Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το βασικό σενάριο θέλει τις εθνικές εκλογές το Μάιο του 2019 – Συμφέρει πολιτικά τον Τσίπρα

Το βασικό σενάριο θέλει τις εθνικές εκλογές το Μάιο του 2019 – Συμφέρει πολιτικά τον Τσίπρα
Δεν αποκλείονται όμως και εκπλήξεις και ανατροπές λόγω Σκοπιανού και συντάξεων
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαμηνύει κατηγορηματικά ότι οι κάλπες των εθνικών εκλογών θα στηθούν τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2019 με τη λήξη της τετραετίας.
Το επανέλαβε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος διέψευσε κάθε σενάριο πρόωρων εκλογών, σπεύδοντας να επισημάνει πως όσοι έχουν ποντάρει έως σήμερα στην εκλογολογία, έχουν πέσει έξω.
Και δεν έχει άδικο, μια και από την «αριστερή παρένθεση», έχουμε φτάσει στη μακροβιότερη κυβέρνηση επί μνημονίων.
Όμως το βασικό σενάριο θέλει τις κάλπες για τις εθνικές εκλογές να στήνονται τον Μάιο του 2019.
Μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Και οι λόγοι που ενισχύουν αυτό το σενάριο είναι αρκετοί και σημαντικοί:
Πρώτον, βολεύει πολιτικά τον Τσίπρα.
Οι τριπλές κάλπες δίνουν τη δυνατότητα να διαχυθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης και οι πολίτες, αφού θα έχουν εκφράσει την οργή τους, να εμφανιστούν πιο «ώριμοι» και κυρίως πιο συγκρατημένοι μπροστά στην κάλπη των εθνικών εκλογών, κάτι που αναμφισβήτητα θα λειτουργήσει πολιτικά υπέρ του Τσίπρα.
Εάν έχουν προηγηθεί οι ευρωεκλογές (και οι αυτοδιοικητικές) και εάν - όπως αναμένεται - η ΝΔ επιτύχει μια μεγάλη νίκη επί του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ την εκλογική ήττα στις εθνικές εκλογές, σε περίπτωση που αυτές ακολουθήσουν κάποιους μήνες αργότερα.
Δεύτερον, είναι περισσότερο από προφανές ότι ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του θέλουν χρόνο.
Χρόνο προκειμένου να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αφήγημα τους και να υλοποιήσουν μέρος των δεσμεύσεων για φοροελαφρύνσεις.
Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πανηγυρίσει με κάθε επισημότητα το τέλος των μνημονιακών προγραμμάτων.
Από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να προαναγγείλει φοροελαφρύνσεις και να ανακοινώσει τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό, με τις συλλογικές συμβάσεις, με τις συντάξεις, κοκ.
Και το στοίχημα για τον Τσίπρα και την κυβέρνηση είναι όλα αυτά τα θετικά (εάν πράγματι επιβεβαιωθούν), να φανούν και στην καθημερινότητα ή καλύτερα στην τσέπη των πολιτών.
Παράμετρος εξαιρετικά κρίσιμη και για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Τρίτον, το διάστημα έως το Μάιο του 2019 επιτρέπει στον Τσίπρα να προχωρήσει σε έναν γενναίο ανασχηματισμό και να διαμορφώσει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα που αφενός θα δώσει νέα πνοή και ώθηση στην κυβέρνηση έως τις επόμενες εκλογές και αφετέρου μπορεί – ανάλογα και με τις επιλογές του πρωθυπουργού για διεύρυνση – να ενισχύσει το πολιτικό προφίλ του Τσίπρα.
Συνεπώς η επιλογή να στηθούν οι εθνικές εκλογές το Μάιο του 2019 προβάλλει ως η πιο συμφέρουσα πολιτικά για τον Τσίπρα και την κυβέρνηση του.
Άλλωστε οι άλλες ημερομηνίες που ακούγονται και «παίζουν» δεν εξυπηρετούν το πολιτικό σχέδιο του πρωθυπουργού.
Είτε πρόκειται για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο του 2018 είτε για εκλογές στις αρχές του 2019.
Η επιχειρηματολογία ότι ο πρωθυπουργός θα θελήσει με εκλογές το φθινόπωρο του 2018 να αιφνιδιάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, επιχειρώντας αφενός να εκμεταλλευτεί το πανηγυρικό κλίμα της εξόδου από τα μνημόνια και να προλάβει την περικοπή των συντάξεων, δεν έχει ιδιαίτερη βάση.
Υπό το σκεπτικό ότι η περικοπή των συντάξεων έχει ήδη χρεωθεί στην κυβέρνηση του και ότι το πανηγυρικό κλίμα για το τέλος των μνημονίων δεν λέει τίποτα, εφόσον οι πολίτες δεν θα έχουν δει να αλλάζει κάτι στη ζωή και στην τσέπη τους.
Με λίγα λόγια η κυβέρνηση δεν θα έχει να παρουσιάσει κάτι απτό στους πολίτες, πέρα από λόγια, στα οποία δεν πιστεύει κανείς πλέον.
Όσον αφορά την έτερη ημερομηνία, περί εκλογών στις αρχές του 2019, αυτή συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.
Βάσει του χρονοδιαγράμματος, η ΠΓΔΜ θα έχει τελειώσει με τη συμφωνία των Πρεσπών στα τέλη του Ιανουαρίου του 2019, κάτι που σημαίνει ότι η συμφωνία θα πρέπει να έρθει στην ελληνική Βουλή τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2019 προς κύρωση.
Και μπορεί οι ΑΝΕΛ να έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη συμφωνία και να αποσυρθούν από την κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν θα ρίξουν και την κυβέρνηση.
Δεδομένου ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την ελληνική Βουλή, δεν αποκλείεται οι ΑΝΕΛ να στηρίξουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες.
Σε κάθε περίπτωση τόσο οι συντάξεις όσο και το Σκοπιανό είναι ζητήματα –«κλειδιά» για τον πολιτικό και εκλογικό σχεδιασμό του Τσίπρα και για αυτό το λόγο δεν θα πρέπει να αποκλειστούν τυχόν εκπλήξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης