Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Πρέπει να δοθεί μια λύση στο Σκοπιανό - Το κλίμα είναι βαρύ στη Βόρεια Ελλάδα

Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Πρέπει να δοθεί μια λύση στο Σκοπιανό - Το κλίμα είναι βαρύ στη Βόρεια Ελλάδα
Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Πρέπει να δοθεί μια λύση στο Σκοπιανό - Το κλίμα είναι βαρύ στη Βόρεια Ελλάδα
Τα χαρτιά του άνοιξε για την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων τον κατώτατο μισθό και για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθανάσιος  Σαββάκης σε συνάντηση με τους  δημοσιογράφους, προσδιορίζοντας πλέον το ρόλο του ΣΒΒΕ ως επίσημου  κοινωνικού εταίρου μετά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εντάξει τον Σύνδεσμο στο κλαμπ  που μέχρι σήμερα ήταν ο ΣΕΒ.
Ο πρόεδρος κ. Αθανάσιος Σαββάκης είπε ότι δεν μαλώνουμε με το ΣΕΒ και δεν υπάρχει αντιπαράθεση.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο ΣΕΒ έχει… ξεχάσει την μεταποίηση καθώς είχε άλλες προτεραιότητας, επισημαίνοντας, ότι ήταν πάγιο αίτημα του ΣΒΒΕ για τη συμμετοχή του ως κοινωνικός εταίρος τα τελευταία  40 χρόνια.
Υπογράμμισε ότι υπήρχε έλλειμμα εκπροσώπησης για τη βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδος ενώ δεν αναγνώρισε ότι υπάρχει διχασμός ανάμεσα του ΣΒΒΕ και του ΣΕΒ εκτός αν κάποιος σηκώσει το  γάντι.
Ο επικεφαλής του ΣΒΒΕ δήλωσε ότι είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού με την αίρεση να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος  δηλαδή να μειωθούν οι εισφορές  προς  τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος  του ΣΒΒΕ κ. Ιωάννης Σταύρου, ο οποίος πρόσθεσε ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα ανταγωνιστικό πεδίο για τις ελληνικές  επιχειρήσεις και επανάλαβε ότι δεν υπάρχει αντιπαλότητα με το ΣΕΒ.
Ακόμη διευκρίνισε ότι ο ΣΒΒΕ θα  συμμετέχει στη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία  τα οποία ανέρχονται σε δεκάδες  εκατομμύρια  ευρώ.
Ο πρόεδρος κ. Α. Σαββάκης  τόνισε ότι ο σκοπός είναι να προλάβουν οι επιχειρήσεις όπως και η Ελλάδα την 4η βιομηχανική επανάσταση  που  θα προκαλέσει συθέμελες αλλαγές γι’ αυτό είναι  αναγκαίο  και η σύσταση  υπουργείου Βιομηχανίας.
Ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι δεν έγιναν παιχνίδια , πότε δεν ήμασταν  με καμία  κυβέρνηση αλλά  κάναμε κριτική σε κυβερνητικές πολιτικές, επισημαίνοντας ότι ο ΣΒΒΕ  θα δουλέψει ως κοινωνικός εταίρος  προς όφελος των μελλών  του.   

Τι είπε για τη συμφωνία των Πρεσπών

Έπεσε βαρεία η συμφωνία των Πρεσπών για τους πολίτες  της Βόρειας  Ελλάδας και για την επιχειρηματική κοινότητας αλλά  έπρεπε να δοθεί μία λύση, είπε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η λύση του ζητήματος θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα σύνορα, οι οποίες μέχρι σήμερα για την προώθηση των προϊόντων τους στα Σκόπια τα περνούσαν από την Αλβανία και τη Βουλγαρία.
Έδωσε ιδιαίτερη σημασία με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και σε συνδυασμό με την υλοποίηση σιδηροδρομικής γραμμής η Ελλάδα θα αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο στα Βαλκάνια.
Αναφερόμενος στα ΕΛΠΕ είπε ότι θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει το 100% της δυναμικότητας με την ολοκλήρωση του αγωγού μεταφοράς καυσίμων.
Ωστόσο αναγνώρισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών πιάνει απροετοίμαστες τις ελληνικές επιχειρήσεις που διαθέτουν προϊόντα με την  ονομασία μακεδονικό καθώς δεν έχουν κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα λόγω κόστους.
Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται περισσότερες από 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες άμεσα πρέπει να σπεύσουν να κατοχυρώσουν τα  προϊόντα τους σε διεθνούς οργανισμούς όπως είναι ο WIPO της  Ελβετίας και το Γραφείο  Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Αλικάντε της Ισπανίας ( EUIPO).
Ανάμεσα στα ελληνικά προϊόντα που μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα είναι το μακεδονικό πιπεράκι (τουρσί).
Αντίθετα ο μακεδονικός χαλβάς έχει κατοχυρωθεί ως όνομα.  
Μέχρι σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις λόγο κόστους δεν αναζητούσαν τη διεθνή κατοχύρωση διότι το κόστος ανά προϊόν ξεπερνούσε τα 4.000 ευρώ ενώ ο ελβετικός  Οργανισμός χρεώνει  τέσσερις φορές υψηλότερα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingenws.gr     
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης