Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικό θρίλερ για την απέλαση Ρώσων διπλωματών - Μόσχα: Τέτοιες πράξεις θα έχουν συνέπειες - Αθήνα: Η ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει

Διπλωματικό θρίλερ για την απέλαση Ρώσων διπλωματών - Μόσχα: Τέτοιες πράξεις θα έχουν συνέπειες - Αθήνα: Η ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει
Η Αθήνα «σύρθηκε» από μια βρώμικη προβοκάτσια σε βάρος της Μόσχας δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
(Upd) Σε σκληρό πόκερ εξελλίσσεται η αντιπαράθεση Αθήνας και Μόσχας για την απέλαση των ρώσων διπλωμάτων με την Ρωσία να στέλνει μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση μέσω της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova να δηλώνει αναφερόμενη στο θέμα, ότι τέτοιες ενέργειες έχουν και συνέπειες, δήλωση η οποία προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ το οποίο σε μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωσή του κάνει λόγο για συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει.
Αναλυτικότερα η Maria Zakharova κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ανέφερε ότι «τέτοιες ενέργειες δεν γίνεται να μην έχουν συνέπειες, δεν εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν κάποιο ίχνος.
Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο».
Παράλληλα τόνισε ότι Αθήνα «σύρθηκε» από μια βρώμικη προβοκάτσια εις βάρος της Ρωσίας.
Μάλιστα, αναφερόμενη στα περί απειλών του Lavrov προς τον Έλληνα ομόλογο του να μπλοκάρει την συμφωνία για την αλλαγή ονομασίας της πΓΔΜ, η ίδια έκανε λόγο για «ανοησίες».
«Όσον αφορά το ζήτημα περί απειλών του Lavrov στον Έλληνα ομόλογο του, πρόκειται σαφώς για παράλογες και ανόητες αναφορές, ενώ είναι περίεργο που δεν έχει απαντήσει η ελληνική πλευρά, από τη στιγμή που οι πληροφορίες αυτές αναπαράχθηκαν από τα ελληνικά ΜΜΕ».
«Γνωρίζουμε καλά ότι η πίεση στην οποία υποβλήθηκε η Ελλάδα ήταν πολύ ισχυρή» επεσήμανε η ίδια αναφερόμενη στις απελάσεις αλλά και στη στάση της Αθήνας απέναντι στη Ρωσία.
«Η Αθήνα άντεξε το πρώτο κύμα πιέσεων για απελάσεις λόγω της υπόθεσης Skripal.
Ακολούθησαν πολλές πιέσεις, γνωρίζουμε τι έγινε με αυτές τις πρωτεύουσες, που δεν συναίνεσαν.
Γνωρίζουμε ποιος έχει αναλάβει το έργο της σύγκρουσης ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα» τόνισε η εκπρόσωπος του Lavrov.

Σκληρή απάντηση Κοτζιά στη Ρωσία - Ασέβεια η στάση της Μόσχας προς την Αθήνα

Ως "χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική" χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τις σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι  "τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερεις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα", ενώ επισημαίνεται ότι "τα στοιχεία, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους".
Το υπουργείο Εξωτερικών καθιστά σαφές ότι "η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική" σημειώνοντας παράλληλα όμως ότι "με τη σημερινή της δήλωση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες".   
Σε τόνο δε αυστηρό υπογραμμίζεται ότι "η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει" καθώς "ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης".
Τέλος, τονίζεται ότι "ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής".

Η συμφωνία με την πΓΔΜ

Αναφερόμενη στη συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ, η Zakharova είπε ότι η Ρωσία στήριζε πάντα την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος «που θα αντανακλούσε την επιθυμία των λαών και των δύο πλευρών, χωρίς εξωτερικές πιέσεις και χωρίς την επιβολή τεχνητών προθεσμιών».
Και πρόσθεσε «αυτό δεν συνέβη.
Η συμφωνία οδήγησε σε βαθιά διάσπαση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην πΓΔΜ.
Προφανώς απέχει από την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια.
Είναι μέσο που εξυπηρετεί αποκλειστικά την επίσπευση του σχεδίου για ένταξη της πΓΔΜ στο NATO».
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Αθήνα αποφάσισε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι φέρονται να δωροδόκησαν αξιωματούχους και να διοργάνωσαν διαδηλώσεις ώστε να αποτραπεί η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Διπλωματικό θρίλερ με φόντο τη γεωπολιτική σκακιέρα στα Βαλκάνια

Είναι πασιφανές ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν το παρελθόν.
Σημειωτέον ότι η Ελλάδα δεν είχε προβεί σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών (σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες) ούτε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τον Ρώσο πράκτορα Skripal.
Όλα αυτά όμως άλλαξαν την περασμένη εβδομάδα, όταν οι ελληνικές Αρχές απέλασαν δύο Ρώσους διπλωμάτες ενώ απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα ακόμα δύο Ρώσων πολιτών.
Μάλιστα, οι Ρώσοι διπλωμάτες που απελάθηκαν φέρονται να διατηρούν σχέσεις με πανίσχυρο εκκλησιαστικό φορέα της Ρωσίας (Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Εταιρεία της Παλαιστίνης), καθώς και με εκκλησιαστικούς κύκλους στη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Εταιρεία της Παλαιστίνης ιδρύθηκε από το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών τον Μάιο του 1882 στην Αγία Πετρούπολη.
Σήμερα πρόεδρος της είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Sergei Stepashin, και μέλος της ο Πατριάρχης Ρωσίας, Κύριλλος.
Εν τω μεταξύ, το Σάββατο (14/7/2018), οι Financial Times δημοσίευσαν ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η Αλεξανδρούπολη (όπου ζει μια μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις) ήταν το μέρος όπου εκτυλίχθηκε η παρέμβαση των Ρώσων που απελάθηκαν από την Ελλάδα.
«Οι Ρώσοι ήθελαν να διαλύσουν τις διαπραγματεύσεις και γι' αυτό αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη» φέρεται να δηλώνει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στην εφημερίδα.
Η απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, και η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, με αφορμή το Σκοπιανό, έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό της ρωσικής κυβέρνησης, παρότι η Αθήνα κράτησε χαμηλούς τόνους.
Η σχεδιαζόμενη επίσκεψη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών S. Lavrov στην Αθήνα το φθινόπωρο, φαίνεται ότι είναι στον αέρα μετά τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, όπως προκύπτει τουλάχιστον από δηλώσεις Ρώσου αξιωματούχου.
«Η Ελλάδα, όπως διαχρονικά έπραττε, εξακολουθεί να επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία, να προωθεί τη φιλία των δύο λαών, τη συνεργασία των κυβερνήσεών τους και την φορέων της κοινωνίας των πολιτών εκατέρωθεν» ανέφεραν πάντως κυβερνητικές πηγές.
Ωστόσο, αποσαφήνιζαν ότι αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση της ισοτιμίας και με προϋπόθεση τον αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο χωρών μας.
Η εκτός ορίων συμπεριφορά των Ρώσων διπλωματών αποδίδεται στη μεγάλη νευρικότητα που έχει προκαλέσει στη Μόσχα η προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η οποία επιχειρεί να την τορπιλίσει για τους αντίστροφους λόγους που η Δύση την επιδιώκει πιεστικά.
Η ρωσική δυσφορία έχει να κάνει με την προσπάθεια των Δυτικών να εκτοπίσουν τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια.
Το μόνο γεωπολιτικό έρεισμα της Μόσχας στην περιοχή είναι η Σερβία, η οποία ουσιαστικά έχει περικυκλωθεί από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και μεθοδεύεται η προοπτική πρόσδεσής της στο δυτικό άρμα.

Πρώτη ενημέρωση 2018-07-18 17:19:07
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης