το οικονομικό έτος 2018-2019, ύψους 21 δισ. δολαρίων (περίπου 17,5% του ΑΕΠ), το τέταρτο συνεχόμενο ετήσιο έλλειμμα.
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να χρηματοδοτήσει πρόσφατα ελλείμματα από τα κρατικά της αποθεματικά ύψους 600 δισ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης