Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Chipita: Οι μνηστήρες, το κολλημένο IPO και το ομολογιακό που έσκασε μέσα... σε 2 μήνες

tags :
Chipita: Οι μνηστήρες, το κολλημένο IPO και το ομολογιακό που έσκασε μέσα... σε 2 μήνες
Τι πραγματικά συμβαίνει με την εταιρία του κ. Θεοδωρόπουλου;
Οι ενδιαφερόμενοι τουλάχιστον δύο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Μόνο που οι πληροφορίες αυτές κυκλοφορούν με μεγάλη ευκολία και παρά το γεγονός ότι η Chipta δεν είναι εισηγμένη για να μπορεί να εξάψει το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Η τελευταία πληροφορία έκανε λόγο για ενδιαφέρον της Pepsico και μάλιστα για ποσό μεταξύ 1,2 και 1,4 δισ. ευρώ ενώ πριν οι πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε εκδηλωθεί ζήτηση από την Mondelez με αποτίμηση 1,25 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε αξία 22 φορές τα EBITDA.
Η εταιρία έχει διανείμει από το 2015 έως και φέτος το ποσό των 45 εκατ. ευρώ μέσω επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους και όχι μέρισμα.
Από τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία του 2016 τα έσοδα σε ενοποιημένη βάση ανήλθαν σε 432,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 11,2% σε σύγκριση με το 2015.
Τα συγκρίσιμα EBITDA, διαμορφώθηκαν σε επίπεδο ομίλου σε 59,8 εκατ. ευρώ, έναντι 56,5 εκατ. ευρώ το 2015, καταγράφοντας αύξηση 5,8% και τα κέρδη μετά από φόρους σε 9,3 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας κατακόρυφη πτώση σε σχέση με το 2015 που είχαν διαμορφωθεί σε 51 εκατ. ευρώ.
Βέβαια με τζίρο 430 ή 500 εκατ. ευρώ και αυξανόμενο δανεισμό (μάλιστα στις αρχές του 2017 η εταιρία ζήτησε από τους ομολογιούχους την αύξηση του δανεισμού σε σχέση με το EBITDA  συγκριτικά με τις προβλέψεις του ομολογιακού καθώς δεν τηρούσε τους όρους του ομολογιακού που μόλις είχε λάβει) το ερώτημα είναι αν δικαιολογούνται τέτοιες αποτιμήσεις.
Και είναι δε εντυπωσιακό ότι η εταιρία δεν τηρούσε τους όρους του κοινοπρακτικού μόλις δύο μήνες αφ ότου το έλαβε αλλά και επιθυμούσε τη μετάθεση των χρόνων πληρωμής.
Ταυτόχρονα δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η εταιρία επί αρκετούς μήνες προετοίμαζε δημόσια εγγραφή και επιζητούσε αποτίμηση 1 δισ. ευρώ την οποία μέχρι στιγμής δεν επέτυχε.
Μάλιστα από τις αγορές επιθυμούσε να αντλήσει έως και ποσά που έφταναν τα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ τα οποία επόσης δεν προκύπτουν.
Σημειώνεται ότι στον όμιλο Chipita υπάρχει πλήθος μετόχων, ισχυρών επιχειρηματικών ονομάτων και όχι μόνο ο κ. Θεοδωρόπουλος που την διοικεί και ο όμιλος Olayan.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης