Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Υποχώρησαν για πρώτη φορά μετά από 17 μήνες οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2018

Ιαπωνία: Υποχώρησαν για πρώτη φορά μετά από 17 μήνες οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2018
Το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνία με τις ΗΠΑ διευρύνθηκε κατά +0,5% σε ετήσια βάση, στα 5,24 δισ. δολ.
Την πρώτη τους πτώση μετά από 17 συνεχόμενους μήνες ανόδου κατέγραψαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας πρός τις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2018, εν μέσω ανησυχιών για τις πρακτικές εμπορικού προστατευτισμού από τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές της χώρας προς τις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά -0,9% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2017, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην πτώση της αποστολής οχημάτων και ημιαγωγών, τα οποία αποτελούν δύο από τα μεγαλύτερα προϊθόντα εξαγωγής της Ιαπωνίας.
Ενώ η πτώση ήταν περιορισμένη, ενδέχεται να δημιουργήσει προβληματισμούς στις τάξεις των ιαπώνων αξιωματούχων, οι οποίοι ανησυχούν ότι ο Donald Trump θα λάβει περισσότερα μέτρα ώστε να περιορίσει το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ.
«Οι γενικότερες εξαγωγές παραμένουν σε υγιή επίπεδα για την ώρα, ωστόσο δεν είμαστε σίγουροι πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μέτωπο των εμπορικών πολιτικών», σχολίασε ο οικονομολόγος της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, Shuji Tonouchi, ο οποίος πρόσθεσε ότι «είναι πιθανόν οι συζητήσεις περί δασμών και εμπορικών φραγμών να περιορίσουν τις επενδύσεις των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, οι εισαγωγές της Ιαπωνίας από τις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά -2,1% σε ετήσια βάση, εν μέσω πτώσης στις εισαγωγές αργού πετρελαίου, αεροσκαφών και άνθρακα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα του Τόκιο με την Ουάσιγκτον να διευρυνθεί κατά +0,5% σε ετήσια βάση, στα 5,24 δισ. δολ. γεγονός που μπορεί να αποτελέσει «στόχο» των εμπορικών πρακτικών της αμερικανικης κυβέρνησης.
Συνολικά, οι εξαγωγές της Ιαπωνίας ενισχύθηκαν κατά +6,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήαν του προηγούμενου έτους, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά +2,5% σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο +7%.
Σε ότι αφορά το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας, σημειώθηκε άνοδος στα 6,40 δισ. δολ. ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών στα 4,73 δισ. δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης